ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Ήταν σα να έσκασε πυρηνική βόμβα στο κεφάλι του» – Συγκλονίζει η κατάθεση της μητέρας του Γεράσιμου στη δίκη

Τέμπη: «Ήταν σα να έσκασε πυρηνική βόμβα στο κεφάλι του» – Συγκλονίζει η κατάθεση της μητέρας του Γεράσιμου στη δίκη
Συγκλονίζει στη δίκη για τα Τέμπη η μητέρα του Γεράσιμου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε κλίμα βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης και οδύνης συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για την τραγωδία των Τεμπών. Στο βήμα του μάρτυρα ανέρχονται συγγενείς θυμάτων και σοβαρά τραυματισμένων επιβατών, περιγράφοντας με σπαρακτικό τρόπο τις ανείπωτες συνέπειες της απώλειας και του αβάσταχτου πόνου που σημάδεψε ανεπανόρθωτα τις ζωές τους, απαιτώντας δικαιοσύνη και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.

Η σπαρακτική κατάθεση της μητέρας του πολυτραυματία Γεράσιμου Γεωργιάδη

Ιδιαίτερα φορτισμένη και συγκλονιστική ήταν η παρουσία και η μαρτυρία της Παναγιώτα Καλατζή, μητέρας του Γεράσιμου Γεωργιάδη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πολυτραυματίες της μοιραίας αμαξοστοιχίας και παραμένει έκτοτε σε κώμα. Περιγράφοντας την καθημερινότητα του αγώνα τους, η μητέρα κατέθεσε στο δικαστήριο: «Η πρόγνωση είναι πάρα πολύ φτωχή. Ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να το ξέρουν πως θα εξελιχθεί. Η ζωή μου όλη κρέμεται από τα χείλη ενός γιατρού. Πλέον το νοσοκομείο είναι το σπίτι μας».

Αναφερόμενη στη σφοδρότητα του χτυπήματος και στη φύση του τραύματος που υπέστη ο γιος της στο κεφάλι, μετέφερε τα λόγια των θεραπόντων ιατρών, συγκλονίζοντας το ακροατήριο: «Οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν σα να έσκασε πυρηνική βόμβα στο κεφάλι του. Ήταν η έκρηξη, αυτό που διέλυσε το κεφάλι του».

Η σπαρακτική κατάθεση της μητέρας του πολυτραυματία Γεράσιμου Γεωργιάδη (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σε μια αποκαλυπτική και συναισθηματική στιγμή, η κ. Καλατζή ύψωσε και έδειξε στο δικαστήριο μια φωτογραφία του παιδιού της, επιχειρώντας να μεταφέρει ποιος ήταν πραγματικά ο Γεράσιμος πριν η τραγωδία ανατρέψει τα πάντα: «Σε αυτή τη φωτογραφία ταυτίζεται η ψυχή του. Ένα καλό, ευγενέστατο παιδί. Ήταν ένα υγιέστατο κύτταρο της κοινωνίας».

Κλείνοντας την κατάθεσή της, η μητέρα έθεσε ένα ηθικό ερώτημα προς την κοινωνία και τους υπευθύνους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κάθαρση: «Μέσα σε όλα αυτά έχω μια απορία. Πως ζουν οι υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας; Πως συνεχίζουν την καθημερινότητά τους; Θα ήθελα να συγκρίνω αυτή την ζωή τους με την δική μας καθημερινότητα. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και η παραδειγματική τιμωρία να υπάρξει. Μακάρι αυτή η δίκη να είναι η αρχή που θα αλλάξει τα πράγματα για να αποφύγουμε μια νέα τραγωδία στο μέλλον».

Οι μαρτυρίες για το έγκλημα (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι μαρτυρίες για το έγκλημα και η έλλειψη ασφάλειας

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γεώργιου Κωττά, αδερφού του θύματος Βασίλειου Κωττά. Ο κ. Κωττάς κατήγγειλε ευθέως τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρόμου, εστιάζοντας στις τεράστιες ελλείψεις υποδομής: «Δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην απουσία βασικών συστημάτων φωτοσήμανσης στο δίκτυο που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο πατέρας και ο αδερφός της αειμνήστου Σοφίας Ταχμαζίδου. Με λόγια που αποτύπωναν το απόλυτο αδιέξοδο και την προσδοκία για δικαίωση, ο πατέρας της άδικα χαμένης κοπέλας απευθύνθηκε στην έδρα: «Κυρία πρόεδρε για εμάς, εσείς τώρα είστε οι Θεοί. Έχουμε την ζωή μας στα χέρια σας».

Καθώς η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις επιβατών που επέζησαν από το intercity, το βάρος της απόφασης παραμένει τεράστιο, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναμένοντας την απόδοση ευθυνών και την πλήρη αλήθεια για το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου