Συγκλονίζει ο ήρωας πιλότος της Flydubai: «Πάλευα για τη ζωή μου, δεν θα τους άφηνα να πεθάνουν» – Τι έγινε τις κρίσιμες στιγμές

Τις δραματικές στιγμές που έζησε μέσα στο πιλοτήριο της πτήσης της Flydubai περιέγραψε για πρώτη φορά ο κυβερνήτης Σμιτ Ματσάρ, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δέχθηκε από τον συγκυβερνήτη του. Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο πιλότος εξήγησε πώς, ενώ βρισκόταν τραυματισμένος στο πάτωμα, αντιλήφθηκε ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος και αποφάσισε να κάνει μία τελευταία προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι από τις επόμενες κινήσεις θα μπορούσαν να εξαρτώνται οι ζωές περισσότερων από 170 ανθρώπων.
«Πάλευα για τη δική μου ζωή, αλλά ήξερα ότι δεν θα άφηνα τους άλλους να πεθάνουν»
Η πτήση της Flydubai είχε αναχωρήσει από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, όταν μέσα στο πιλοτήριο εκτυλίχθηκε το σοβαρό περιστατικό που οδήγησε τελικά στην εκτροπή του αεροσκάφους προς τη Σαουδική Αραβία. Ο Σμιτ Ματσάρ περιέγραψε στον Ναρέντρα Μόντι τις στιγμές κατά τις οποίες, παρότι είχε ήδη τραυματιστεί, προσπαθούσε να αντιδράσει. «Ήμουν πεσμένος στο πάτωμα, τραυματισμένος, αλλά είπα στον εαυτό μου να κάνω μια τελευταία προσπάθεια για να ανοίξω την πόρτα από μέσα», δήλωσε. Η κατάσταση μέσα στο πιλοτήριο ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, ενώ βρισκόταν στο πάτωμα και δεχόταν ακόμη επίθεση, συνειδητοποίησε ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος. Τότε αποφάσισε ότι έπρεπε να προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα, ώστε να μπορέσουν να επέμβουν και άλλοι. «Ήρθαν κι άλλοι και έπαιξαν επίσης ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης. Φυσικά, πάλευα για τη δική μου ζωή, αλλά ταυτόχρονα ήξερα ότι δεν θα άφηνα τους άλλους να πεθάνουν», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, επιβάτες παρενέβησαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον συγκυβερνήτη, ενώ καθοριστική ήταν και η παρουσία εφεδρικού πληρώματος στην πτήση. Τα επιπλέον μέλη του πληρώματος ανέλαβαν τον έλεγχο σε μια στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος φέρεται να έχανε απότομα ύψος. Κατάφεραν να το σταθεροποιήσουν και στη συνέχεια να το οδηγήσουν με ασφάλεια σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας. Στο αεροσκάφος βρίσκονταν περισσότεροι από 170 άνθρωποι.
Η επικοινωνία του τραυματισμένου πιλότου με τον Ναρέντρα Μόντι πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοκλήσης, την οποία δημοσιοποίησε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού. Ο Μόντι συνεχάρη τον κυβερνήτη για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όπως του είπε, «το θάρρος, η ψυχραιμία και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων έσωσαν τις ζωές τόσων ανθρώπων», προσθέτοντας ότι ολόκληρη η χώρα είναι περήφανη για εκείνον. Μετά την ασφαλή κατάληξη της πτήσης, ο Σμιτ Ματσάρ μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο στην Ταμπούκ, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του. Αργότερα μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Αμπού Ντάμπι, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Η πρεσβεία της Ινδίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφερε ότι ο κυβερνήτης βρίσκεται «σε καλή κατάσταση και αναρρώνει». Ο Ινδός πρέσβης Ντίπακ Μιταλ, ο οποίος τον επισκέφθηκε, δήλωσε «υπερήφανος για τον κυβερνήτη Σμιτ για τη γενναιότητά του», σημειώνοντας παράλληλα ότι αισθάνθηκε «ιδιαίτερα καθησυχασμένος» μετά τη συνάντησή τους. Για τη στάση του κυβερνήτη τοποθετήθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «αληθινό ήρωα». Παράλληλα, ο Νετανιάχου προχώρησε σε ισχυρισμούς σχετικά με τα κίνητρα και το ιστορικό του συγκυβερνήτη από το Ομάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο άνδρας είχε προηγουμένως υποστεί ριζοσπαστική ισλαμιστική κατήχηση και είχε αυτοκτονικές τάσεις. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί αποδίδονται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Ιδιαίτερη αναφορά έχει γίνει και στους επιβάτες που παρενέβησαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ισραηλινοί επιβάτες μπήκαν στη διαδικασία να σταματήσουν την επίθεση και συνέβαλαν στην ακινητοποίηση του συγκυβερνήτη, επιτρέποντας στο υπόλοιπο πλήρωμα να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τέσσερις από τους συγκεκριμένους επιβάτες πρόκειται να τιμηθούν με βραβείο «ηρωισμού» για την παρέμβασή τους. Ωστόσο, στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται πλέον και η πρώτη περιγραφή του ίδιου του κυβερνήτη.
Διαβάστε επίσης
Ο Σμιτ Ματσάρ βρισκόταν τραυματισμένος, έχοντας παράλληλα αντιληφθεί ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος. Η προσπάθειά του να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου έδωσε τη δυνατότητα και σε άλλους να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος, πάντως, δεν παρουσίασε την εξέλιξη ως αποκλειστικά δικό του επίτευγμα, αναγνωρίζοντας ότι και άλλοι άνθρωποι συνέβαλαν στο να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Η φράση του προς τον Ινδό πρωθυπουργό αποτυπώνει τις σκέψεις που, όπως λέει, έκανε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές: «Φυσικά, πάλευα για τη δική μου ζωή, αλλά ταυτόχρονα ήξερα ότι δεν θα άφηνα τους άλλους να πεθάνουν».






0 ΣΧΟΛΙΑ