Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Trafficking: Τα κρυμμένα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς

2 Μαρτίου 2018 11:57
Trafficking: Τα κρυμμένα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς

Το ειδεχθές έγκλημα που ευτελίζει την ανθρώπινη οντότητα και καταπατά την ατομική ελευθερία εξακολουθεί να επηρεάζει την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το trafficking δεν γνωρίζει μονάχα τα σύνορα των υποανάπτυκτων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αντιθέτως, είναι μια καλοστημένη επιχείρηση που αγγίζει κάθε γωνιά του πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ILO( Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) το αποτρόπαιο φαινόμενο δρέπει παγκοσμίως οφέλη που αγγίζουν τα 150 δις ετησίως, το 75% των οποίων ανήκουν στην κατηγορία του sex trafficking. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την βαναυσότητα του συγκεκριμένου καταναγκασμού, δικαιολογεί την έκταση της διάδοσης της σεξουαλικής σκλαβιάς.

Η ανάδυση μιας γυναίκας στο μυαλό του μέσου ανθρώπου όταν ακούει την λέξη trafficking δεν είναι τυχαία. Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι το μοναδικό οργανωμένο έγκλημα διεθνών διαστάσεων που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες, είτε ως θύματα, είτε ως δράστες, είτε ως ακτιβίστριες κατά του εγκλήματος. Ωστόσο, υπάρχει μια άγνωστη πλευρά του sex trafficking η οποία αφορά το αντίθετο φύλο. Τι συμβαίνει λοιπόν με τους άνδρες και τα αγόρια; Σύμφωνα με την ILO αποτελούν μόλις το 2% του συνόλου των θυμάτων. Το ποσοστό μοιάζει μηδαμινό, ο αριθμός όμως ξεπερνάει τους 400.000. Υπάρχουν χιλιάδες άνδρες και αγόρια εκεί έξω που υποφέρουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν. Η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ιαπωνία έχουν ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα και οδεύουν προς την επίλυση του. Αρκετές χώρες βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η αποτύπωση όμως στην κοινή συνείδηση του άνδρα θύτη και ποτέ θύματος εμποδίζει να εξεταστεί αυτό το ζήτημα σφαιρικά. Η αμέλεια αυτή είναι τρομερά επικίνδυνη. Τα θύματα αισθάνονται στιγματισμένα και δύσκολα αποφασίζουν να μιλήσουν για την κακοποίηση τους. Δικαιολογημένη αντίδραση θα μπορούσε να πει κανείς αν αναλογιστεί την αντιμετώπιση του κράτους και της κοινωνίας. Ο Jerom Elam από την Φλόριντα της Αμερικής, για παράδειγμα, υπήρξε ένα από τα γνωστότερα θύματα που γλίτωσε από το trafficking αλλά αιχμαλωτίστηκε ξανά από τα στερεότυπα. Ο ίδιος δήλωσε στο endslaverynow: « Η διαφυγή μου από τον κόσμο του sex trafficking μου κόστισε πολύ. Προσπάθησα να το πω σε τουλάχιστον 10 άτομα ότι είχα πέσει θύμα σωματεμπορίας, και η ανταμοιβή μου γι' αυτό ήταν, εκτός των άλλων, τρία σπασμένα πλευρά. Η ζωή μου είχε μετατραπεί σε άβυσσο ευτέλειας και πόνου στην ηλικία των 12. »

Ευτυχώς, παρ όλη την σκληρή αντιμετώπιση υπάρχουν και άλλα περιστατικά ανδρών που κατόρθωσαν να καταπολεμήσουν την ντροπή και βρουν την τόλμη να εξομολογηθούν τι τους συνέβη. Οι παρωπίδες όμως που εσκεμμένα φοράει η κοινωνία και η επιλογή της να αγνοήσει και να μην προβάλει την αληθινή κατάσταση συνέβαλε στην καθημερινή αύξηση των θυμάτων. Τα αγόρια, αλλά και οι ενήλικοι άνδρες εμπιστεύονται εύκολα τους θύτες και δεν διαισθάνονται την επικινδυνότητα μιας κατάστασης, διότι δεν θεωρούν την αρπαγή τους πιθανή. Η ελπίδα για αλλαγή του στερεότυπου που θέλει τον άνδρα ανίκανο να υποστεί κακοποίηση θα ενισχυθεί όταν πέρα από τις κυβερνήσεις και την δικαιοσύνη και ο απλός πολίτης αποκτήσει πιο ενεργή δράση. H στιγμή που ένας άνθρωπος θα αναγνωρίσει και θα αναφέρει μια αδικία, θα είναι η στιγμή που θα βοηθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Η ελευθερία του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του. Όπως έχει πει όμως και ο Νέλσον Μαντέλα: «Για να είναι κανείς ελεύθερος δεν χρειάζεται απλώς να απαλλαχθεί από τα δεσμά, αλλά να ζει με τέτοιο τρόπο που να σέβεται και να ενισχύει την ελευθερία των άλλων.»

της Ασπασίας Λανάι

 

Απόψεις

Ροή ειδήσεων

Share