ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Έλληνας σεφ που λατρεύουν η Madonna, η Rihanna και οι σταρ του Χόλιγουντ!

Ο σεφ Νίκος Καρβέλας μιλά αποκλειστικά στο AthensMagazine.gr και την Τίνα Μεσσαροπούλου!

Expand player

Το όνομά του Νίκος Καρβέλας... Μόνο που αυτός ο Καρβέλας δεν έχει καμία σχέση με τις νότες και τη μουσική. Η μόνη του ομοιότητα με τον γνωστό συνθέτη πέρα από το όνομα είναι ότι ο καθένας στον χώρο του διαπρέπει. Μόνο που ο άλλος Νίκος δεν διαπρέπει στο πεντάγραμμο αλλά στην κουζίνα του. Είναι ένας από τους διασημότερους Έλληνες σεφ στη Νέα Υόρκη και στο εστιατόριό του έχουν δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς jet set από τη Madonna και τη Rihanna μέχρι τον Don Henley και τον Chris Cornell. Λάτρης της δημιουργικής κουζίνας, έχει καταφέρει να μυήσει τους Αμερικανούς στη μεσογειακή διατροφή και δη την ελληνική κουζίνα.

Ποιες ή ποιους διάσημους σταρ έχετε γνωρίσει στο εστιατόριο; Και τι τρώει ο καθένας από αυτούς;
Έχουν έρθει κατά καιρούς αρκετοί διάσημοι και επιφανείς επισκέπτες στο εστιατόριο. Για παράδειγμα η Rihanna, η οποία έφαγε για αρχή μια ελληνική σαλάτα και για κυρίως πιάτο γύρο από πεσκανδρίτσα και λαβράκι, η Selita Blanks το διάσημο μοντέλο της Victoria Secret όπου προτίμησε ένα κέικ από καβούρι με μαύρες φακές, ο Tyson Beckford, το μοντέλο της Ralph Lauren όπου έφαγε γαρίδες tartar με αφρό από καυκαλίθρες, ο Chris Cornell όπου δοκίμασε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα για ορεκτικό και για κυρίως πιάτο ένα παστίτσιο με γαρίδες και ο Don Henley ο τραγουδιστής των Eagles.

- Ποιος ήταν ο πιο δύσπιστος και δύσκολος πελάτης;
Νομίζω τη μεγαλύτερη δυσκολία τη συνάντησα σε μια γυναίκα επιχειρηματία η οποία είχε μεγαλώσει με την ελληνική γεύση και αρνείτο κατηγορηματικά να παραδεχτεί ότι υπάρχει και η δημιουργική ελληνική κουζίνα. Επινόησα λοιπόν ένα πολύ απλό «τρικ» ώστε να καταφέρω να την πείσω. Της παρουσίασα ένα κομμάτι από παστίτσιο με γαρίδες, λέγοντάς της ότι είναι ένα απλό και παραδοσιακό πιάτο. Όχι μόνο το έφαγε, σηκώθηκε και φώναζε μέσα στο μαγαζί ότι η κουζίνα μας είναι η καλύτερη της Νέας Υόρκης και εκτός αυτού, ερχόταν κάθε μέρα, με διαφορετικούς φίλους κάθε φορά, και τους έκανε το ίδιο «τρικ» που της είχα κάνει. Φυσικά και έγινε η καλύτερή μου πελάτισσα και σας πληροφορώ ότι είναι η πρώτη που δοκιμάζει τα καινούργια μου πιάτα πριν βγουν στο κοινό.

- Πόσο δύσκολο ήταν να επιβληθείς με τα πιάτα σου στην αμερικανική αγορά;
Νομίζω ότι ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάστηκε πολύ μεγάλος αγώνας για να αποδείξω ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε ελληνικά και δημιουργικά, καθώς είναι ένας λαός με ιδιαίτερες διατροφικές και ανθυγιεινές συνήθειες. Έπρεπε λοιπόν να βάλουμε στο τραπέζι τους το ελαιόλαδο, τα βότανα, τα μυρωδικά, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα και να αποσύρουμε τα burgers και κάθε είδους junk food. Νομίζω ότι έχουμε ξεκινήσει να τα καταφέρνουμε αλλά θέλει ακόμα πολύ δουλειά.

- Ποιο θεωρείς το καλύτερό σου πιάτο;
Εδώ θα σου απαντήσω με το χέρι στην καρδιά. Όλα μου τα πιάτα είναι από τα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας. Γεύσεις και αρώματα από το σπίτι της γιαγιάς και της μαμάς όπου σιγά σιγά μέσα από μνήμες, έρχονται στην επιφάνεια. Δεν μπορώ πραγματικά να ξεχωρίσω κανένα από αυτά. Τα έχω όλα σαν παιδιά μου.

- Θα επέστρεφες ξανά στην Ελλάδα;
Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή αλλά νομίζω όχι στο κοντινό μέλλον. Έχω ακόμα να δώσω πολλά εδώ. Κακά τα ψέματα, όπως λέει και ο λαός «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»!!! Έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες διακεκριμένους με απίστευτα βραβεία στο εξωτερικό που ακόμα στην Ελλάδα θα περίμεναν να διοριστούν. Είναι πικρή ιστορία!

- Ποιοι Έλληνες έχουν επισκεφθεί το εστιατόριο; Θυμάσαι τι έχουν φάει;
Φυσικά και θυμάμαι! Πρώτα από όλα οι περισσότεροι είναι εκλεκτοί φίλοι όπου με ακολουθούν σε κάθε μου βήμα. Για παράδειγμα η Αλέξια η οποία μένει στο Λος Άντζελες και με επισκέπτεται συχνά προτίμησε μια σπανακόπιτα με φρέσκα μυρωδικά για πρώτο πιάτο και για κυρίως αστακό σχάρας με σάλτσα λευκού κρασιού, η Μελίνα Ασλανίδου, που την υπεραγαπώ, δοκίμασε τα κανελόνια που τα λατρεύει όπως της τα μαγειρεύω και της έταξα ότι θα της στείλω ένα ταψί μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθει. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έφαγε για ορεκτικό ένα tartar τόνου με αφρό μαντζουράνας και για κυρίως ένα steak με σάλτσα béarnaise. Τώρα όσον αφορά τον Ιωσήφ Μαρινάκη, λόγω ότι και ο ίδιος έχει αποφοιτήσει από σχολή μαγειρικής και είναι και καλός φίλος την περισσότερη ώρα την πέρασε μαζί μου στην κουζίνα, όπου περιποιηθήκαμε μαζί όλα τα πιάτα του τραπεζιού του. Όσο για τα πιάτα... πολλά και διάφορα... και όλα με τις πινελιές και των δυο μας!

TAGS