Πλατιά χαμόγελα για τους δημοσίους υπαλλήλους: Μπόνους στον μισθό - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

'Όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

Φωτογραφία δεξιά: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έκανε γνωστό ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν επιπλέον χρήματα. Η «ανταμοιβή», που σύμφωνα με τον υπουργό θεσπίζεται για να δώσει κίνητρο στους εργαζομένους, δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά μόνο ένα κομμάτι.

Expand player

Δείτε επίσης: Επίδομα «μισθός» 550 ευρώ κάθε μήνα στα ΑΤΜ - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πόσοι και πότε παίρνουν τον μπόνους μισθό

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μίλησε για τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 που ανακοίνωσε χτες αλλά και για το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων που θεσμοθετήθηκε την άνοιξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους ανέφερε ότι μέχρι το Μάρτιο του 2023 θα έχουν δοθεί τα χρήματα, που αγγίζουν περίπου ένα ακόμη μισθό το χρόνο. Πρόσθεσε δε ότι το μπόνους θα δοθεί σε περίπου 6.000 υπαλλήλους, που έχουν αξιολογηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το «μπόνους» ή «πριμ» παραγωγικότητας θα δοθεί για πρώτη φορά σε ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους ως «ανταμοιβή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης».

Η «ανταμοιβή», που σύμφωνα με τον υπουργό θεσπίζεται για να δώσει κίνητρο στους εργαζομένους, δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά μόνο ένα κομμάτι, που υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, καθώς και πολιτικούς και δικαστικούς υπαλλήλους και συγκεκριμένα οι πολιτικοί υπάλληλοι, το ένστολο προσωπικό του δημοσίου τομέα, οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το προσωπικό των γενικών διευθύνσεων των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων, το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και των υπηρεσιών που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και τέλος ορισμένοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Έρχεται αύξηση στον μισθό

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, καλύπτει 500.000 άτομα και το κόστος ανέρχεται στα 202 εκατ. ευρώ.

Επίσης, καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, προωθείται η άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι:

Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.
Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.
Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, η κυβέρνηση προχωρά σε αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%, ενώ το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, προωθείται αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Επίδομα θέρμανσης: Οι πίνακες με τα ποσά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας - Τί πρέπει να περιμένουν 1,3 εκατ. νοικοκυριά (video)

Επιταγή ακρίβειας: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι που χρειάζεται να κάνουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα