ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

11/9: Της είπαν να γυρίσει στο γραφείο, λίγα λεπτά μετά χτύπησε το δεύτερο αεροπλάνο – «Δεν συγχώρεσα ποτέ τον εαυτό μου»

Η εντολή να επιστρέψουν στα γραφεία και τα λεπτά που έκριναν τη ζωή της
Συγκλονίζει η μαρτυρία της επιζήσασας
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Janice Brooks εξακολουθεί να ζει με τις εικόνες εκείνης της ημέρας χαραγμένες στη μνήμη της. Η Βρετανίδα εργαζόταν στον 84ο όροφο του Νότιου Πύργου του World Trade Center και κατάφερε να επιζήσει από μια αλληλουχία γεγονότων που κρίθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Σήμερα, στα 66 της χρόνια, θυμάται όχι μόνο τη στιγμή που γλίτωσε από βέβαιο θάνατο, αλλά και τους 61 συναδέλφους της που δεν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο.

Η εντολή να επιστρέψουν στα γραφεία και τα λεπτά που έκριναν τη ζωή της

Η Janice είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη μόλις 19 ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έχοντας μετακινηθεί από το Λονδίνο για να εργαστεί στην Euro Brokers ως executive assistant. Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε χωρίς κάτι να προμηνύει όσα θα ακολουθούσαν. Η ίδια θυμάται τον καθαρό ουρανό πάνω από το Μανχάταν και μια συνηθισμένη ημέρα στο γραφείο. Όταν το πρώτο αεροσκάφος προσέκρουσε στον Βόρειο Πύργο, εκείνη άκουσε έναν ισχυρό κρότο, χωρίς αρχικά να αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Λίγο αργότερα, άνθρωποι μέσα στο κτίριο άρχισαν να φωνάζουν στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους. Η Janice κατευθύνθηκε προς τις σκάλες μαζί με συναδέλφους της και ξεκίνησε την κάθοδο.

Η κατάσταση, όμως, έγινε ακόμη πιο περίπλοκη. Επειδή στην πλατεία γύρω από τους Δίδυμους Πύργους είχαν συγκεντρωθεί ήδη χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τον Βόρειο Πύργο, ορισμένοι εργαζόμενοι στον Νότιο Πύργο έλαβαν οδηγία να επιστρέψουν στα γραφεία τους, καθώς το κτίριο θεωρούνταν εκείνη τη στιγμή ασφαλές. Η Janice είχε φτάσει περίπου στον 70ό όροφο όταν άκουσε την εντολή. Κάποιοι συνάδελφοί της άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά. Η ίδια κινήθηκε επίσης προς τα πάνω, αλλά πιο αργά. Αυτή η καθυστέρηση έμελλε να της σώσει τη ζωή.

11η Σεπτεμβρίου
11η Σεπτεμβρίου 2001: Κόσμος τρέχει να σωθεί από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων

Στις 9:03 το πρωί, η πτήση United Airlines 175 έπεσε πάνω στον Νότιο Πύργο, χτυπώντας τους ορόφους 77 έως 85. Η Janice βρισκόταν τότε περίπου στον 76ο όροφο, λίγα μόλις μέτρα κάτω από το σημείο της πρόσκρουσης. Η έκρηξη προκάλεσε χάος. Το κτίριο σείστηκε, τα φώτα έσβηναν και άναβαν, τμήματα της οροφής κατέρρεαν και η σκόνη γέμισε τους διαδρόμους. Άνθρωποι γύρω της είχαν τραυματιστεί από θραύσματα και γυαλιά. Σε έναν από τους διαδρόμους, η ομάδα στην οποία βρισκόταν διαπίστωσε ότι μία από τις σκάλες είχε καταστραφεί και άλλη είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Για λίγα λεπτά, η Janice πίστεψε ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Τελικά, εντόπισαν τρίτη πρόσβαση, μέσω βοηθητικού κλιμακοστασίου, και άρχισαν να κατεβαίνουν. Η ίδια είχε ήδη βγάλει τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της και προχωρούσε ανάμεσα σε τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους αιμορραγούσαν σοβαρά.

Οι εικόνες που αντίκρισε την ακολουθούν μέχρι σήμερα. Θυμάται γυναίκα με σοβαρό τραύμα στο χέρι, ανθρώπους με γυαλιά καρφωμένα στο σώμα και άλλους καλυμμένους με αίμα και σκόνη. Κάποια στιγμή κοίταξε το πουκάμισό της και διαπίστωσε ότι ήταν γεμάτο αίμα. Πανικοβλήθηκε, μέχρι που ένας συνάδελφος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι δεν ήταν δικό της και ότι έπρεπε να συνεχίσουν την κάθοδο. Ύστερα από μια εξαντλητική διαδρομή, η ομάδα κατάφερε να φτάσει στο ισόγειο. Την ώρα που οι επιζώντες έβγαιναν, πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργαζόμενοι της Port Authority έμπαιναν στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν άλλους εγκλωβισμένους. Η Janice κατάφερε να απομακρυνθεί και να επιστρέψει προσωρινά στο διαμέρισμά της, που βρισκόταν σχετικά κοντά. Από εκεί είδε τον Νότιο Πύργο να καταρρέει.

Η ίδια έχει περιγράψει τον ήχο της κατάρρευσης ως κάτι που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο. Λίγα λεπτά αργότερα, το διαμέρισμά της βυθίστηκε στο σκοτάδι από το σύννεφο σκόνης και συντριμμιών που κάλυψε το νότιο Μανχάταν. Τις επόμενες ώρες κατάφερε, με τη βοήθεια αγνώστων, να μετακινηθεί προς το Queens και να βρει ασφαλές μέρος. Για την Janice, εκείνη η ημέρα έδειξε ταυτόχρονα το χειρότερο και το καλύτερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Θυμάται ακόμη τους αγνώστους που τη βοήθησαν χωρίς να γνωρίζουν ποια ήταν και δηλώνει ότι προσεύχεται για αυτούς ακόμη και σήμερα. Η τραγωδία, όμως, δεν τελείωσε με τη διαφυγή της.

Δίδυμοι Πύργοι
Τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους 11/09/2001

Η Euro Brokers έχασε συνολικά 61 εργαζομένους. Η Janice βρέθηκε τις επόμενες ημέρες σε προσωρινό γραφείο της εταιρείας, όπου απαντούσε σε τηλεφωνήματα συγγενών που αναζητούσαν αγνοούμενους. Οι κλήσεις ήταν ασταμάτητες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν απαντήσεις που μπορούσε να δώσει στις οικογένειες. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι κηδείες των συναδέλφων της διαδέχονταν η μία την άλλη. Σε ορισμένες ημέρες γίνονταν ακόμη και τρεις ή τέσσερις. Η Janice κατάφερε να παραστεί σε 23 από τις 61 κηδείες. Παρότι αντικειμενικά βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση σοκ και προσπαθούσε να διαχειριστεί το δικό της τραύμα, δηλώνει ότι δεν κατάφερε ποτέ να συγχωρήσει τον εαυτό της που δεν πήγε σε περισσότερες.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να θεωρεί ότι απογοήτευσε τις οικογένειες των συναδέλφων της, παρά το γεγονός ότι και η ίδια είχε μόλις επιβιώσει από μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας. Σήμερα έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετέχει ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικές δράσεις της οργάνωσης Since 9/11, επισκεπτόμενη σχολεία και μιλώντας σε νέους για όσα συνέβησαν, αλλά και για τους κινδύνους του εξτρεμισμού και τη σημασία της ανεκτικότητας.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου