ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση σε ΦΠΑ, τεκµήρια και φόρο εισοδήµατος

Μείωση σε ΦΠΑ, τεκµήρια και φόρο εισοδήµατος
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Περαιτέρω µείωση φόρων έως το 2027 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, µιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων. Ωστόσο, συνάρτησε τις νέες πρωτοβουλίες στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων µε τη µείωση της φοροδιαφυγής.

«Οσο περιορίζεται και µικραίνει το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες, τόσο θα προστίθενται µεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να µπορέσουµε να µειώνουµε φόρους, όπως είναι η πρόθεσή µας µέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στις προτεραιότητες είναι η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογική κλίµακα, ώστε να ελαφρυνθούν µεσαία εισοδήµατα, και η µείωση των τεκµηρίων διαβίωσης και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Μεταξύ των παρεµβάσεων που σχεδιάζονται είναι και η µείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ο περιορισµός της φοροδιαφυγής δηµιουργεί περιθώρια για χαµηλότερη φορολογία έως το τέλος της 4ετίας, τόνισε ο πρωθυπουργός

Νέες µειώσεις φόρων έως το τέλος της τετραετίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς στον Ταύρο. Οπως είπε, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι οι σταδιακές αλλά δηµοσιονοµικά βιώσιµες µειώσεις φόρων, επισηµαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή πόλεµο µε τη φοροδιαφυγή.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Μέτρα μετά την παράνοια των ακτοπλοϊκών: Σχεδιάζει μείωση του ΦΠΑ σε ΙΧ και μοτοσικλέτες η κυβέρνηση

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις µειώσεις φόρων οι οποίες περιλαµβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραµµα του 2019 και δεν υλοποιήθηκαν συνεπεία της πανδηµικής κρίσης και εν συνεχεία της ενεργειακής κρίσης και όπως όλα δείχνουν θα επανέλθουν στο προσκήνιο, καθώς ο περιορισµός της φοροδιαφυγής –κυρίως στον ΦΠΑ αλλά και στη φορολογία εισοδήµατος– ευνοεί µια τέτοια εξέλιξη.

Ετσι λοιπόν µέχρι το τέλος της τετραετίας αναµένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη µείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε παρεµβάσεις στην κλίµακα φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων µε µειώσεις συντελεστών –κυρίως για τα µεσαία εισοδήµατα, για τα οποία η κλίµακα που θεσµοθετήθηκε το 2019 προέβλεπε ισχνές µειώσεις– και αλλαγές στα τεκµήρια διαβίωσης.

«Οσο περιορίζεται και µικραίνει το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες, τόσο θα προστίθενται µεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να µπορέσουµε να µειώνουµε φόρους, όπως είναι η πρόθεσή µας µέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο νέο κτίριο της ΑΑ∆Ε θα στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες

της φορολογικής διοίκησης και θα εργάζονται περίπου 1.100 υπάλληλοι της ανεξάρτητης αρχής, µε τις εγκαταστάσεις να περιλαµβάνουν εξειδικευµένους χώρους για τη λειτουργία τµηµάτων ελέγχου και είσπραξης, εξασφαλίζοντας άµεση συνεργασία µεταξύ των διευθύνσεων και ελαχιστοποιώντας τις καθυστερήσεις.

«Οι φορολογικές αρχές έχουν κάνει βήµατα µπροστά, πάνω από το 90% των υπηρεσιών της ΑΑ∆Ε παρέχεται ψηφιακά. Μιλάµε για µια νέα εποχή µε λιγότερες µετακινήσεις και επαφές και να είστε βέβαιοι ότι θα αντιµετωπιστούν όλες οι “παιδικές ασθένειες” µετά την κατάργηση των ∆ΟΥ», είπε στον χαιρετισµό του ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος έστειλε το µήνυµα προς τους επίορκους εφοριακούς λέγοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, για να προσθέσει ότι «δεν θα βάλουµε νερό στο κρασί µας σε φαινόµενα που αδικούν το έργο της ΑΑ∆Ε και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζοµένων στην ανεξάρτητη αρχή».

«Ανοίγει ένας νέος κύκλος δηµιουργίας σ’ αυτό το κτίριο, που αποτελεί το πρώτο ενεργειακό gold class κτίριο του ∆ηµοσίου», τόνισε ο διοικητής της ΑΑ∆Ε Γιώργος Πιτσιλής. Οπως είπε, «από το 2021 4.000 εργαζόµενοι έχουν στεγαστεί σε 13 νέα σύγχρονα λειτουργικά κτίρια για να γίνουµε πιο αποτελεσµατικοί εξοικονοµώντας δαπάνες.

Οι µειώσεις που έρχονται

  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυµίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραµµα της Ν.∆. του 2019 προέβλεπε µείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του µειωµένου συντελεστή από το 13% στο 11%. Το σχέδιο είχε εγκαταλειφθεί λόγω των δίδυµων κρίσεων και είναι πιθανό µέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη µείωση του ΦΠΑ. Σηµειώνεται ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε. • Νέα φορολογική κλίµακα. Νέα φορολογική κλίµακα µε στήριξη των µεσαίων εισοδηµάτων. Η κλίµακα του 2019 βοήθησε τα εισοδήµατα της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ, τα οποία είδαν τους φόρους να µειώνονται από περίπου 120 ευρώ έως και 177 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα λεγόµενα µεσαία εισοδήµατα (από 18.000 έως και 50.000 ευρώ) η κυβέρνηση τα “ξέχασε”. Οι παρεµβάσεις οδηγούσαν σε µείωση των επιβαρύνσεων κατά 17-37 ευρώ ετησίως. Στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη φορά είναι να υπάρξει µια πιο γενναία ελάφρυνση για τις οµάδες αυτές, οι οποίες βλέπουν µεγάλο µέρος των αυξήσεων να πηγαίνουν σε φόρους.
  • Μείωση κατά 30% µεσοσταθµικά των τεκµηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρµογή των τεκµηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών ανάµεσα στα νοικοκυριά. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι φορολογούµενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του προϋπολογισµού, περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούµενοι πλήρωσαν φόρους µε βάση το τεκµαρτό εισόδηµά τους και όχι το πραγµατικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 4,4 δισ. ευρώ.
  • Νέα µείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027, πέρα από τη µείωση κατά µία ποσοστιαία µονάδα που ανακοινώθηκε στη ∆ΕΘ. Οι εισφορές από το 2019 µέχρι σήµερα έχουν µειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες µονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα µειωθούν ακόµη µία µονάδα. Εως το 2027 οι εισφορές θα έχουν µειωθεί σχεδόν κατά 6 µονάδες.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου