Κορωνοϊός: Στο “κόκκινο” τα κρούσματα – 399 οι διασωληνωμένοι και 48 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγωδία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρών. Επίσης ο Μανώλης Δερμιτζάκης μέσα από μία δημοσίευση του στα social media επισήμανε ότι θα συνεχιστούν τα lockdown.
Συγκεκριμένα μέσα από ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι μέσα σε 24ώρες είχαμε 816 νέα κρούσματα, 399 διασωληνωμένους αλλά και δυστυχώς 48 νέους θανάτους.
Κορωνοϊός: Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Παρακάτω δείτε τα αποτελέσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ώρες:
“Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια) o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.547 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.716 (30%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67,7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.023 (59,3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω“.
Κορωνοϊός: Το 2021 θα το περάσουμε με μάσκες και μικρά lockdown
Κορωνοϊός: Μπορεί το νέος έτος να μπήκε σε όλο τον κόσμο αλλά η κατάσταση με τον κορωνοϊό παραμένει ακόμη δύσκολη και από ότι φαίνεται και το 2021 προβλέπεται να είναι αρκετά δύσκολο. Επίσης ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης σε συνέντευξη του ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τα λύματα για την αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική.
Συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σε συνέντευξη της αναφέρθηκε ότι το 2021 θα το περάσουμε και αυτό με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown ενώ αναφέρθηκε και για τους χαμηλούς ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί στη χώρα.
Κορωνοϊός: “Τα μέτρα που εφαρμόζονται θα παραταθούν για όλο το 2021”
«Δυστυχώς, σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε πάρα πολύ πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε δυο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάθε μήνα και για τους τρεις επόμενους μήνες δε νομίζω ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις. Αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται θα παραταθούν για όλο το 2021, εκτός και αν κάποιο εμβόλιο μας εκπλήξει θετικά, απαιτεί μία δόση και έχουμε μεγάλη παραγωγή».
Μεγάλο πρόβλημα η καθυστέρηση των εμβολιασμών
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα, λέγοντας ότι «η Ευρώπη είχε δεσμεύσει πολλές δόσεις εμβολίων. Τα περισσότερα όμως εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε με τον ιό για πολύ καιρό ακόμη».
Η ίδια μάλιστα καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα και να οργανώσει τον μηχανισμό έτσι ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δυο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. «Αν είχαμε ξεκινήσει αυτούς τους εμβολιασμούς, με τις δυο δόσεις που απαιτούνται, θα φτάναμε στο τέλος του Αυγούστου. Θα σήμαινε 100.000 δόσεις την ημέρα. Ένα δύσκολο εγχείρημα ακόμη και να υπήρχαν τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας», τονίζει η κυρία Λινού.
“Πολύ σωστά δεν άνοιξαν τα γυμνάσια και τα λύκεια”
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολιάζει ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αρκετά και σοβαρά μέτρα που εναπόκειται στο να τηρηθούν. «Αν έχουμε κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης, δωρεάν τεστ και με μεγάλη ευκολία για όλους τους εκπαιδευτικούς, σποραδικά τεστ στους μαθητές, χωριστά διαλείμματα, σωστό αερισμό των τάξεων τότε ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός αλλά μειώνεται σημαντικά.
Σ’ αυτό συντείνει και το γεγονός ότι τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν περίπου στο μισό απ’ ότι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Πάντα ζυγίζουμε το κόστος και την ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό πολύ σωστά δεν άνοιξαν τα γυμνάσια και τα λύκεια γιατί θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά. Άλλο 700.000 παιδιά καθημερινά στους δρόμους και άλλο 1,5 εκατομμύριο», σχολιάζει.
Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα σε μη επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές
Η κυρία Λινού καλεί την πολιτεία να εξετάσει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σύνεση και κατανόηση των δεδομένων.
Αν έχουμε μικρές περιοχές που έχουν χαμηλό επιπολασμό της νόσου και κάνουμε τεστ τότε μπορεί να ανοίξουν μικρά καταστήματα με μέτρα. Θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνετό να ανοίξουν γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά οι μικροεπιχειρηματίες. Οι αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε παράνομες λειτουργίες που δεν ελέγχονται».
Τέλος, αναφορικά με την κόντρα πολιτείας- εκκλησίας που προέκυψε για τον εορτασμό των Θεοφανείων η Αθηνά Λινού σημειώνει ότι στις εκκλησίες έχουν τηρηθεί πολύ αυστηρά τα μέτρα και ο κίνδυνος δε θεωρείται αυξημένος. «Υπάρχουν μάσκες, τηρούνται αποστάσεις, οι πόρτες είναι ανοικτές και οι χώροι είναι μεγάλοι.
Παντού υπάρχει κίνδυνος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος κίνδυνος για να φοβηθούμε απ’ αυτό. Στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια και συνοχή μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Δεν πρέπει να έχουμε ρήξη σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας», καταλήγει.
0 ΣΧΟΛΙΑ