Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019!

Ποια είναι τα φαβορί!

Σήμερα ανακοινώνεται ο νικητής για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 από την νορβηγική ακαδημία. Στην κορυφή της λίστας των bookmakers βρίσκεται η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Expand player

Δείτε επίσης: Σήμερα η απονομή της Χρυσής Μπάλας!

Αν και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να επισημάνουν ότι το νεαρό της ηλικίας της θα μπορούσε να είναι εμπόδιο, η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ θεωρείται μεγάλο φαβορί.

Η Σουηδή με τις πλεξούδες πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα με το κίνημα που έχει δημιουργήσει ανά τον κόσμο και τον αγώνα της για την κλιματική αλλαγή.

Το βραβείο διεκδικεί με καλές πιθανότητες και ο Πάπας Φραγκίσκος, μέσω του οποίου δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο κίνημα υπέρ της Καθολικής Εκκλησίας, κάτι που αποτελεί και χαρακτηριστικό για την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο για τα γαλλικά ΜΜΕ, μεγάλες πιθανότητες έχει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, η οποία δοκιμάστηκε όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στη χώρα καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Είναι μόλις 16 και είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης!

Η έφηβη βραβεύθηκε με το σουηδικό Βραβείο Ορθής Διαβίωσης επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης»

Δείτε επίσης: Συγκινητική πρόταση! Έφηβη ζητά από τον καλύτερό της φίλο, με σύνδρομο down, να βγουν ραντεβού

H Σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τους τέσσερις νικητές του "Βραβείου Ορθής Διαβίωσης" (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό "Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ", όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Τούνμπεργκ βραβεύτηκε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης.

Την Δευτέρα, στην ομιλία της κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, η 16χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η Τούνμπεργκ μοιράζεται το βραβείο με τον αρχηγό των βραζιλιάνων αυτοχθόνων Ντάβι Κοπενάουα της φυλής Γιανομάμι, την κινέζα δικηγόρο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Γκουό Σιανμέι και την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα Αμινάτου Χαϊντάρ.

«Με το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης 2019 τιμάμε τέσσερις οραματιστές στην πράξη, οι ηγετικές ικανότητες των οποίων έχουν δώσει δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και να δώσουν μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στον πλανήτη Γη», ανέφερε το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

Οι τέσσερις βραβευθέντες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν 94.000 ευρώ ο καθένας.

Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στα 16 της χρόνια είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης.

Η οργισμένη ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ προς τους παγκόσμιους ηγέτες

«Μου κλέψατε τα όνειρά μου». Αυτή ήταν μόνο μία από τις βιτριολικές ατάκες που χρησιμοποίησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, απευθυνόμενη στους παγκόσμιους ηγέτες, στο ξεκίνημα των εργασιών της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια, με μία παθιασμένη ομιλία, καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως με την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας» ανέφερε χαρακτηριστικά με φωνή τρεμάμενη από την ένταση, συμπληρώνοντας «ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επισήμανε εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα για την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ επιτέθηκε σε επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που έδιναν το «παρών» στη Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ.

Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια καταχειροκροτούμενη.

Δείτε επίσης: Απίστευτο και όμως αληθινό: 13 ετών έφηβη έχτισε μόνη το σπίτι των ονείρων της!

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Απίστευτο στη Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν ποδήλατο ακτιβιστή που ταξίδευε για φιλανθρωπικό σκοπό!

Bob Marley: Ο θρύλος της reggae και ακτιβιστής που έκανε επανάσταση μέσω της μουσικής του

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!