Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Έπρεπε να πνιγούν 700 άνθρωποι για να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Η υποκρισία της ΕΕ σε όλο της το μεγαλείο

19 Απριλίου 2015
Έπρεπε να πνιγούν 700 άνθρωποι για να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Η υποκρισία της ΕΕ σε όλο της το μεγαλείο

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! "Βαθιά συγκλονισμένη" από το νέο ναυάγιο στη νότια Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Αλλά δεν είπε πότε θα γίνει αυτή. Ίσως όταν πνιγούν άλλοι 700...
Ακόμη ένα δουλεμπορικό βυθίστηκε τα ξημερώματα στη Μεσόγειο, ανάμεσα στην Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λιβύη. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι πως έχουν πνιγεί 700 μετανάστες, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη νότια Μεσόγειο.

Και η Ευρώπη που τόσο καιρό κωφεύει, αποφάσισε πως πρέπει να γίνει Σύνοδος Κορυφής όχι σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα. Αλλά η "βαθιά συγκλονισμένη" Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπήκε καν στον κόπο να σκεφτεί το πότε θα γίνει αυτή η Σύνοδος. Σίγα, μήπως πεθαίνουν αθώοι;

Το πότε θα γίνει η κοινή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών κανείς δεν το ξέρει. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχουν. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως μια τέτοια Σύνοδος ήταν στο πρόγραμμα. Θα γινόταν πριν από τον Ιούλιο, είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

"Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει", υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Πέρα από αυτή τη στρατηγική όμως, κατά την Επιτροπή, "είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες", επέμεινε η Επιτροπή.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
"Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών", αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

"Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο", τόνισε χαρακτηρίζοντας το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο "απαράδεκτο" σε "μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους".

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν "να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη", πρόσθεσε.

πηγή: Newsit.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Κριτικές

Ροή ειδήσεων

Share