Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στα Πανεπιστήμια! (Video)

Τι ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας;

Τι αλλαγές έφερε το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας για τα Πανεπιστήμια;

Expand player

Θεμελιώδη θα είναι η ίδρυση και η λειτουργία μιας νέας ενισχυμένης ανώτατης αρχής που θα επιβλέπει τα πανεπιστήμια με ευρύτερες αρμοδιότητες. Να σας θυμίσουμε: Νίκη Κεραμέως: Ελεύθερες οι μετεγγραφές σε σχολές για τους πυρόπληκτους!

Πρόκειται για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ, που θα έχει νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ριζικές αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο και στη χρηματοδότηση, καθώς για πρώτη φορά η κρατική επιχορήγηση θα συνδέεται και θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να μπει τέρμα στην κυριαρχία βίαιων μειοψηφιών που παράνομα καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους και διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Οι σαρωτικές αλλαγές της παιδείας βρίσκονται στην «ατζέντα» της Συνόδου των Πρυτάνεων μαζί με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων και η βάση εισαγωγής, η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση, η διεθνοποίηση και η ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών, η οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων, η στήριξη της έρευνας και θέματα φοιτητικής μέριμνας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις πρυτανικές αρχές για το σχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, έτσι όπως το έχουν καταστρώσει στο υπουργείο Παιδείας φαντάζει τολμηρό στη σύλληψη αλλά μάλλον δύσκολο στην εφαρμογή, εξαιτίας των εγχώριων γραφειοκρατικών δεδομένων αλλά και της οπισθοδρομικής αντίληψης που ακόμα επικρατεί σε ένα ικανό τμήμα των πανεπιστημιακών, αλλά και των φοιτητών.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βλέπουν με ευνοϊκό μάτι τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο στην Ελλάδα όλα κρίνονται όχι από τις προθέσεις, αλλά από τη δυνατότητα και την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Υπουργείο Παιδείας: Η λειτουργία 37 πανεπιστημιακών τμημάτων αναστέλλεται!

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων! Να σας θυμίσουμε ότι τα Πανεπιστήμια είχαν ιδρυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Υπ. Παιδείας: Αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια!

Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας είναι πως τα συγκεκριμένα τμήματα, που ιδρύθηκαν με το νόμο Γαβρόγλου, δεν πληρούσαν βασικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του νόμου για την ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας και αφορά σε 37 πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία επρόκειτο να λειτουργήσουν από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος (2020 – 2021).

Τα επίμαχα τμήματα αφορούν πλήθος πανεπιστημίων, όπως, μεταξύ άλλων, της Αθήνας, του Ιονίου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης είχαν ταχθεί κατά της αναδιαμόρφωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ έγιναν χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Υπ. Παιδείας: Ιδρύθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα 37 πανεπιστημιακά τμήματα «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ριζικές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

Πρόσθετη χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια!

Διαβάστε περισσότερα θέματα παιδείας στο Athensmagazine.gr