Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αποκλειστική συνέντευξη στο Athensmagazine.gr: Ο καλλιτέχνης Γιώργος Μπότσος επιστρέφει στο Black Duck, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της δημιουργικής του διαδρομής!

24 Μαρτίου 2017 18:05
Αποκλειστική συνέντευξη στο Athensmagazine.gr: Ο καλλιτέχνης Γιώργος Μπότσος επιστρέφει στο Black Duck, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της δημιουργικής του διαδρομής!

Έκθεση ζωγραφικής & παρουσίαση βιβλίου κόμικς στο Black Duck

28/03/17-11/04/17

Συμπληρώνοντας ακριβώς 30 χρόνια καλλιτεχνικής έκφρασης, ο Γιώργος Μπότσος, εικαστικός και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς της Ελληνικής σκηνής, επιστρέφει στο Black Duck, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της δημιουργικής του διαδρομής! Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στις 8:00 μμ, τα χαρακτηριστικά φωτεινά του χρώματα θα γεμίσουν τη gallery του Black Duck. Παράλληλα, το ίδιο βράδυ στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει και θα υπογράφεται από τον καλλιτέχνη, το άλμπουμ κόμικς «ο Κλέφτης του Κίτρινου», με τις 9 καλύτερες ιστορίες που δημιούργησε o Γιώργος Μπότσος μέσα σε τρεις δεκαετίες. Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση που συλλαμβάνει το πνεύμα και το ύφος του πραγματικού κλέφτη των χρωμάτων της Ελληνικής σκηνής των κόμικς!

Ο Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1987 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο του κόμικς στο περιοδικό “Βαβέλ”, στο οποίο δημοσιεύτηκαν επίσης -σε μια εικοσαετία- 60 αυτοτελή κόμικς του.Όλα αυτά τα χρόνια, παρουσίασε την εικαστική δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συνεργάστηκε -ως εικονογράφος- με περιοδικά ποικίλης ύλης (ΕΥ, Playboy, marie claire, Σινεμά, κ.α.) και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Ακόμη, από το 1991, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής. Από το φθινόπωρο του 2000, άρχισε τη συνεργασία του με το κολέγιο τέχνης & design ΑΚΤΟ, όπου διδάσκει κόμικς και διαφήμιση και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα “Sketch-Comics-Cartoon”.

Εμείς εξασφαλίσαμε μια συνέντευξη με τον καλλιτέχνη, στην οποία ο ίδιος μας αποκαλύπτει σημεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής και μας μυεί σε έναν κόσμο διαφορετικό και παράλληλα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επικοινωνιακό...

Συνέντευξη Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

1.Κλείνετε 30 χρόνια επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας. Αν αυτά τα χρόνια τα συνοψίζατε σε λίγες αράδες, τι θα λέγατε;

Υπομονή, πείσμα, αγάπη για την έκφραση, διέξοδος και λύτρωση μέσα από τη δημιουργία.

2.Πείτε μας δυο λόγια για τη συλλεκτική έκθεση που θα παρουσιάσετε στο Black duck.

Είναι έργα που καλύπτουν ουσιαστικά από όλους τους κύκλους της εικαστικής μου πορείας-κάποια 25 χρόνια παλιά, άλλα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, αλλά και εντελώς «φρέσκα» έργα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι λάδια σε μουσαμά και ακρυλικά σε χειροποίητο χαρτί και ο στόχος είναι να φανεί μέσα από την αναδρομή η τυχόν εξέλιξη στο ύφος.

3.Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας δραστηριότητες και θα λέγατε πως ξεχωρίζετε κάποια από αυτές;

Είμαι δημιουργός κόμικς, που σημαίνει πως αφηγούμαι ιστορίες με εικόνες και λόγια. Από αυτή τη διαδρομή οδηγήθηκα στην εικονογράφηση και στη δημιουργία παιδικών εικονογραφημένων βιβλίων, πράγμα που σημαίνει πως έπρεπε και πρέπει να ακολουθώ σαφείς δημουργικές διαδρομές. Το εικαστικό κομμάτι της δραστηριότητας μου είναι εντελώς απελευθερωτικό τόσο γιατί δεν υφίσταται περιορισμούς μεγέθους-που έχει η έντυπη μορφή, όσο και γιατί μπορείς να εκφραστείς με μόνα "όπλα" τα χρώματα ή τα σχήματα. Δεν υπάρχουν φραγμοί ανάμεσα στις δραστηριότητες μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που μπορώ να τα "δοκιμάζω" όλα...

4.Γιατί κόμικς και όχι κάποιου άλλου είδους τέχνη;

Είναι ένα μοναδικό είδος εικονογραφημένης αφήγησης. Ο δημιουργός μπορεί να είναι ένας συγγραφέας που σχεδιάζει ή ένας ζωγράφος που αφηγείται. Σκεφθείτε πόσοι "δρόμοι" καλλιτεχνικής δημιουργίας ανοίγονται

5. Ποιο είναι το μοτίβο της θεματικής των δημιουργιών σας και τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Μου αρέσει το φως, τα ζωηρά χρώματα, με βασικό μοτίβο την αγάπη για τον άνθρωπο και την απελευθέρωση. Επιδιώκω να δώσω μαι θετική ενέργεια, ένα χαμόγελο στον αναγνώστη-θεατή μου. Χρησιμοποιώ συνήθως ακρυλικά χρώματα, σκόνες αγιογραφίας και λάδια, χωρίς να αποκλείω και κάποια υλικά όπως τα μολύβια ακουαρέλας.

6. Πιστεύετε ότι η επικοινωνία μέσω της τέχνης είναι πιο άμεση;

Σίγουρα, η αληθινή Τέχνη μιλάει άμεσα και πολλές φορές σε μια φράση, ένα στίχο ή σε μια εικόνα βρίσκεις όσα σελίδες και σελίδες αναλύσεων δεν μπορούν να αποδώσουν

7.Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από τα "μικρά" πράγματα, τις καθημερινές καταστάσεις και από προσωπικά βιώματα.

8.Τι ρόλο παίζει η επικαιρότητα στις δημιουργίες σας;

Άμεσα δεν παίζει, αλλά σίγουρα έμμεσα αποτελεί τον καμβά για να δημιουργήσω. Είμαστε δέκτες πολύ έντονων αλλαγών. Ο καλλιτέχνης δεν είναι ξεκομμένος στον απομονωμένο πύργο του. Ζει και αναπνεέει μέσα στην εποχή του.

9.Ποιο είναι το κοινό που απευθύνεστε;

Θέλω να κάνω έργα απαιτητικά ως προς τη δημιουργία τους, που να επεκτείνουν τα δημιουργικά όρια μου, αλλά να γίνονται αντιληπτά από τον "απλό" άνθρωπο. Όχι να κολακεύω το κοινό μου, αλλά να του δίνω ένα αισθητικό ερέθισμα για να ανακαλύψει κάτι περισσότερο από αυτό που περίμενε ότνα "μπήκε" στο έργο μου.

10.Ποια θεωρείτε ότι είναι ή θα μπορούσε να είναι η πορεία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα;

Θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι "σύγχρονο", πέρα από αυτό που "συμβαίνει τώρα". Πολλά "σύγχρονα" έχουν έρθει στη χώρα μας...κατόπιν εορτής και πολλά πράγματα που θεωρούνται σύγχρονα είναι το εντελώς αντίθτεο, εντελώς οπισθοδρομικά.Έτσι πιστεύω πως είναι σημαντικό να αναζητούμε και να δημιουργούμε, να δημιουργούμε και να αμφιβάλλουμε. Τι άλλο να κάνει κανείς για να γλυτώσει την κοινοτοπία;

 

Τέχνες

Ροή ειδήσεων

Share