Πιερρακάκης: «Αλίμονο αν η αντιπολίτευση χρειαστεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της»

Σφοδρή κριτική στις οικονομικές εξαγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας αρκετές από τις προτάσεις τους «ακοστολόγητες». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός υποστήριξε ότι σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά χρειαστεί να εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της φορολογίας, με τη μεσαία τάξη να είναι, όπως είπε, ο βασικός «στόχος». «Αλίμονο αν χρειαστεί να τις εφαρμόσουν γιατί, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, θα χρειαστεί να κάνουν υπερφορολόγηση, με κύριο θύμα τη μεσαία τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Πιερρακάκης: Επτά μέτρα του Ανδρουλάκη κοστίζουν 6 δισ. ευρώ τον χρόνο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στις εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι αρκετές από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι γενικής φύσεως, γεγονός που, όπως υποστήριξε, καθιστά δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό του δημοσιονομικού τους κόστους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν επτά συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να κοστολογηθούν και το συνολικό τους κόστος ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως.
«Πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε είναι γενικής φύσεως και συνεπώς δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος τους. Επτά όμως από αυτά τα μέτρα που είναι συγκεκριμένα, κοστίζουν 6 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε. Ο υπουργός επέκρινε συνολικά την οικονομική προσέγγιση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένη κοστολόγηση και σαφή τρόπο χρηματοδότησης.
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας» για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα, παραδεχόμενος ότι οι συνθήκες αναμένεται να είναι δύσκολες για τα νοικοκυριά. Όπως σημείωσε, στην αγορά επικρατεί μεγάλη μεταβλητότητα και θα πρέπει να αναμένεται η διαμόρφωση των τιμών όταν έρθει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για το τελικό κόστος.
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα εξετάσει τα δεδομένα όταν διαμορφωθούν οι τελικές τιμές. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και υπογράμμισε πως, εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης. Στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Διαβάστε επίσης
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε σημαντικές ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, σημειώνοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τις μεγαλύτερες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις καταγγελίες που αφορούν τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη, η κυβέρνηση θα παρέμβει. «Είμαστε πάνω από το θέμα των καταγγελιών για τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων κι αν χρειαστεί θα παρέμβουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.






0 ΣΧΟΛΙΑ