Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η εξαιρετική αντίδραση της Ελλάδας και το μεγάλο «αλλά» για τον κορωνοϊό

Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά

18 Μαρτίου 2020 17:56
Η εξαιρετική αντίδραση της Ελλάδας και το μεγάλο «αλλά» για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ραφαήλ Αλαγάς εκτιμά πως η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στο τεράστιο ζήτημα του κορωνοϊού ήταν ιδανική, όμως έχει να προσάψει ένα σημαντικό «αλλά» προς την Κυβέρνηση.

Ο κορωνοϊός τον τελευταίο καιρό δεν είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής μας. Είναι η ίδια μας η ζωή. Πολύ περισσότερο, δε, αυτό ισχύει για την Ευρώπη, η οποία τώρα μετρά περισσότερους θανάτους από την Ασία ολόκληρη, με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από το AFP να σοκάρουν, ειδικά αν το πάρουμε αναλογικά, με την Ασία να έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε μία μικρή γωνιά της Ευρώπης, η οποία όμως πάντοτε «βράζει», η Ελλάδα έπρεπε να δείξει αντίδραση για τον φονικό ιό. Μετά από τόσα χρόνια τραγικών και ύποπτων αποφάσεων, που έδειχναν αντικανότητα και επικινδυνότητα από τους ανθρώπους, που είχαν τις τύχες της χώρας, ήταν λογικός ο σκεπτικισμός του κόσμου, αναφορικά με το κατά πόσο έτοιμοι θα ήμασταν και κατά πόσο θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη παγκόσμια πρόκληση.

Το ελληνικό κράτος, όμως, έδειξε σε αυτή την περίπτωση εξαιρετικά αντανακλαστικά. Ναι, υπάρχουν αρνητικά σημεία, όπως τα σταθερά προβλήματα του ΕΣΥ, τις ουκ ολίγες απόπειρες αισχροκέρδειας από συμπολίτες μας, έχοντες κυρίως σχέση με τον χώρο της Υγείας, αλλά εδώ μιλάμε για τη μεγάλη εικόνα.

Το Υπουργείο Υγείας πήρε άμεσες αποφάσεις, από τα πρώτα κιόλας κρούσματα. Βλέποντας το τι γινόταν στην Ιταλία, όπου η Κυβέρνηση καθυστέρησε τραγικά να πάρει μέτρα, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βιώνει μια πρωτοφανή τραγωδία, σκέφτηκε ορθά να πάρει από την πλευρά της κάθετα μέτρα, ώστε να μη συμβεί το ίδιο και εδώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν αρχίσουν να «σκάνε» τα πολλά κρούσματα, ειδικά μετά την επιστροφή των επισκεπτών στους Αγίους Τόπους, η Κυβέρνηση ακύρωσε το καρναβάλι της Πάτρας. Πρόκειται για ένα θεσμό, που δεν έχει ακυρωθεί ούτε σε περίοδο πολέμου, με παράδοση τόσο πολλών χρόνων. Αυτό και μόνο, χωρίς να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα, ήθελε θάρρος για να αποφασιστεί.

Στη συνέχεια ήρθαν και όλα τα υπόλοιπα, για να φτάσουμε στο σημείο να είναι σχεδόν όλα κλειστά σήμερα. Η αλήθεια είναι, ότι τα κρούσματα αυξάνονται, δεν μπορούμε άλλωστε να τα μηδενίσουμε. Ο ιός αυτός θα υπάρχει για πάντα και αυτό δεν αλλάζει, αλλά προς το παρόν έπρεπε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωσή του.

Και σε αυτό το κομμάτι η Κυβέρνηση αξίζει, όντως, τα εύσημα. Μην το βλέπετε σαν κάτι εύκολο. Αν το δούμε, όπως είπαμε, σε μεγάλη εικόνα, αντιμετώπισε το θέμα άμεσα, με σκληρά μέτρα από τα πρώτα κρούσματα και, κυρίως, απόλυτη σοβαρότητα απέναντι σε ένα γεγονός, που λίγο αργότερα θα κηρυσσόταν σε «πανδημία», ενώ την ίδια ώρα είχε ένα μεγάλο «μέτωπο» στον Έβρο. Προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μακάρι να μην χρειαστεί.

Φανταστείτε, δηλαδή, αύριο να σας πουν ότι δεν μπορείτε να πάτε πουθενά χωρίς έγκριση από το κράτος. Είναι ένα ακραίο μέτρο, που επιβάλλεται σε περιόδους πολέμου και δικτατορίες, οπότε πρέπει να υπάρχει πράγματι πολύ σοβαρός λόγος.

Κάπου εδώ, λοιπόν, πριν επιβληθεί τέτοιου είδους μέτρο, πρέπει να αναφέρουν ένα μικρό «φάουλ» για την Κυβέρνηση της χώρας μας. Μπορεί τα μέτρα της να ήταν σωστά και η αντιμετώπιση του θέματος υποδειγματική και, κυρίως, στο μέγεθος της σοβαρότητάς του, αλλά δεν έχει καταφέρει να αφαιρέσει τον φόβο από τους πολίτες.

Θεωρώ, προσωπικά, τις κραυγές για «πολέμους με αόρατο εχθρό» και άλλες τέτοιες σχετικές εκφράσεις τραβηγμένες. Θεωρώ, ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να προβεί σε τέτοια έκφραση χθες (17/3), γιατί πολύ απλά αυξάνεται ο τρόμος για όλους, μαζί με κάθε επακόλουθο που μπορεί να έχει. Άλλος θα τρέξει στο σούπερ μάρκετ να πάρει 50 αντισηπτικά, άλλος θα βγει έξω για βόλτα με μία λογική… αδιαφορίας, που στην ουσία σημαίνει αντίδραση πάνω σε αυτό τον τρόμο. Καθένας έχει το δικό του τρόπο να αντιδρά, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Ο κύριος Μητσοτάκης και το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να χειριστούν το συγκεκριμένο θέμα διαφορετικά. Να παρουσιάσουν τα δεδομένα, όπως είναι. Να πουν, δηλαδή, στον κόσμο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, του οποίου τις πλήρεις πληροφορίες και προεκτάσεις δε γνωρίζουν και, για αυτό το λόγο πρέπει να επιβάλουν κάποια σκληρά μέτρα, τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν, για να διευκολύνουμε την κατάσταση όλοι μαζί.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμώ, ότι θα ενέπνεαν παράλληλα την απαραίτητη ψυχραιμία στον κόσμο και, σίγουρα, η αποτελεσματικότητα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, μιας και μιλάμε για ένα λαό, που δρα κυρίως με βάση το θυμικό του, όχι με το να κάτσει να σκεφτεί με λογική. Όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι συμπολίτες μας, αλλά βλέπετε τι συμβαίνει σε παραλίες, βουνά και άλλα μέρη καθημερινά, όπου δεν έχει απαγορευτεί ακόμη η κυκλοφορία.

Θα έπρεπε, λοιπόν, να ενημερωθούν ολοκληρωμένα και σωστά από κάποια αρμόδια αρχή και να πάρουν τις απαραίτητες προεκτάσεις, χωρίς να χρειάζονται αυτές οι «κορώνες» και οι άναρθρες κραυγές. Το αποτέλεσμα είναι ήδη καλό, βέβαια, με βάση τα δεδομένα, αλλά γιατί κύριε πρωθυπουργέ να τρομάζουμε τον κόσμο;

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια έχει πάψει να λειτουργεί ο φόβος, ως «μπαμπούλας» για να ακολουθούν τα μέτρα οι πολίτες. Καλύτερα να τους εξηγήσετε αναλυτικά το τι γίνεται. Πιο πολλά θα καταφέρετε.

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share