4 τροφές που καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Προσοχή!

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς είναι "ύποπτες" για Αλτσχάιμερ; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που κρύβονται πίσω από τη συχνή εξάντληση.

Expand player

Όταν οι άνθρωποι συζητούν για τη διατροφή, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η απώλεια βάρους. Η διατροφή όμως δεν επιδρά μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο. Οι ανθυγιεινές τροφές δεν καταστρέφουν μόνο τη σιλουέτα σας, έχουν επιπτώσεις και στον εγκέφαλό σας.

Συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνουν το κίνδυνο παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Δείτε ποιες είναι παρακάτω:

Τηγανητά

Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο και προκαλούν γνωστική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, έλλειψη διαύγειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

Τεχνητά γλυκαντικά

Επηρεάζουν κυρίως το βάρος, είναι όμως επιβλαβή και για τον εγκέφαλο λόγω της σύνδεσης διαβήτη και άνοιας. Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές είναι πλούσιες σε πρόσθετα και τεχνητά σάκχαρα.

Ψάρια

Κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, το βασιλικό σκουμπρί, ο ξιφίας, ο καρχαρίας κλπ.

Επεξεργασμένα τυριά

Τα συσκευασμένα μείγματα τυριών, τα τυριά σε φέτες, τα στικς τυριού και οι κρέμες τυριών, όπως αυτές που περιχύνονται πάνω από τα επίσης ανθυγιεινά νάτσος, αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

12 τρόφιμα που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να προστατέψουν και να θωρακίσουν τον οργανισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένετε ποτέ.

Με τις παρακάτω τροφές, μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας. Ποιες είναι; Διαβάστε αναλυτικά:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν:

  • τόνος
  • σολομός
  • αβγά
  • μουρουνέλαιο

Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο -προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.

  • Γιαούρτι
  • κεφίρ

Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:

Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως

  • πορτοκάλια
  • μανταρίνια
  • ακτινίδια
  • φράουλες
  • γκρέιπ φρουτ
  • πιπεριές

Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

10 συνδυασμοί τροφών που θα εκτοξεύσουν το μεταβολισμό σας

Αυγά, σπανάκι, αβοκάντο και 20 ακόμη τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους