«Ξέσπασμα» στο «Ράδιο Αρβύλα» κατά Μενδώνη: «Τι άλλο θέλεις πια; Παραιτήσου»!

Έξαλλοι ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του

Σε ένα απίστευτο «ξέσπασμα» προχώρησαν οι συντελεστές του «Ράδιο Αρβύλα» εναντίον της Λίνας Μενδώνη, σχετικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνουν το λόγο, που ακόμη δεν παραιτείται.

Expand player

Από την αρχή της εκπομπής και για πολλά ώρα, η παρέα από τη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα έκανε μια ξεχωριστή πρόταση, πετούσε σήμερα (22/2) «καρφιά» εναντίον της υπουργού Πολιτισμού, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να φύγει μόνη της από τη θέση, όπου βρίσκεται, για λόγους ευθιξίας.

Ράδιο Αρβύλα: «Κεραυνοί» χωρίς τέλος προς τη Λίνα Μενδώνη

Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εκπομπή στο πλαίσιο του ημερήσιου poll. Με φοβερή αίσθηση του χιούμορ, έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα προς την κυρία Μενδώνη, ρωτώντας τους τηλεθεατές, αν θα έπρεπε να παραιτηθεί «η Λίνα, η κυρία Μενδώνη, η Λίνα Μενδώνη ή η υπουργός Πολιτισμού».

Γυρίζοντας από τις πρώτες διαφημίσεις, όμως, ήρθε το πραγματικό «ξέσπασμα» του Αντώνη Κανάκη, ο οποίος ανέφερε αμέτρητες περιπτώσεις υπουργών σε άλλες χώρες, που είχαν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας σε περιστατικά πολύ πιο ελαφρά, από αυτό του Δημήτρη Λιγνάδη. Παράλληλα, ο παρουσιαστής άφησε τα «πυρά» του στη Μενδώνη για την επιλογή του ηθοποιού και σκηνοθέτη, απορώντας για το πώς δε γνώριζε τίποτα για το ποιόν του.

«Εδώ εμείς, όταν θέλουμε να προσλάβουμε έναν νέο συνεργάτη, παίρνουμε τηλέφωνα να δούμε “τι καπνό φουμάρει”, κι εσείς σαν υπουργός Πολιτισμού δε μάθατε τίποτα, προτού διαλέξετε αυτό τον άνθρωπο;», ήταν η απορία του Κανάκη, που «κατακεραύνωσε» και όσους επιχειρούν να μετατρέψουν σε πολιτικό το θέμα, που έχει προκύψει.

«Πυρά» του «Ράδιο Αρβύλα» για τον νόμο φίμωσης των καλλιτεχνών: «Ποιοι είστε εσείς που θα μας κρίνετε;»

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και εξελίσσεται επί Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ουσιαστικά φίμωση της καλλιτεχνικής έκφρασης, με το «Ράδιο Αρβύλα» να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και να αναρωτιέται για το πώς γίνεται να κριθούν με αυτό τον τρόπο οι καλλιτέχνες.

Ο Αντώνης Κανάκης ξεκίνησε το θέμα, τονίζοντας πως είναι πάρα πολύ σοβαρό, με την κυβέρνηση να ανοίγει κάποια παράθυρα πολύ επικίνδυνα με τη δράση της. Το νομοσχέδιο αυτό τροποποιείται κατ’ εντολή ευρωπαϊκής οδηγίας, προβλέποντας λογοκρισία και ποινές για καλλιτεχνικά έργα που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος, αφήνοντας με έναν αόριστο τρόπο, έτσι, την ευκαιρία σε οποιοδήποτε καθεστώς, δημοκρατικό ή μη, να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις σε όποιο έργο επιθυμεί και με κάθε πιθανό κριτήριο.

Όλα αυτά δεν έμειναν ασχολίαστα από την παρέα της Θεσσαλονίκης μοιάζει έξαλλη με αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας εύλογα πως έτσι απειλείται η καλλιτεχνική έκφραση. «Ποιοι είστε εσείς που θα μας κρίνετε;», ανέφερε ο Κανάκης στον αέρα, παρουσιάζοντας αργότερα στίχους από ιστορικά τραγούδια, όπως το «Ένα το χελιδόνι», ή το «Πότε θα κάμει ξαστεριά», οι οποίοι τροποποιήθηκαν σε… αποθέωση της κατανάλωσης.

Με αυτό τον τρόπο, το «Ράδιο Αρβύλα» επιχείρησε να κάνει σκληρή σάτιρα απέναντι στην κυβέρνηση και σε όσους συμφωνούν με αυτό τον «τρομονόμο». «Όποιος θέλει να θυσιάσει τις αξίες του για λίγη ασφάλεια, να είναι σίγουρος πως θα χάσει και τα δύο», ολοκλήρωσε ο Αντώνης Κανάκης.

Ράδιο Αρβύλα: Ο «τρομονόμος» που ξεσήκωσε την αντίδραση της εκπομπής και των καλλιτεχνών

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8), εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Μετά από πρόταση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, υιοθετήθηκε ήδη από Καλλιτεχνικά Σωματεία, Φορείς και μεμονωμένους Καλλιτέχνες που συνυπογράφουν, το Ψήφισμα ενάντια στο νέο τρομονόμο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

«Πετσόκοψαν» την υπερόπτρια Διαβάτη οι «Ράδιο Αρβύλα»: «Εσύ ποια είσαι δηλαδή;»

Αδιανόητο σκηνικό στο Open: Χάθηκε ο ήχος στο «Ράδιο Αρβύλα»!