Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender!

Σήμερα τα εγκαίνια...

29 Μαΐου 2019 13:03
Η έκθεση  Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender!

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender, επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα της κατασκευής φύλου, της ταυτότητας και των στερεοτύπων, μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender

“Τι είναι η θηλυκότητα και τι το θηλυκό; Τι είναι η αρρενωπότητα και τι το αρσενικό; Πώς κατασκευάζεται το «προφανές», το «φυσικό», το «κανονικό» όταν μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα;” αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση σε επιμέλεια του Γιώργου Καλύβη.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender

Πρόκειται για μία αφετηρία ενός σχολιασμού και ανάπτυξης αυτών των ιδεών, ένα κάλεσμα για μία ανοιχτή συζήτηση που προσδοκά να διευρυνθεί εκτός των ορίων της έκθεσης. Όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο τίτλος, το φύλο είναι προϊόν που πλάθεται και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει, έτσι και η έκθεση αποτελεί μία κατασκευή έμφυλων προσεγγίσεων που υπάγονται σε συνεχή τριβή τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κοινωνικά πλαίσια.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender

Τα καλλιτεχνικά έργα που έχουν επιλεχθεί, καλύπτουν ένα φάσμα εκφραστικών μέσων όπως βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και άλλα, και παράγουν διαφορετικές ποιότητες έκφρασης πάνω σε θέματα της διαφορετικότητας, στους ρόλους και στις ταυτότητες όλων των φύλων και στη μελέτη της σεξουαλικότητας.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν / to construct the Gender παρουσιάζεται στην a.antonopoulou.art στα τέλη της άνοιξης του 2019, σε επιμέλεια Γιώργου Καλύβη.

Συμμετέχουν: Δημήτριος Αντωνίτσης, Αντώνης Βολανάκης, Daglara, Georgia Fambris, Georges Jacotey, Ντέμη Κάια, Navine Khan-Dossos, Sia Kyriakakos, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Άννα Λάσκαρη, Rick Lowe & Ντόρα Παπαδημητρίου, Θάνος Μούρραης Βελλούδιος, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νάνα Σαχίνη, Γιάννης Σαχπάζης, Anne Marie Slater, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Stef Van Looveren, Βέρα Χοτζόγλου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαΐου στις 7:00 – 10:00 μ.μ, και η συνολική διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2019.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender
Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender
Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender
Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender

Το μουσείο Μπενάκη γέμισε "λουλούδια"!

Το μουσείο Μπενάκη γέμισε

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Nicholas και η Matti Egon στέκονται αρωγοί στο έργο του Μουσείου Μπενάκη. Την άνοιξη του 2007, στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «O Nicholas Egon στην Ελλάδα» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ο καλλιτέχνης προσέφερε προς πώληση κάποια από τα έργα της έκθεσης, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τους σκοπούς του Μουσείου. Το 2011 το ζεύγος Egon ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν άμεσα, με σημαντική οικονομική συμβολή, στην έκκληση του Άγγελου Δεληβορριά για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποδημία του Nicholas, η Matti προσφέρει στο Μουσείο Μπενάκη 22 έργα με την προϋπόθεση να πωληθούν προς όφελός του, αφήνοντας μάλιστα την επιλογή των έργων στο Μουσείο. Κατά συνέπεια, 22 από τα ωραιότερα και αρτιότερα τοπία με λουλούδια του Nicholas Egon εκτίθενται στην Πινακοθήκη Γκίκα και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει και πάλι την εξαιρετική του τεχνική και την ιδιαιτερότητα με την οποία προσεγγίζει τo ελληνικό τοπίο.

έκθεση

Ο Nicholas Egon (1921-2017), μοναχοπαίδι Ούγγρων και Τσέχων αριστοκρατών, τo έσκασε από τον οικογενειακό πύργο σε ηλικία 15 ετών, αναζητώντας περιπέτειες. Εργάστηκε στη νότιο Γαλλία και αργότερα σπούδασε στο Λονδίνο Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Ψυχολογία· κατατάχθηκε στην Τσέχικη Στρατιά ως πολεμικός σχεδιαστής και υπηρέτησε στην Αραβία. Μετά τον πόλεμο δίδαξε στο Λονδίνο ζωγραφική και θεωρία της τέχνης στη National Gallery και στο City School of Art.

Σταθερό σημείο αναφοράς στον πολυκύμαντο βίο του υπήρξε η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, ενώ η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, το 1949, έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν η συγκέντρωση ελληνικών θεμάτων, προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση «Υπέρ των Ελλήνων Προσφύγων» που διοργανώθηκε την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο. Τα πορτραίτα των Ελλήνων που σχεδίασε κατά την πολύμηνη παραμονή του στη χώρα μας, απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και αποτέλεσαν την αφετηρία μιας εξαιρετικά, πετυχημένης καριέρας ως προσωπογράφου.

έκθεση 2

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την τοπιογραφία, δεδομένου ότι τον ορίζοντα των θεματικών του επιλογών διαμόρφωναν διαρκώς η ευρυμάθειά του και οι ποικίλες ταξιδιωτικές και πολιτισμικές του εμπειρίες. Καλλιτέχνης με σπάνια καλλιέργεια, κοσμοπολίτης, μέλος ενός ευρύτατου πολιτιστικού περίγυρου, ο Egon διατήρησε ανέκαθεν ένα πνευματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο γάμος του με την Ματρώνα (Matti) Ξυλά το 1980, οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στη χώρα μας και η εγκατάστασή τους στο Κατακάλι Κορινθίας, του έδωσαν την ευκαιρία να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση του ελληνικού τοπίου. Τα έργα της έκθεσης, φιλοτεχνημένα τα περισσότερα την δεκαετία του 2000, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της συνεπούς ενασχόλησής του με αυτό.

Όλα τα έργα της έκθεσης διατίθενται προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου, με σκοπό την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη.

έκθεση 3

22 Άνθη για το Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

Εγκαίνια: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, ώρα 19:00

Διάρκεια: 22/5/2019 – 20/7/2019

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Zoo Athens International Jazz Day

PHOTON: Το διάσημο show ηλεκτρονικού ήχου και φωτός έρχεται στο ADD festival!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις Athens Guide στο Athensmagazine.gr

 

Τέχνη

Ροή ειδήσεων

Share