Φαγόπυρο: To νέο superfood! Αν δεις τα ωφέλη του θα θες να το φας τώρα!

Βάλτο στη διατροφή σου!

Και ξαφνικά, πριν κάποιο καιρό, αρχίσαμε να μιλάμε για φαγόπυρο. Το σύνθημα έδωσαν πρώτοι οι ειδικοί της διατροφής και οι γκουρού του wellness, κι ακολουθήσαμε όλοι. Το αντίπαλον δέος της κινόα, η υγιεινή εναλλακτική για κάθε πιάτο επεξεργασμένου υδατάνθρακα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Από πού κι ως πού φαγόπυρο; Ποιο είδος γάλακτος κάνει τελικά καλό στην υγεία;
Το πολύγονον ο τριγωνόσπορος, μαυροσίταρο, για τους φίλους φαγόπυρο, είναι φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του που μοιάζουν με εκείνους του σταριού, με το οποίο δεν έχει σχέση, όπως καμιά φορά πιστεύεται. Συγγενεύει με το λάπαθο και το ραβέντι, εξημερώθηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά, στην ενδοχώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, πιθανότατα γύρω στα 6000 π.Χ. και από εκεί εξαπλώθηκε στην Κεντρική Ασία και το Θιβέτ και εν συνεχεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Στα Ρωσικά και τα Ουκρανικά το φαγόπυρο ονομάζεται "гречка" (grechka) που σημαίνει "ελληνικό", λόγω της εισαγωγής του στον 7ο αιώνα από τους Βυζαντινούς, φοβερό; Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου φαγόπυρου έχουν 92 θερμίδες.

Expand player

Τι καλό κάνει;
> Πρόκειται για μία τροφή που απευθύνεται σε όλους, αφού δεν περιέχει γλουτένη. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Άρα καταναλώνεται ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

> Διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική σύσταση χάρη στη ρουτίνη, το φλαβονοειδές που μειώνει την τοξικότητα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Η ίδια ουσία είναι γνωστή για την αποτροπή αιμορραγιών, την καλή λειτουργία των νεφρών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση της, η οποία λειτουργεί κυρίως υπέρ των φλεβών. Αυτό θα γίνει στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες!

> Μια διατροφή πλούσια σε φαγόπυρο συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, των πονοκεφάλων, των δερματικών προβλημάτων αλλά και της αρτηριοσκλήρυνσης.

Και πώς τρώγεται;
Το φαγόπυρο, το οποίο αν και συγκαταλέγεται στις υπερτροφές, μπορείς να τη βρεις στα κοινά σουπερμάρκετ, υποκαθιστά το ρύζι σε σχεδόν όλες του τις εκδοχές. Στη γέμιση των φαγητών, ως συνοδευτικό, μέσα σε σαλάτα ή σε συνδυασμό με όσπρια. Μπορείς επίσης να το καταναλώσεις ως αλεύρι, φτιάχνοντας ζυμάρια για ψωμί, πίτσα και πίτα.

6+1 μυστικά για να συνδυάζεις τις τροφές ώστε να είναι πιο ωφέλιμες στην υγεία!

Οι συνδυασμοί τροφών με σκοπό την τέρψη- το λεγόμενο food pairing- είναι γνωστό στη γαστρονομία. Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση, υπάρχει και το χρήσιμο του πράγματος. Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάνουν καλό στην υγεία και μάλιστα σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.

Μήλο & κόκκινα μούρα
Το ένα φρούτο συμπληρώνει το άλλο και τα δυο μαζί συνθέτουν ένα πανίσχυρο αντικαρκινικό δίδυμο, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Διατροφής. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου ολοκληρώνονται από εκείνες των μούρων και το αποτέλεσμα πλήττει τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης εσύ ξέρεις πιο γάλα σου κάνει καλό;

Κρεμμύδι & ρεβίθια
Για φοβερή ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη του 2010 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ενώσεις θείου στα κρεμμύδια, το σκόρδο συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου και ψευδάργυρο από σπόρους και όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια. Ο σίδηρος εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, οπότε μια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Γι' αυτό ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι τόσο πολύτιμος.

Tofu & jalapenos
Μία ένωση με πανίσχυρη αντιφλεγμονώδη δράση. Επιστήμονες στην Κορέα διαπίστωσαν πως η γενιστίνη, μια ισοφλαβίνη που εντοπίζεται στα προϊόντα σόγιας, όταν συνδυάζεται με την αντιοξειδωτική καψαϊκίνη των καυτερών jalapenos, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι & χυμός λεμονιού
Αντιοξειδωτικά στο φουλ, χάρη στις κατεχίνες του τσαγιού και τη σύσταση των εσπεριδοειδών. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία με 40.000 συμμετέχοντες έδειξε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με φυσικό λεμόνι βοηθάει στην ταχύτερη απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό.Είσαι στα 30; Αυτές τις συνήθειες πρέπει να τις ακολουθήσεις!

Σολομός & σουσάμι
Συνδυασμός που μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Η βιταμίνη D του σολομού (μία μερίδα καλύπτει σημαντικό μέρος της ημερήσιας ανάγκης σου) βρίσκει το ασβέστιο του σουσαμιού και ο πόνος περνάει πιο εύκολα. Αν δε θες σουσάμι, τρως τον σολομό με kale ή με αμύγδαλα (αντί για γαλακτοκομικά που δεν ταιριάζουν καθόλου γευστικά).

Γιαούρτι & μπανάνα
Το καλύτερο γεύμα που μπορείς να φας μετά την προπόνηση. Η σωματική άσκηση καίει τη γλυκόζη, οπότε τα υπογλυκαιμικά επεισόδια είναι πιο συνηθισμένα τότε. Ρίχνοντας μια μπανανούλα μέσα σε γιαούρτι, αναπληρώνεις ενέργεια με υδατάνθρακα και νιώθεις πληρότητα με πρωτεΐνη.

Ψάρι & κρασί
Τερπνό κι ωφέλιμο το ψαράκι με το λευκό κρασί, αφού σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές οι γυναίκες που τα προτιμούν σε συνδυασμό (ειδικά όταν το ψάρι είναι σαρδέλα, σολομος ή πέστροφα), έχουν υψηλότερα ποσοστά Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία τύφλωσης). Οι πολυφαινόλες του κρασιού συμβάλλουν στην απορρόφηση των Ω3 από τον οργανισμό. Στην υγειά σου λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και νέα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στοAthensmagazine.gr.