Κρασόπιτα της γιαγιάς: Το νηστίσιμο γλυκό που ετοιμάζεται στο πι και φι

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Η κρασόπιτα είναι ένα πολύ παλιό γλυκό, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες στο χωριό για τη νηστεία με το καινούργιο κρασί της χρονιάς.

Expand player

Νηστίσιμος μουσακάς με πατάτες έτοιμος σε χρόνο ρεκόρ

Η κρασόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν και με πολύ απλά υλικά.

Θα χρειαστείτε:

  • 650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 360 γραμ. ή 1½ φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
    • 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
    • 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
    • 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
    • 1 ποτήρι κρασιού ή 200 γραμ. πετιμέζι
    • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
    • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
    • ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
    • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, για 5' λεπτά.
    Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρασί και το πετιμέζι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη, (πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει) στο χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τα δύο αλεύρια κοσκινισμένα.
  • Όταν ενσωματωθούν καλά τα υλικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 50' - 60' λεπτά περίπου, μέχρι η κρασόπιτα, να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Δοκιμάζουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα, κι αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.

    Διατηρείται εκτός ψυγείου, για περίπου μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ζουμερά νηστίσιμα μπιφτέκια οσπρίων με πατάτες στο φούρνο

Νηστίσιμος μουσακάς με πατάτες έτοιμος σε χρόνο ρεκόρ