Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Η Κυβέρνηση να πατήσει στην αλήθεια του Γιώργου Κύρτσου

Πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο για το τι θα έρθει

2 Απριλίου 2020 21:23
Η Κυβέρνηση να πατήσει στην αλήθεια του Γιώργου Κύρτσου
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Ο Ραφαήλ Αλαγάς εξηγεί γιατί όχι μόνο δεν έφερε την καταστροφή ο Γιώργος Κύρτσος με τη δήλωσή του, που συζητείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αλλά έδωσε την αφορμή στην Κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι έρχεται μετά τον κορωνοϊό.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ένας σοβαρός άνθρωπος κι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος. Το έχει δείξει με την πορεία του στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, το δείχνει ως Ευρωβουλευτής, το καταλαβαίνεις όταν μιλάς μαζί του. Τις ελάχιστες φορές, που έτυχε να συνομιλήσω μαζί του, κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος, που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, άρα μπορεί να εξηγήσει και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Για αυτό το λόγο χθες (1/4), είπε μια πολύ μεγάλη αλήθεια, η οποία έρχεται σε κόντρα με την απόλυτη βεβαιότητα, που δείχνουν να εκφράζουν τα στελέχη της Κυβέρνησης για την έκβαση της υγειονομικής και, παράλληλα, της οικονομικής κρίσης που επέρχεται από τις συνέπειες, που φέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Το δήλωσε ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι τα λεφτά φτάνουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και ίσως πρέπει να γίνει παρέμβαση σε μισθούς και συντάξεις.

Πολλοί δεν κατάλαβαν μια συγκεκριμένη φράση του. «Άντε μάξιμουμ μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο Ευρωβουλευτής, που σημαίνει ότι και τον Μάιο ακόμη αν βρισκόμαστε στην ίδια θέση, όπου βρισκόμαστε τώρα, με τα πάντα κλειστά και τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται και να χρειάζονται «γερή» επανεκίννηση, τότε η κατάσταση επίσης δε θα είναι ασφαλής για την οικονομία μας. Σημαίνει, επίσης, ότι τον Ιούνιο θα φτάσουμε στα όρια μας στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν είναι περίεργα, λοιπόν, όσα είπε ο Γιώργος Κύρτσος, ούτε κάτι που δεν (θα έπρεπε να) ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε. Το αν δε θέλαμε να το ακούσουμε, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Δεν είναι καθόλου παράξενο, το ότι τα λεφτά θα είναι διαθέσιμα το πολύ μέχρι τον Ιούνιο, αν σκεφτούμε το ότι η Ελλάδα προέρχεται από μια «βαθιά» δεκαετή κρίση, όπου οι κυβερνήσεις κοίταξαν περισσότερο το «φαίνεσθαι», δηλαδή τα καλύτερα νούμερα της οικονομίας, που να δείχνουν πρόοδο, παρά το «είναι», δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενους.

Αν πάρουμε, λοιπόν, ως δεδομένο αυτό που είπε ο Γιώργος Κύρτσος, τότε σε περίπτωση παράτασης της νέας υγειονομικής κρίσης και, κατά συνέπεια, οικονομικής μέχρι τον Ιούνιο και πιο πέρα σε τόσο μεγάλο βαθμό, τότε πρέπει να αναμένουμε όχι μόνο μια μεγάλη ύφεση της οικονομίας, αλλά και μια περαιτέρω φτωχοποίηση για το μέσο Έλληνα.

Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, ότι ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν είπε τίποτα άλλο, παρά μόνο την αλήθεια. Δεν έφερε την καταστροφή, όπως έσπευσαν αρκετοί να πουν, ούτε και είπε κάτι εφιαλτικό. Και, ίσως, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να πατήσει πάνω σε αυτή την αλήθεια, παρά να μοιράζει κενή αισιοδοξία δεξιά και αριστερά, να λέει πόσες επιχειρήσεις καλύπτει με τα μέτρα στήριξης (υπάρχουν αρκετοί ακόμη με μεγάλες ανάγκες που δε βρίσκονται στις ΚΑΔ) και, γενικά, να απορρίπτει κάθε «φωνή» αμφισβήτησης.

Δε λέω, ότι η Κυβέρνηση δεν έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό πρέπει όλοι να της το αναγνωρίσουν. Δεν πρέπει να κρύψει, όμως, και τις μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η κρίση αυτή για την χώρα, όσο αρχίζουμε να ασχολούμαστε στη συνέχεια με το οικονομικό επίπεδο, μιας και προτεραιότητα φυσικά έχει πρώτα η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ούτε και πρέπει να αποκρύψει όσους επιχειρούν να τις αναδείξουν.

Κατά κάποιο τρόπο, ίσως να έπρεπε να ακολουθήσει μια πολιτική σαν εκείνη, που διάλεξε ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, που έφεραν διπλασιασμό του χρέους και καταστροφή στην χώρα, μπορεί να άργησε, αλλά είπε την αλήθεια για τα μέτρα, που θα έπρεπε να ληφθούν, την ίδια ώρα που η απέναντι πλευρά φώναζε πως «λεφτά υπάρχουν».

Καλό είναι, λοιπόν, η Κυβέρνηση να μπει γρήγορα στην πρώτη πλευρά προτού να είναι αργά και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, για το τι μπορεί να έρθει στη συνέπεια. Να εκμεταλλευτεί τις αλήθειες του Γιώργου Κύρτσου και να πει τι ισχύει. Μπορεί να πονέσει, μπορεί να έχει κόστος, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει γνώση για το τι πρέπει να περιμένουμε…

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share