Ασφάλεια, τεχνολογία και ανθρώπινα δικαιώματα: Σε ποιες περιοχές αστυνομικοί θα έχουν στις στολές τους κάμερες
Πάνε όλα αυτά μαζί ή όχι;
Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ θα φέρουν από σήμερα Τρίτη 1/10 και για οκτώ ημέρες κάμερες στις στολές τους σε περιοχές της Αθήνας.
Κάμερες στις στολές των αστυνομικών για τις ανάγκες επιχειρησιακού σχεδιασμού
Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες (30/9) ότι για τις ανάγκες του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης (01/10) έως την 6.00 της Τρίτης (8/10) οι αστυνομικοί θα φέρουν στις στολές τους κάμερες.
Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. Ανακοίνωσε την εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης (κάμερες) από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Ο.Π.Κ.Ε. – Ο.Ε.Δ.
Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει το μέτρο - Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Με την υπ’ αριθ. 7512/3/577 από 30/09/2024 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020 (φορητές κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – , μοντέλο: Hytera_VM780_DS-B),για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων της περ. α΄ του άρθρου 3 του Π.Δ. 75/2020,από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων / Ο.Π.Κ.Ε. – Ο.Ε.Δ. κατά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από την 06.00΄ ώρα της Τρίτης 01/10/2024 έως την 06.00΄ ώρα της Τρίτης 08/10/2024 εντός της εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας: Εξαρχείων, Ομονοίας, Κολωνού, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα, Συντάγματος, Ακροπόλεως, και ειδικότερα:
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, που περικλείεται από τις οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ. Αλεξάνδρας, Κόνιαρη, Μελίνας Μερκούρη, Ευέλπιδος Ρογκάκου Ηλία, Οίτης, Σίνα, Λεωφ. Βενιζέλου Ελευθερίου (Πανεπιστημίου), 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λεωφ. Αλεξάνδρας,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα, που περικλείεται από τις οδούς: Λεωφ. Κηφισού, Λιοσίων, Ζορμπά, Αγίου Δημητρίου Όπλων, Ρικάκη, Στρατηγού Δαγκλή, Καπιδάκη, Λ. Ιωνίας (γραμμές Η.Σ.Α.Π.), Νικοπόλεως, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Ιουλιανού, Λιοσίων, Δομοκού, Ζαχία, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Αγίου Μελετίου, Δυρραχίου, Λεωφ. Κηφισού, Λιοσίων,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Κυψέλης, που περικλείεται από τις οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αμοργού, Τραυλαντώνη, Ελικώνος, Κοκκερέλ, Αγίων Αναργύρων, Λεοντίου, Γανυμήδου, Κουρτίου, Ειρηναίου, Ωρίωνος, Αυξεντίου, Ελληνικού, Μουσών, Καρπενησιώτη, Μπουαίων, Αυγερινού, Ανηφορίτη, Σπυριδόγιαννη, Ζολιώτη, Κυρίλλου Λουκάρεως, Λ. Αλεξάνδρας, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αμοργού,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας, που περικλείεται από τις οδούς: Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Ιουλιανού, Πατησίων, Αιόλου, Λυκούργου, Πειραιώς, Παναγή Τσαλδάρη, Πέτρου Ράλλη, Σαλαμίνος, Αγίας Άννης,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, που περικλείεται από τις οδούς: Αιόλου, Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου, Φιλελλήνων, Σιμωνίδου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Συγγρού, Αμβροσίου Φραντζή, Κασομούλη, Λεωφ. Βουλιαγμένης, Φιλομήλας, Ζεύξιδος Ελευθερίας, Γράμμου, Μπακνανά, Βιέννα, Ακρωτηρίου, Πρασινίκα, Κράτητος, Λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Καλλιρόης, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ερμού, Αθηνάς, Λυκούργου,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Κολωνού, που περικλείεται από τις οδούς: Δυρραχίου, Σεπολίων, Κωνσταντινουπόλεως, Ιωαννίνων, Βασιλείου του Μεγάλου, Π. Ράλλη, Σαλαμινίας, Αγίας Άννης, Μαρκόνι, Λεωφ. Αθηνών, Λεωφ. Κηφισού,
- Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος, που περικλείεται από τις οδούς: Σταδίου, Εδουάρδου Λω, Σίνα, Οίτης, Ευέλπιδος Ρογκάκου Ηλία, Κλεομένους, Λουκιανού, Αριστίππου, Χοϊδά, Αριστοδήμου, Μελίνας Μερκούρη, Λάχητος, Πέτρου Κόκκαλη, Βασιλίσσης Σοφίας, Λούρου Κ., Λαοδικείας Νυμφαίου, Βακχυλίδου, Αλκμάνος, Σατόμης, Ρούμελης, ΟύλωφΠάλμε, Ευφρονίου, Διοχάρους, Ουμπλιανής, Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου, Μιχαλακοπούλου, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Αθανασίου Διάκου, Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Σιμωνίδου, Φιλελλήνων, Σταδίου, Εδουάρδου Λω.
Η συζήτηση για ασφάλεια, τεχνολογία και ανθρώπινα δικαιώματα
Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο έχει «αλλάξει πίστα» και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η βαριά εγκληματικότητα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και είναι φυσιολογικό το να εξετάζονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Το μέτρο που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία για τη χρήση καμερών στις στολές των αστυνομικών δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού μάλιστα είναι ένα μόνιμο μέτρο. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όσες φορές έχουν ανακοινωθεί τέτοια μέτρα, έρχεται ξανά και ξανά η συζήτηση για το αν η χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους παραβιάζει ατομικά, ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ερώτημα: Μήπως παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της ασφάλειας;
Το κεντρικό ερώτημα-επιχείρημα σε αυτές τις συζητήσεις, ειδικά από όσους διαφωνούν με τέτοια μέτρα είναι το αν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της ασφάλειας.
Από την άλλη μεριά, όσοι συμφωνούν με τη χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα ψευδεπίγραφο ερώτημα. Ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο;
Παν μέτρον άριστον
Σε οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτική, οικονομική έκφανση της ζωής πρέπει να υπάρχει μέτρο. Αυτό κρατά τις ισορροπίες και ξεχωρίζει τις ανθρώπινες κοινωνίες από αυτές της άγριας ζούγκλας.
Αν αποδεχτούμε ότι η εγκληματικότητα έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητας που ταλαιπωρεί και απειλεί τους πολίτες και θα πρέπει απλά να μένουμε παρατηρητές του φαινομένου, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και θα βρούμε τοίχο.
Αν μπει στη συζήτηση κάποιος που δεν έχει συγκεκριμένη-απόλυτη άποψη για το θέμα και εξετάσει την άποψη της μίας πλευράς ότι ίσως παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της ασφάλειας, ποια είναι κάποια πράγματα που θα ρωτήσει; Γιατί παραβιάζεται το δικαίωμα κάποιου που θα καταγραφεί να διαπράττει ένα αδίκημα; Είναι ένα ικανό πειστικό στοιχείο για τη μετέπειτα διαδικασία. Γιατί να μην καταγραφεί η στιγμή της σύλληψης ώστε να είναι απόλυτα διασφαλισμένο ότι τηρούνται τα ανθρώπινα-ατομικά δικαιώματα του δράστη; (πχ αν ασκήθηκε βία εναντίον του αμέσως μετά από τη σύλληψη).
Με λίγα λόγια, τα ερωτήματα είναι πολλά και η συζήτηση αέναη, όπως συνηθίζεται σε πολλά ζητήματα στη χώρα και συνήθως δεν γίνεται τίποτε. Φτάνουμε στο να κάνουμε τις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις, συνήθως μετά από τραγωδίες, για να τις ξεχάσουμε τις επόμενες μέρες. Το θέμα είναι το «παν μέτρον άριστον», όποια κι αν είναι η πρόταση για λύση ενός κοινωνικού προβλήματος.
Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει και ζητά απάντηση είναι το αν θέλουμε ή δεν θέλουμε λύσεις στα προβλήματα. Είναι το μέτρο της χρήσης κάμερας στη στολή του αστυνομικού κάτι που θα βοηθήσει στη μάχη κατά της εγκληματικότητας; Αν όχι, ποια είναι μία εναλλακτική πρόταση;