Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καλέ μας άνθρωπε, έχεις αντιληφθεί τι καταφέρατε με τον έφηβο;

Είχαν αυτό το κοινό...

27 Φεβρουαρίου 2020 12:05
Καλέ μας άνθρωπε, έχεις αντιληφθεί τι καταφέρατε με τον έφηβο;
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα απλά πράγματα σε αυτή τη ζωή, όντως, είναι τα πιο σπουδαία. Το ίδιο το αγαθό της ζωής, ο θάνατος, η ευτυχία, η χαρά, το γέλιο, η θαλπωρή που μας προσφέρουν οι δικοί μας άνθρωποι. Πράγματα, τα οποία θεωρούμε τόσο αυτονόητα στο σημερινό πολιτιστικό μας πλαίσιο, που τελικά ίσως να μην τα εκτιμάμε στο βαθμό, που οφείλουμε.

Ο Κώστας Βουτσάς είχε ένα μοναδικό τρόπο να δείχνει πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά τα αγαθά, τα οποία, αν και θα φανεί «κλισέ», είναι... δωρεάν. Πρόσφερε γέλιο και καλοσύνη στον κόσμο, για αυτό και έγινε στο τέλος λαϊκό προσκύνημα, έχοντας περάσει στην αθανασία της μνήμης μας.

Ο προηγούμενος, που κατάφερε κάτι τέτοιο, ήταν ένας άλλος σπουδαίος κωμικός. Και πρόκειται, φυσικά, για τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σχεδόν 9 χρόνια πριν από τον Βουτσά, στις 3 Μαΐου 2011. Ήταν ο «καλός μας άνθρωπος», ο οποίος πρόσφερε τόσο υπέροχες στιγμές και, όσο έφτανε προς το τέλος, διδάγματα ζωής, που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεχαστεί.

Η ατάκα «Τρέχω σαν τον Βέγγο», χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από νεότερους ανθρώπους. Ο δε Βουτσάς βύθισε επίσης στο πένθος ακόμη και άτομα, που δεν τον πρόλαβαν στα «ντουζένια» του. Αυτή ήταν η επιτυχία αμφότερων των ηθοποιών, για αυτό και ξεχωρίζουν σε σύγκριση με άλλους κωμικούς της εποχής τους.

Δεν είναι, δηλαδή, ότι οι άλλοι κωμικοί δεν ήταν κακοί στη δουλειά τους. Το αντίθετο, μάλιστα. Κάποιοι μπορεί να ήταν και πιο ταλαντούχοι από τους δύο προαναφερθέντες. Εκείνοι, όμως, είχαν μια μαγική ικανότητα να περνούν το μήνυμά τους στον κόσμο, από γενιά σε γενιά. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 2020, όταν και «έσβησε» ο Κώστας Βουτσάς, βυθίζοντας άπαντες στο πένθος.

Μιλάμε για 60 ολόκληρα χρόνια. Έξι, δηλαδή, γενιές ανθρώπων, κάτι μοναδικό, για να το πετύχει οποιοσδήποτε. Και, φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσουν εδώ να γαλουχούν ψυχές. Πόσοι από εσάς, άλλωστε, δεν έχετε καθίσει έστω μια φορά να δείτε τις ταινίες των δύο εν λόγω ηρώων;

«Είμαι πολύ περήφανη για τον αδελφό μου», έλεγε η Νίνα Βουτσά για τον Κώστα, τονίζοντας πως αποτελεί τιμή για την ίδια και την οικογένειά της, το ότι η σωρός του θα βρισκόταν σε λαϊκό προσκύνημα. Και τα έλεγε με μια τέτοια απλότητα και αγάπη, όπως ακριβώς έκανε και ο αδελφός της.

Μερικές φορές, ο κόσμος δε θέλει κάτι πολύπλοκο. Θέλει απλά να του δείξεις λίγη αγάπη, να του προσφέρεις με αγνό τρόπο κάτι όμορφο, να δείξεις ποιος είσαι αληθινά, απλά, με ανιδιοτέλεια. Το πιο πιθανό είναι, τελικά, να τον κερδίσεις και να μπεις για πάντα στην καρδιά του.

Δεν μπορώ να γνωρίζω, αν ο Θανάσης Βέγγος και ο Κώστας Βουτσάς είχαν γνώση αυτού του πράγματος. Το σίγουρο, είναι πως το πέτυχαν απόλυτα και δικαίως θα περάσουν ως αθάνατοι στις συνειδήσεις μας...

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share