Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κύριε Πρωθυπουργέ, μήπως να δοκιμάζατε το GRexit;

Να δούμε ποιος θέλει «καθαρό» ποδόσφαιρο!

5 Φεβρουαρίου 2020 16:32
Κύριε Πρωθυπουργέ, μήπως να δοκιμάζατε το GRexit;
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αυτές τις μέρες έχουμε αγωνιστική και Κύπελλο, με κορυφαίες τις αναμετρήσεις μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Για αυτό το λόγο, πέφτουν λίγο και οι τόνοι από τα… εξωαγωνιστικά. Ακριβώς χάρη σε αυτό, λοιπόν, θα επιχειρήσουμε, με την κατάσταση λίγο πιο ήρεμη μετά από αρκετές μέρες, να καταπιαστούμε με όσα έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα, μετά την εισήγηση της ΕΕΑ, που έφερε «αναβρασμό» και τελικά την απειλή για GRexit ορθάνοικτη, αφού Κυβέρνηση και Συνομοσπονδίες συμφωνούν.

Θέλετε τη δική μου άποψη; Μία από τα ίδια! Η μία πλευρά να πιέζει, η άλλη το ίδιο σαν αντίρροπη δύναμη και στη μέση να βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της χώρας, που έχει υποχρεώσεις απέναντι σε αυτές τις (επιχειρηματικές) δυνάμεις, κυρίως εκτός γηπέδου, η οποία έτσι όπως έχει διαμορφώσει τη σχέση της με τις εν λόγω δυνάμεις, πρέπει να βρει μια Σολομώντεια λύση. Χωρίς απαραίτητα να εφαρμοστεί ο νόμος. Πόσες φορές, άλλωστε, έχουμε δει… στο πι και φι να δημιουργούνται διατάξεις και νόμοι, για να σωθεί οποιαδήποτε ομάδα, διαιωνίζοντας τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Σαν Σολομώντεια λύση, λοιπόν, εμφανίστηκε η διάταξη που έφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ώστε αφενός να μην πέσει ο ΠΑΟΚ, όπως προέβλεπε ο κανονισμός μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θα προχωρούσε μετά στο αρμόδιο όργανο της Super League, αφετέρου να βρεθεί και μια τιμωρία εναντίον του, ώστε να μη βγει εντελώς παραπονούμενη και η πλευρά του Ολυμπιακού. Όλα αυτά, από έναν Υφυπουργό, που δεν έκανε τίποτα για να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του «Υφυπουργού Ολυμπιακού», με την υπογραφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χρειάστηκε να βγάλει και λόγο στη Βουλή για το ποδόσφαιρο.

Το γεγονός, ότι και οι δύο πλευρές παραπονιούνται σφόδρα, είναι αλήθεια. Η Κυβέρνηση δεν πέτυχε να μετριάσει την κατάσταση, αλλά να έχει και τους δύο απέναντί της. Τι λένε, όμως; Ότι το μη χείρον, βέλτιστον. Και το χείρον, θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη κοινωνική σύγκρουση, με αφορμή το ποδόσφαιρο, όπως ανέφεραν τα συνθήματα περί διαίρεσης της Ελλάδας στα δύο.

Καμία κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό. Για αυτό και αυτή της Νέας Δημοκρατίας προτίμησε κάτι, που τουλάχιστον δε θα κάνει μόνο τον έναν να νιώθει αδικημένος. Από τη μία πλευρά έχει τον Ολυμπιακό να παραπονιέται, που δεν ενεργοποιείται η ποινή του υποβιβασμού λόγω πολυϊδιοκτησίας, από την άλλη τον ΠΑΟΚ αν ισχυρίζεται, ότι με το -6 που του ετοιμάζεται, το πρωτάθλημα πάει στον Πειραιά. Από τη στιγμή, που οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, πέτυχε τουλάχιστον να αποφύγει τη μεγάλη κοινωνική αναταραχή και αυτό είναι κάτι, που κατά κάποιο τρόπο μπορεί να πιστωθεί, έστω κι αν κατ’ εξακολούθηση, για πάντες τους συλλόγους, ο νόμος συνεχίζει να μην εφαρμόζεται και γίνονται χάρες.

Ας γυρίσουμε στον Πρωθυπουργό, όμως. Είχε πολύ ενδιαφέρον η ομιλία του περί ποδοσφαίρου στη Βουλή. «Κύριε Τσίπρα, έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούμε από το ποδόσφαιρο», είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ θα εκφράσουμε μια μικρή διαφωνία. Το ποδόσφαιρο, κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή υπάγεται στην παντοτινή λογική του άρτου και των θεαμάτων, ενώ αποτελεί πάντα και έναν τρόπο χειραγώγησης ή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (σ.σ. εφόσον το χρησιμοποιείς έτσι), πάντα θα είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας. Όχι μόνο αυτή, οποιασδήποτε. Παρατηρήστε το πώς φέρονται φίλαθλοι και σύλλογοι στο εξωτερικό, σε αντιστοιχία με την εκάστοτε πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Κορυφαίο παράδειγμα, είναι οι ΗΠΑ. Δείτε πώς χρησιμοποιούν τον αθλητισμό και ποια είναι η αντίστοιχη κουλτούρα στη ζωή τους. Θέαμα, θέαμα παντού. Θα το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, όμως, της ομιλίας Μητσοτάκη, ήταν άλλο. Μίλησε για «μνημόνιο» με την FIFA και την UEFA, αλλά και την πιθανότητα GRexit. Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες ενός «μπαμπούλα», που αναπαριστά το GRexit, με αποτέλεσμα να ζητάμε πάλι τη βοήθεια των ισχυρών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Να θυμίσουμε μερικά πράγματα. Τα φετινά αίσχη στο ποδόσφαιρο, με τόσο μεγάλη κοινωνική προέκταση, δε γίνονται ενώ βρισκόμαστε υπό την «ομπρέλα» των FIFA-UEFA; Ας πάμε και 13 χρόνια νωρίτερα. Τότε, δεν υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει πιο καθαρό το ποδόσφαιρο, με τη δημιουργία της Super League, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον Ντέμη Νικολαΐδη, τον οποίο τώρα έχει καλέσει το Μαξίμου, για να γίνει επικεφαλής της επιτροπής του «μνημονίου»;

Δε θέλω να πω κάτι αρνητικό για τον Ντέμη. Και το θέμα ξέρει και προσπάθειες πολλές έχει κάνει για καλύτερο ποδόσφαιρο. Εδώ δεν έχει να του προσάψει κανείς τίποτα. Θέλω να πω, όμως, ότι δεν είμαι αισιόδοξος, ότι το «μνημόνιο» θα λειτουργήσει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επομένως, μην αναφέρετε ως «μπαμπούλα» το GRexit. Εφόσον κόντεψε να δημιουργηθεί αυτή η «τρέλα», πολιτικά και κοινωνικά, με το νέο αυτό μέτρο φοβάμαι, ότι θα δημιουργηθεί ξανά. Κάντε το, λοιπόν, πράξη!

Προχωρήστε στο GRexit. Αφαιρέστε μεταγραφικά δικαιώματα από τις ομάδες. Αφαιρέστε τη δυνατότητα να παίρνουν τα πολλά εκατομμύρια της Ευρώπης. Αφαιρέστε ακόμη και στην Εθνική, έστω κι αν τώρα ξεκίνησε κάτι αξιόλογο, τη δυνατότητα να βρίσκεται ανάμεσα στους μεγάλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Να δούμε τότε, λοιπόν, ποιοι θα μείνουν. Ποιοι θα μείνουν να επενδύσουν. Ποιοι θα μείνουν να δοκιμάσουν να φέρουν το ποδόσφαιρο και, εν γένει, τον αθλητισμό σε μια επόμενη, πιο αισιόδοξη μέρα. Ποιοι θα θελήσουν να χάσουν χρόνο, χρήμα και ατελείωτες ώρες από την προσωπική τους ζωή, για ένα κομμάτι που ενθουσιάζει και απασχολεί τόσο κόσμο. Στο κάτω κάτω, υπό τέτοιες συνθήκες, να λειτουργήσουν με γνώμονα τον κόσμο αυτόν, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα και τα παραμάγαζά τους.

Δεν ξέρω για πόσα χρόνια θα χρειαζόταν να έχετε ενεργοποιημένη αυτή την απόφαση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι θα έριχνε μάσκες. Αν τολμάτε, αν νιώθετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο βήμα, χωρίς να λογαριάζετε φιλίες και εξαρτήσεις, κάντε το. Δεν υπάρχει αγνός φίλαθλος, που να παρακολουθεί αυτή την κατάσταση και να μη θέλει κάθαρση, έστω με αυτό τον τρόπο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε ένας άνθρωπος που θέλει να φέρει αλλαγές και το έχει δείξει σε αρκετούς τομείς, όπως στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ή τα νέα οικονομικά μέτρα. Γιατί, λοιπόν, δε δοκιμάζετε το GRexit;

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share