Σχολεία: Πότε ανοίγουν ξανά - Τι αλλάζει για μαθητές & εκπαιδευτικούς (Video)

Οι αλλαγές που προγραμματίζονται για τη νέα σεζόν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

(ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ/EUROKINISSI)

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για τη νέα σεζόν όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, μίλησε και για την αναβάθμιση που θα υπάρξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τα νηπιαγωγεία μέχρι και το Λύκειο. Παράλληλα, για τις βάσεις που βγήκαν χθες και τις εκπλήξεις μίλησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. «Υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής.

Expand player

«Την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως: «Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δική μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».

Η κ. Κεραμέως είπε ακόμη πως υπάρχει αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως στο Λύκειο υπάρχει προαιρετική διδασκαλία, ενισχυτική στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλήνιες και ότι στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας γίνεται και μάθημα αγγλικών, ώστε τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών να αρχίσουν να αποκτούν χρήσιμα εφόδια.

«Το ολοήμερο σχολείο πλέον αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Υπάρχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα στο ολοήμερο σχολείο για τα παιδιά και παράλληλα προσφέρεται στήριξη του εργαζόμενου γονέα, καθώς το ωράριο του σχολείου συμβαδίζει με το ωράριο εργασίας τους» ανέφερε επίσης.

Μιλώντας για τα δημόσια ΙΕΚ, είπε πως έχουν αναβαθμιστεί πολύ και για τα οποία «θα δώσουμε άλλες 10.000 θέσεις, για εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν ειδικότητες εκεί όπως η ειδικότητα κατασκευής ιστοσελίδων που έχει μεγάλη ζήτηση. Μπορείς να πας σε ένα δημόσιο ΙΕΚ να πάρεις την πιστοποίηση και σε 2 χρόνια να βγεις στην αγορά εργασίας και να είσαι περιζήτητος».

«Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν πολλές επιλογές: θες να πας στα ΑΕΙ, θες να πας στο δημόσιο ΙΕΚ, το θέμα είναι να έχουν επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 4 που υπέβαλλε αίτηση για δημόσιο ΙΕΚ, έκανε αίτηση για άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει», είπε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας πως αν δει κανείς τις προοπτικές επαγγελματικές αποκατάστασης, τα δημόσια ΙΕΚ μπορεί να δώσουν σημαντική διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά»

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Σχεδόν 9 στους 10 μαθητές πέρασαν σε σχολές των 10 πρώτων προτιμήσεών τους

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Αναλυτικά οι βάσεις! Όλες οι σχολές και τα μόρια - Ποιες είχαν την μεγαλύτερη πτώση & οι 20 με τα υψηλότερα μόρια (Video)