Από αύριο σε ισχύ το ενιαίο e pass για όλους τους αυτοκινητόδρομους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί

Σε παραγωγική λειτουργία τίθεται από αύριο Τετάρτη το ενιαίο e-pass για τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, ενώ υπάρχουν νέες τιμές σε μια συγκεκριμένη οδό.

Expand player

Έτσι, από 4 Νοεμβρίου οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να περνούν από οποιοδήποτε σταθμό διοδίων χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν, ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου και χωρίς να προβούν σε καμία επιπλέον ενέργεια.

Η λειτουργία του ενιαίου e-pass είχε εξαγγελθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και έχει σαν στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών κινούνται σε αυτοκινητόδρομους.

Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές – πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες.

Δωρεάν η διέλευση όλων των διοδίων στην Εγνατία οδό για τους ανέργους!

Ελεύθερη θα είναι πλέον η διέλευση των ανέργων οδηγών από όλα ανεξαιρέτως τα διόδια στην Εγνατία Οδό, με απλή επίδειξη κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

Η απόφαση για τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, διορθώθηκε η λανθασμένη ερμηνεία σχετικής διάταξης του 2017 του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά της Εγνατία Οδός Α.Ε. και πλέον οι άνεργοι θα διέρχονται με απλή επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Η ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία είχαν προσφύγει άνεργοι πολίτες, διαπίστωσε ότι η εταιρεία απαιτούσε από τους δικαιούχους την υποβολή σχετικής αίτησης σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτή αφορούσε µόνο σε δικαιούχους οι οποίοι είχαν την κύρια κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση εντός των ορίων συγκεκριμένων απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Ο Συνήγορος ζήτησε αρχικά από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να προβεί στην ορθή ερμηνεία της σχετικής διάταξης. Η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε και ο Συνήγορος επανήλθε επισημαίνοντας ότι η Διεύθυνση Νομοθετικού Συντονισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε εκδώσει γνωμοδότηση για το εξεταζόμενο θέμα, ταυτόσημή µε τις απόψεις της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» προέβη στην ορθή ερμηνεία της σχετικής διάταξης και πλέον επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση από όλα τα διόδια στην Εγνατία Οδό των οχημάτων ιδιοκτησίας ανέργων µε την επίδειξη κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Διόδια: Οι νέες τιμές στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών ανά κατηγορία οχήματος!

Έρχονται μειώσεις στα διόδια!