Κορωνοϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό – 98 τα κρούσματα

Το πρώτο νεκρό από την πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει πολλές χώρες παγκοσμίως, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τουρκία.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, ο πρώτος νεκρός στην γειτονική χώρα είναι ένας 89χρονος άνδρας. Επίσης, δείτε τα 9+1 πιο φονικά σημεία του πλανήτη λόγω κορωνοϊου
Ταυτόχρονα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 98, με 51 νέα κρούσματα.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου, εξήγησε πως ο 89χρονος που έχασε τη ζωή του, είχε έρθει σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε βρεθεί στην Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρούσματα στην Τουρκία, σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς χτες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ήταν 47.
Κλείνουν καφετέριες, κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια και εστιατόρια
Στην αναστολή λειτουργίας δημόσιων χώρων για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο νέος κορονοϊός προχωρά η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, κλείνουν όλες οι καφετέριες, οι χώροι δεξιώσεων και τελετών, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, όπως έκανε γνωστό το αρμόδιο υπουργείο, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Τέλος στις ομαδικές προσευχές στα τζαμιά
Νωρίτερα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των ομαδικών προσευχών στα τζαμιά όλης της χώρας ενώ κλειστά είναι και όλα τα μπαρ και τα νυκτερινά κέντρα.
Η απόφαση, συγκεκριμένα, απαγορεύει τη μαζική προσέλευση των πιστών σ’ όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Τουρκίας, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Να σημειωθεί πως οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τις προηγούμενες ημέρες τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.
«Μας ανησυχεί η… – Σε 1-2 βδομάδες θα ξέρουμε αν…» – Όλα όσα ειπε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος (Video)
Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο στο Ρίο. Αυτές είναι οι ηλικίες των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Αρχικά, μιλώντας για την Πάτρα δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος καθώς περιορίστηκε μέχρι στιγμής η επιδημία σε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων. «Είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε την καραντίνα οπότε προηγηθήκαμε της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά μας ανησυχεί η διασπορά στην κοινότητα γι’ αυτό είμαστε τόσο επιφυλακτικοί και επιθετικοί για την εξέλιξη της νόσου», υπογράμμισε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμοξιολογίας.
Στην ερώτηση αν βρισκόμαστε πριν την έναρξη της επιδημίας ο κ. Γώγος απάντησε: «Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θα περάσουν 1-2 εβδομάδες για να καταλάβουμε αν είμαστε σε μία φάση νηνεμίας ή σε φάση πριν την καταιγίδα. Για να καταλάβουμε τις συνέπειες των μέτρων πρέπει να περάσει ένα 15νθημερο».
Και συνέχισε: «Η γενικότερη εκτίμηση που έχουμε όλοι είναι ότι με τα μέτρα που παίρνουμε αυτή τη στιγμή σε 2 μήνες να έχουμε μπει σε μία ύφεση της επιδημίας. Μέχρι τις αρχές Μάιου νομίζω ότι θα το ζήσουμε αυτό».
Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι στο νοσοκομείο Πατρών υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 κρούσματα του κορωνοϊού και όλοι είναι σε σοβαρή κατάσταση. Έως τώρα 2 άτομα, ένας 64χρονος και ένας 44χρονος, νοσηλεύονται σε μονάδες αρνητικής πίεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος ο 64χρονος είναι διασωληνωμένος και λαμβάνει κλινική αντιική θεραπεία, ενώ ο 44χρονος δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
«Η νόσος αυτή χτυπάει και ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα», είπε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας και ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που επαναμολύνθηκαν με τον κορωνοϊό επομένως δεν είναι δεδομένο ότι αφήνει ανοσία μετά την λοίμωξη.
Παράλληλα εξήγησε ότι τα αντιικά φάρμακα λαμβάνουν μόνο ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και υπάρχει κλινική μελέτη γι’ αυτά τα φάρμακα. «Η πιθανότητα να για να πούμε τα αποτελέσματα της δράσης του φαρμάκου αυτού πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη ανάμεσα σε αυτούς που το παίρνουν και σε αυτούς που δεν το παίρνουν. Χρησιμοποιείται ως λύση ανάγκης για τους διασωληνωμένους», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.
0 ΣΧΟΛΙΑ