Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Χρύσα Βέργη: Ατομική έκθεση με θέμα "Η κυριαρχία του υδάτινου στοιχείου"!

Επανέρχεται με νέα έκθεση στο Κολωνάκι!

14 Μαρτίου 2019 15:30
Χρύσα Βέργη: Ατομική έκθεση με θέμα

H Χρύσα Βέργη, μετά από 14 χρόνια, επανέρχεται με νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Κολωνάκι, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου. Μην χάσετε την ευκαιρία να συνδυάσετε την βόλτα σας και να δείτε τους πίνακες ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη!

Στη ψηφιακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (www.iset.gr) διαβάζω για τη ζωγράφο: «Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και σπούδασε ζωγραφική (1984 -1989) στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, με τους Λ. Κανακάκη, Δ. Μυταρά και Ν. Κεσσανλή. Σπούδασε επίσης Interior Design στο California State University of Long Beach – Fine Arts School, με δάσκαλο τον A. Turnauyer (1980-1984).

Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, με τον P. Carron (1990-1992). Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1994, Ζουμπουλάκη).

Η τέχνη της διαμορφώθηκε με βάση την άμεση παρατήρηση και τη στενή επαφή με το φυσικό τοπίο. Οι πίνακές της, συνήθως μεγάλων διαστάσεων, αποδίδουν την προσωπική της σχέση με τη φύση, μια σχέση βιωματική, που εκφράζεται όχι μόνο μέσω αναγνωρίσιμων εικόνων, αλλά και μέσω της φωτοχρωματικής χειρονομίας που κυριαρχεί στη γραφή της. Αποφεύγει τη χρήση του καβαλέτου και προτιμάει να ζωγραφίζει στο έδαφος, ώστε να διατηρεί την αίσθηση της εγγύτητας με το φυσικό κόσμο. Έτσι, μειώνοντας την απόσταση από το θέμα, μετατρέπει την επιφάνεια του πίνακα σε κομμάτι της φύσης, καλώντας το θεατή να συμμεριστεί την αμεσότητα της εμπειρίας της.

Η ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται σποραδικά σε μερικά έργα της, χωρίς όμως να κυριαρχεί. Κύριο μέλημά της παραμένει η αναζήτηση του φωτός μέσα στην κίνηση των φυλλωμάτων, στη ροή του υδάτινου στοιχείου ή στις χρωματικές εναλλαγές του ελληνικού τοπίου».

Αναφερόμενη στα νέα έργα της Χρύσας Βέργη, η Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, υπογραμμίζει στον κατάλογο της έκθεσης: «Πιστή στο εικαστικό της ιδανικό, η Χρύσα κατορθώνει, πάντοτε, να ανανεώνει εκ των ένδον την έμπνευση της, δίχως ποτέ να προδίδει τις αρχές της ή και να παρασύρεται από τις απατηλές σειρήνες των, εκάστοτε, πρόσκαιρων συρμών. Η υπέρμετρη ευαισθησία της στο χρώμα και στο φως–κατεξοχήν συμπρωταγωνιστές στην εικαστική της πορεία –αποτελεί την υπέρτατη εγγυήτρια δύναμη για την ιδιαίτερα έντονη και απόλυτα προσωπική σε ύφος εικαστική της γραφή. Γραφή αλώβητη από κάθε επιτηδευμένο και, γι’ αυτό, παρασιτικό στοιχείο».

Info
Evripides Art Gallery
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι

Αμαλία Σταυρούλακη έκθεση ζωγραφικής "Human Trees"

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου η γκαλερί " 7 " παρουσιάζει την 5η ατομική έκθεση της ζωγράφου Αμαλίας Σταυρουλάκη με τίτλο "Human Trees".

Τα δέντρα είναι σχεδόν από πάντα η κυρίαρχη φιγούρα στη δουλειά της Αμαλίας Σταυρουλάκη. Μοναχικά, σε δυάδες ή σε παρέες. Δέντρα που παρατηρεί και απομονώνει από το υπόλοιπο περιβάλλον στην καθημερινότητά της ή στα πολυάριθμα ταξίδια της. Δέντρα που ονειρεύεται, που φαντασιώνει. Δέντρα που ξετρυπώνει από τις επί τούτου περιηγήσεις της στο διαδίκτυο. Από την Ελλάδα, τις αγαπημένες της Κυκλάδες, την Κρήτη αλλά και από όλο τον κόσμο –ειδικά από την Αφρική. Εκεί χτυπάει η καρδιά της. Επικεντρώνεται σ’ αυτά –και το περιβάλλον "αφαιρείται". Τα δέντρα γίνονται το τοπίο. Όρθια, αυτόνομα. Κοπιαστικά φτιαγμένα. Λεπτοδουλεμένα φύλλο το φύλλο. Με υφή και βάθος. Με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Τόσο διαφορετικά, καθαρά, διαυγή, περίπλοκα.
Οι άνθρωποι.

Η Αμαλία Σταυρουλάκη βλέπει τα δέντρα χωρίς να χάνει το δάσος. Τη ζωή.
Είκοσι πέντε έργα. Με μολύβι και ξυλομπογιά. Με χρώμα – για πρώτη φορά. Πάνω σε ξύλο.

Σημείωση:
Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στις 12.00 – 15.00 θα γίνει παρουσίαση ψηφιακών έργων της εικαστικού με τη χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality)

 

Ροή ειδήσεων

Share