ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 15% – Ποιους αφορά και ποιοι γλιτώνουν

Οι εξαιρέσεις και οι αλλαγές στα ακίνητα
Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 15% από το 2027
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε πιο περιορισμένη μορφή από εκείνη που αρχικά είχε προκαλέσει ανησυχία στην αγορά ακινήτων θα εφαρμοστεί τελικά η αύξηση του φόρου μεταβίβασης για αγοραστές από τρίτες χώρες. Ο νέος συντελεστής θα φτάνει το 15%, αντί 3% σήμερα, αλλά δεν θα αφορά κάθε αγορά ακινήτου από ξένο επενδυτή. Η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2027 και θα αφορά συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αγοράζουν κατοικία και δεν διαθέτουν καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος.

Ποιοι μπαίνουν στον φόρο 15% και ποιοι μένουν εκτός

Η βασική αλλαγή αφορά την αποσαφήνιση του εύρους της ρύθμισης. Ο αυξημένος φόρος δεν θα επιβληθεί οριζόντια σε όλες τις συναλλαγές ξένων αγοραστών, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας από φυσικό πρόσωπο που προέρχεται από τρίτη χώρα. Ο συντελεστής αυξάνεται από το 3% στο 15%. Μαζί με την εισφορά υπέρ δήμων, η τελική επιβάρυνση φτάνει πρακτικά στο 15,45%, έναντι 3,09% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η έναρξη εφαρμογής του μέτρου μετακινείται κατά έξι μήνες. Αντί για την 1η Ιανουαρίου 2027, ο νέος φόρος θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου 2027, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε αγοραστές και πωλητές να ολοκληρώσουν συναλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ακίνητα 2026: Αυτές είναι οι περιοχές που συμφέρουν περισσότερο για αγορά και ενοικίαση
Αγορά ακινήτων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης έχει διευκρινίσει: «Το μέτρο αυτό, θέλω να τονίσω, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου του 2027, γιατί ο στόχος μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε την αγορά. Και να προσδιορίσω επίσης ότι θα αφορά φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα». Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες και γενικά τα νομικά πρόσωπα δεν θα υπάγονται στον νέο αυξημένο συντελεστή. Εκτός του μέτρου μένουν επίσης οι ομογενείς και όσοι πολίτες τρίτων χωρών διαθέτουν καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος. Όπως έχει αναφερθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «εξαιρούνται οι ομογενείς, εξαιρούνται οι επί μακρόν διαμένοντες».

Φωτογραφία: pexels

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάκριση ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Ο φόρος 15% θα αφορά μόνο κατοικίες. Επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα και άλλες κατηγορίες ακινήτων δεν θα εντάσσονται, με βάση όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, στη νέα φορολογική επιβάρυνση. Η διαφορά στα ποσά είναι μεγάλη. Σε κατοικία φορολογητέας αξίας 200.000 ευρώ, ο κύριος φόρος από 6.000 ευρώ ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ. Για ακίνητο 500.000 ευρώ, το ποσό αυξάνεται από 15.000 σε 75.000 ευρώ, ενώ για κατοικία αξίας 800.000 ευρώ ο φόρος εκτινάσσεται από 24.000 σε 120.000 ευρώ. Στα παραπάνω ποσά προστίθεται και η εισφορά υπέρ δήμων, με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κυβέρνηση συνδέει την παρέμβαση με την προσπάθεια περιορισμού της πίεσης που ασκεί η ζήτηση από το εξωτερικό στις τιμές της κατοικίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι επενδύσεις από τρίτες χώρες στην ελληνική αγορά ακινήτων έφτασαν το 2025 περίπου τα 1,2 δισ. ευρώ, με περίπου 800 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν κατοικίες. Η αγορά, πάντως, εξακολουθεί να ζητεί πρόσθετες διευκρινίσεις. Ένα από τα βασικά ζητήματα αφορά το πρόγραμμα Golden Visa των 250.000 ευρώ και ειδικά επενδύσεις που συνδέονται με μετατροπή επαγγελματικών ή βιομηχανικών χώρων σε κατοικίες. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις δεν αφαιρούν υπάρχοντα σπίτια από την αγορά αλλά δημιουργούν νέο οικιστικό απόθεμα. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται το αίτημα είτε να εξαιρεθούν από το 15% είτε να εφαρμοστεί χαμηλότερος, ενδιάμεσος συντελεστής.

Κομβικό παραμένει το ερώτημα τι θα συμβαίνει όταν ένα επαγγελματικό ακίνητο αγοράζεται, μετατρέπεται σε κατοικία και στη συνέχεια μεταβιβάζεται σε φυσικό πρόσωπο από τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο σημείο αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο νομοσχέδιο. Παράγοντες της κτηματαγοράς ζητούν η τελική ρύθμιση να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την εθνικότητα του αγοραστή αλλά και τη χρήση, την αξία και τη θέση του ακινήτου, καθώς και τον πραγματικό σκοπό της επένδυσης. Ένα ακόμη επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε κάποιον που αγοράζει ένα σπίτι για ιδιοκατοίκηση και σε επενδυτές που αποκτούν μαζικά πολλές κατοικίες. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι η στεγαστική κρίση δεν συνδέεται μόνο με τη ζήτηση από το εξωτερικό. Η περιορισμένη προσφορά κατοικιών, το αυξημένο κόστος κατασκευής, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και ο μεγάλος αριθμός κλειστών ακινήτων θεωρούνται εξίσου σημαντικοί παράγοντες.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου