Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το να νικάς τον αντίπαλο είναι εφικτό, το να νικάς και το αφεντικό σου μαζί είναι άθλος!

Αυτό βιώνει ο Παναθηναϊκός!

12 Φεβρουαρίου 2020 10:58
Το να νικάς τον αντίπαλο είναι εφικτό, το να νικάς και το αφεντικό σου μαζί είναι άθλος!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Παναθηναϊκός έχει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή απέναντι στον ΠΑΟΚ, κακά τα ψέμματα. Ο αντίπαλός του είναι ανώτερος αγωνιστικά, το 2-0 στην Τούμπα είναι ένα πολύ δύσκολο σκορ προς ανατροπή και, εκτός αυτού, έχει αντιμετωπίσει μια νέα... λαίλαπα που προκάλεσε το ίδιο του το αφεντικό.

Μήπως, όμως, είναι η πρώτη φορά, που ο Γιάννης Αλαφούζος βάζει για πρώτη φορά «βόμβα» στα θεμέλια της ομάδας, ανακόπτοντας την πορεία της με μεγάλη ευκολία; Μήπως είναι η πρώτη φορά, που επί των ημερών του το «τριφύλλι» κάθε άλλο παρά υπερήφανο μπορεί να νιώθει για την ιστορία του;

Από το 2012, άλλωστε, τη μια ταπείνωση μετά την άλλη νιώθει. Πλην της σεζόν των «Let's go boys» του Γιάννη Αναστασίου, που έφερε τον τελευταίο τίτλο, με το Κύπελλο Ελλάδος του 2014, αλλά και την ορθότατη στάση στο θέμα της Παιανίας, με μετακόμιση στο Κορωπί, έναν χρόνο νωρίτερα, δεν μπορεί να σημειώσει κανείς άλλος κάτι αξιοσημείωτο.

Θα πείτε για την παρέμβασή του το 2012, μπροστά στο φάσμα της Γ' Εθνικής. Συγγνώμη, αλλά από τη στιγμή που παρέλαβε ένα χρέος κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντάς το στην αρχή, αλλά «εκτοξεύοντάς» το έως το 2017 ξανά κοντά στο ίδιο ποσό, πριν τραβήξει την «πρίζα», κάνοντας επί της ουσίας «μια τρύπα στο νεό», δεν μπορώ να συμφωνήσω.

Από τη στιγμή που ήρθαν ταπεινωτικές στιγμές για την ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου, με τις ήττες από... Πανθρακικούς στη Λεωφόρο - ενώ άλλες εποχές δε θα τους... κοίταζε καν ο Παναθηναϊκός - είχαν γίνει καθημερινότητα, ενώ παράλληλα υπήρξαν και αποκλεισμοί από... Γκαμπάλες και Εστορίλ, συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω.

Το ότι τότε ο Αλαφούζος έσωσε την ομάδα από την καταστροφή, δε μειώνει τη μετέπειτα εσωτερική καταστροφή και το φάγωμα της σάρκας του συλλόγου, που ήταν η μετατροπή του σε μια ομάδα γειτονιάς, ενώ πολλοί διάλεξαν να εθελοτυφλήσουν.

Θα πείτε, επίσης, για τον πόλεμο εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης. Συγγνώμη, αλλά θα διαφωνήσω. Σε τι οφελήθηκε ο Παναθηναϊκός σε όλη αυτή την ιστορία; Μήπως είδε τίτλους, είδε καλύτερες μέρες και καλύτερη αντιμετώπιση από θεσμούς και διαιτησία; Όχι, μια συμμαχία συνήψε ο Αλαφούζος τότε με τους αντιπάλους του Μαρινάκη, αποτελώντας κομπάρσο.

Ναι, ο Παναθηναϊκός ήταν κομπάρσος σε μια υπόθεση με πρωταγωνιστές τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στην ίδια πλευρά. Με κάθε σεβασμό προς τις δύο ομάδες, αλλά αυτό σε άλλες στιγμές θα ήταν ανήκουστο. Και πώς φαίνεται, ότι ήταν κομπάρσος; Οι δύο «Δικέφαλοι» πήραν πρωταθλήματα και είναι σήμερα εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, τους «πράσινου» δε τους... σφάζει και το VAR (προφανώς όχι το ίδιο το μηχάνημα).

Δεν μπορώ, λοιπόν, πέραν των δύο γεγονότων που ανέφερα, να μιλήσω για θετικές πράξεις του Αλαφούζου ως προς το σύλλογο, ούτε για θετικό ρόλο στα δρώμενά του από το 2012. Τον καταλαβαίνουν όλοι, άλλωστε, το ρόλο του.

Κι αυτό φαίνεται, κυρίως, κάθε φορά που η ομάδα πηγαίνει να βγάλει μια νότα αισιοδοξίας. Φτιάχνει ο Ουζουνίδης ομάδα για τίτλο και γίνονται πάνω από 10 μεταγραφές το καλοκαίρι του 2017; Τραβάει την πρίζα οικονομικά και βάζει το σύλλογο στην εντατική!

Καλπάζουν οι παίκτες του Δώνη, δίνοντας χαρά σε 25.000 κόσμο στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα; Τραβάει την πρίζα ηθικά με την κατάθεσή του για την εγκληματική οργάνωση, στη «Δίκη των 28», όπου δε θυμόταν τίποτα, ενώ το 2016 έλεγε πως είχε αποδείξεις.

Δεν τον αδικώ, βεβαίως. Ο Αλαφούζος θέλει να φύγει από το ποδόσφαιρο και επιθυμεί να μην τσακωθεί με κανέναν, σκεπτόμενος επόμενες δράσεις στις επιχειρήσεις του. Δεν μπορώ να αγνοήσω, όμως, ότι υπήρξε επιρροή στην ομάδα με μια κακή εμφάνιση στην Τούμπα, πέραν των όσων έγιναν από διαιτητικής πλευράς (σ.σ. πέναλτι Ινσούα, κόκκινη Πέλκα, χέρι Βιεϊρίνια), αν και ο ΠΑΟΚ δίκαια φωνάζει επίσης για μη επιβολή δεύτερης κίτρινης στον Πούγγουρα.

Κάπως έτσι, φτάνουμε σε ένα συμπέρασμα. Η ομάδα, από το 2012 κι έπειτα, με ιδιαίτερη έμφαση την τελευταία τριετία, δεν παίζει απέναντι σε 11, 14 ή... και περισσότερους μαζί με το VAR. Παίζει και απέναντι... στον ιδιοκτήτη της. Κι αν απέναντι στους υπόλοιπους αντιπάλους μπορεί να τα καταφέρει, με τον τελευταίο είναι «βουνό». Γιατί όταν το ίδιο το αφεντικό σου σε σαμποτάρει, πώς να πετύχεις;

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share