Γρεβενά: Νέα εισαγγελική εντολή – Στην αστυνομία η έρευνα για την έκρηξη (video)

Αναμένεται ο καταλογισμός των ευθυνών

Το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών της έκρηξης στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών, ανατίθεται στην Αστυνομία και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί, με νέα εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών.

Expand player

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ της Δευτέρας (21/3), οι εργασίες της ειδικής ομάδας πυροτεχνουργών της αστυνομίας, που έφθασε εσπευσμένα από την Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν με τη δύση του ηλίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών Πύραρχο Αντώνη Καλαϊδόπουλο «με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν εκ νέου οι έρευνες στις οποίες θα συνδράμουν εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και Θεσσαλίας και στελέχη της εταιρίας αλλά και μηχανήματα του δήμου για την μετακίνηση όγκων τσιμέντου και άλλων υλικών που βρίσκονται στο χώρο».

Από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά μέτρα από το χώρο της έκρηξης ανάμεσα σε κομμάτια από μπετόν και σίδερα εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις εργαζόμενους που εκείνη την ώρα ήταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου – και οι 3 είναι νεκροί, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η εταιρεία.

Πού οφείλεται η έκρηξη στην αποθήκη εκρηκτικών

Στην διάρκεια επεξεργασίας και παραγωγής 500 κιλών εκρηκτικών υλών (σ.σ όπως νιτρικό αμμώνιο) με οξειδωτικό διάλυμα μέσω ειδικών σωληνώσεων ρυθμιζόμενης πίεσης και θερμοκρασίας φέρεται να έγινε -όπως αποκαλύπτει το in- η φονική έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στις 8:20 το πρωί της Δευτέρας στην έδρα εταιρείας αποθήκευσης πυρομαχικών στα Γρεβενά που προκάλεσε τον θάνατο τριών εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για μια καθημερινή εργασία, ωστόσο φαίνεται να υπήρξε κάποιο λάθος ή προβληματικό σημείο που προκάλεσε την μοιραία έκρηξη. Στον εν λόγω χώρο της εταιρείας υπήρχαν αποθήκες με συνολική ποσότητα περίπου οκτώ τόνων εκρηκτικών που ευτυχώς δεν εξερράγησαν.

Ευτύχημα θεωρείται ακόμη ότι λίγη ώρα μετά την έκρηξη θα εισέρχονταν στο ίδιο κτίριο που ισοπεδώθηκε άλλα πέντε άτομα που θα συμμετείχαν στην επεξεργασία των εκρηκτικών, την τοποθέτηση τους σε κιβώτια και την μεταφορά τους στις αποθήκες, προκειμένου να πωληθούν τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά υπολογίζεται ότι λίγη ώρα μετά την έκρηξη αναμενόταν να δώσουν το «παρών» στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εκρηκτικών συνολικά 20 άτομα, ενώ την ώρα του τραγικού συμβάντος πέρα από τους τρεις άτυχους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, βρισκόταν κι ένας φύλακας που ευτυχώς δεν τραυματίσθηκε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα έκρηξη σε πολυκατοικία στο Κιέβο - Τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο στη Μαριούπολη - Είχαν βρει καταφύγιο 400 κάτοικοι