Ο συναγερμός επιστρέφει στο Αιγαίο: Βγήκε το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων

Τα βάζουν... μέχρι και με τη Γερμανία - Σε αμόκ οι γείτονες μετά τις διπλωματικές εξελίξεις

Η Τουρκία για ακόμη μια φορά διαλέγει το δρόμο των προκλήσεων προς την Ελλάδα, με την Άγκυρα να πραγματοποιεί τις απειλές της και να βγάζει στο Αιγαίο για έρευνες το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Expand player

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκού) της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων, που τα έβαλαν... ακόμη με τους Γερμανούς, αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου.

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει σχετικά ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Η στάση Γαλλίας-Γερμανίας και η ενόχληση των γειτόνων

Παράλληλα, θετικά αποτιμά η Αθήνα τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τις υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα της ψύχραιμης αλλά και αποφασιστικής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των χαρτών που επιδείκνυε η Άγκυρα αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ερωτηθείς για τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει χαρακτηριστικά στο "Action24 Press" πως η χώρα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, αντιδρά με ψυχραιμία, επαναλαμβάνει τις θέσεις της, δεν εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες, δεν προσωποποιεί τις διαφορές, μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της».

«Δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε, θέλουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, έναν χώρο δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει, προσθέτει ότι ο σεβασμός του ανθρώπου είναι το καλύτερο για την κοινωνία μας, αλλά και για την Τουρκία, και εκφράζει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή και η «απέναντι» κοινωνία θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας, από την πλευρά τους, έστειλαν διά των υπουργών Εξωτερικών τους η Γερμανία και η Γαλλία, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που για κατέφυγε για ακόμη μια φορά στην τακτική των επιθετικών και εμπρηστικών δηλώσεων που στοχεύουν την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο «στόχαστρο» μπήκε αυτή τη φορά και η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ για τη στήριξη που προσέφερε στην Αθήνα, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική και επιμένει στην αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας είναι εμφανής σε σημείο που ο υπουργός της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φθάνει να κατηγορεί τη Γερμανία πως καθίσταται «εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, βάλλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με ισχυρισμούς περί «επεκτακτικής και επιθετικής πολιτικής» εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Σε νέες δηλώσεις, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που στρέφονται κατά της Ελλάδας, αντικατοπτρίζεται ταυτόχρονα η οργή για το «ανάχωμα» της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην πώληση F-16 στην Τουρκία, μέσω των τροπολογιών του Κρις Πάπας.

Μπροστά στο συνολικό φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, η Αθήνα θέτει την ίδια στιγμή, διά στόματος του Νίκου Δένδια, στη γερμανική πλευρά και το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού, και κυρίως των υποβρυχίων, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αλλαγής της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ μίας χώρας που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην Αθήνα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξέπεμψε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αδιαμφισβήτητη.

Σαφής στήριξη των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε ταυτόχρονα και από την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Η Γαλλία, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει πολλές φορές, και μάλιστα διά στόματος του Γάλλου προέδρου τον Μάιο, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα της Ελλάδας, και είναι απολύτως αλληλέγγυα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας επιβουλής της ελληνικής κυριαρχίας» υπογράμμισε η Κατρίν Κολονά στο ίδιο πνεύμα με την Αναλένα Μπέρμποκ.

To μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας από την Αθήνα ήταν ξεκάθαρο.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς επρόκειτο να μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, καθώς και ότι όποιες διαφορές μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα, όταν μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο, ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα, κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διατυπώσει νωρίτερα ενώπιον της Αναλένα Μπέρμποκ στο Μέγαρο Μαξίμου την πάγια θέση της Ελλάδας ότι επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενημερώνοντάς την για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εντούτοις, ότι «οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ».

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Ανελέητα «χαστούκια» στην Άγκυρα – Μεγάλη ένταση από τον Τσαβούσογλου

Συνάντηση Δένδια - Μπέρμποκ: «Να μην παραδώσει η Γερμανία τα υποβρύχια στην Τουρκία! Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό» (Video)