Αντιδράσεις για τα σχολικά βιβλία με αναφορές σε ομόφυλες οικογένειες – «Δεν υπάρχει woke ατζέντα» λέει ο συγγραφέας

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει αναφορές σε διαφορετικές μορφές οικογένειας που περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία του Δημοτικού, με το θέμα να προκαλεί πολιτική συζήτηση αλλά και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται το βιβλίο Γλώσσα της Β’ Δημοτικού και το βιβλίο Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή της ΣΤ’ Δημοτικού, τα οποία εντάσσονται στον θεσμό του πολλαπλού βιβλίου. Το ζήτημα έγινε γνωστό μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το οποίο ανέδειξε τις σχετικές αναφορές στα βιβλία. Ακολούθησαν αντιδράσεις, με πολίτες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να περιλαμβάνονται τέτοιες αναφορές στα σχολικά εγχειρίδια.
Μαρινάκης: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί»
Μιλώντας στο ραδιόφωνο MEGA News 104.6, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής κατά την επιλογή των σχολικών βιβλίων, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού. «Θεωρώ ότι όταν επιλέγουμε βιβλία, όταν επιλέγουμε προγράμματα σπουδών, ειδικά για παιδιά δημοτικού, πολλώ δε μάλλον για παιδιά Πρώτης, Δευτέρας, Τρίτης Δημοτικού, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δείχνουμε και αυξημένη ευαισθησία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τα αρμόδια πολιτικά όργανα και υπουργεία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στη διαδικασία αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του υπουργείου, η αξιολόγηση των διδακτικών βιβλίων πραγματοποιήθηκε σε διαδοχικά στάδια από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 900 μέλη. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου και επανελέγχου, τα πορίσματα υποβλήθηκαν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ακολούθησε η δημοσίευση των βιβλίων. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα βιβλία δημοσιεύθηκαν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιτροπών αξιολόγησης, χωρίς παρέμβαση στο περιεχόμενό τους, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί συμβατική δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο woke ατζέντας»
Στο MEGA News 104.6 μίλησε και ο Μανούσος Μαραγκουδάκης, συγγραφέας του βιβλίου της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της ΣΤ’ Δημοτικού. Ο ίδιος απέρριψε την άποψη ότι το βιβλίο εντάσσεται σε κάποια «woke ατζέντα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος τάσσεται κατά μιας τέτοιας ατζέντας. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο woke ατζέντας στο δικό μου βιβλίο της Έκτης Δημοτικού. Αυτό το τονίζω γιατί είμαι 100% εναντίον της woke ατζέντας», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, η αναφορά σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών γίνεται μαζί με άλλες σύγχρονες μορφές οικογένειας και, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια πραγματιστική αναφορά στην κοινωνική πραγματικότητα και στο ισχύον συνταγματικό πλαίσιο. «Απλώς στο βιβλίο της Έκτης Δημοτικού αναφέρεται μαζί με άλλες σύγχρονες μορφές οικογένειας και η οικογένειες ομοφύλων, που δεν είναι woke ατζέντα ακριβώς. Είναι θέμα πραγματιστικό και θέμα συνταγματικό, έτσι όπως έχει καθοριστεί ότι υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες», σημείωσε.
Από το 2027-2028 η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου
Τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν ενταχθεί στο μητρώο διδακτικών βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο. Ο θεσμός του πολλαπλού βιβλίου, στον οποίο εντάσσονται, αναμένεται να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2027-2028.
Διαβάστε επίσης
Η συζήτηση που έχει ανοίξει αφορά πλέον τόσο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων όσο και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται και εγκρίνονται, με την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τους συγγραφείς να δίνουν διαφορετικές διαστάσεις στο ζήτημα. Αν θέλεις, μπορώ να σου το κάνω και πιο “ειδησεογραφικό/δημοσιογραφικό”, σαν άρθρο για news site, με πιο δυνατό clickbait τίτλο, υπότιτλο και lead.






0 ΣΧΟΛΙΑ