Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου στην Κερύνεια – H αναπαράσταση του Live News

Μια δραματική ναυτική τραγωδία εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, φέρνοντας στο φως για ακόμα μία φορά την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ψευδοκράτους. Όπως αποδείχθηκε, στην περιοχή των κατεχομένων δεν υφίσταται ουσιαστικό πλαίσιο ασφαλείας, ούτε οργανωμένος μηχανισμός έρευνας και διάσωσης. Τις σοκαριστικές λεπτομέρειες του ναυαγίου, καθώς και το χρονικό της βύθισης του σκάφους, παρουσίασε με αναλυτικό γραφικό ρεπορτάζ η εκπομπή «LIVE NEWS» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Το απαγορευτικό που αγνοήθηκε και η έναρξη του ταξιδιού
Όλα ξεκίνησαν από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, όταν το επιβατηγό καταμαράν -ένα σκάφος κατασκευής του 2000, σχεδιασμένο με δύο πλωτήρες για υψηλές ταχύτητες και λιγότερη τριβή- απέπλευσε με προορισμό τα τουρκικά παράλια, μια διαδρομή περίπου 60 ναυτικών μιλίων.
Παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ισχύον απαγορευτικό απόπλου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο καπετάνιος αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι. Το γεγονός ότι επετράπη στο πλοίο να σαλπάρει κάτω από τέτοιες συνθήκες γεννά αμείλικτα ερωτηματικά. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σκάφος κουβαλούσε ήδη ένα βεβαρυμένο παρελθόν, καθώς είχε μείνει ακινητοποιημένο και ταλαιπωρημένο στο λιμάνι για μεγάλο χρονικό διάστημα από κατάσχεση. Με περισσότερους από 650 επιβάτες στο εσωτερικό του, το καταμαράν βγήκε στη θάλασσα, ερχόμενο αντιμέτωπο με κύματα που έφταναν τα δύο μέτρα, ως απόρροια της έντονης κακοκαιρίας που είχε πλήξει την περιοχή.
Το ρήγμα στους πλωτήρες και εισροή υδάτων
Δεν είχαν περάσει λίγα μόλις μίλια από την αναχώρησή του, όταν η κατάσταση μέσα στο σκάφος άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Οι επιβάτες διαπίστωσαν έντρομοι ότι τα νερά της θάλασσας είχαν αρχίσει να εισέρχονται στον χώρο της καμπίνας, φτάνοντας μέχρι τις καρέκλες όπου κάθονταν.
Όπως αναλύθηκε στην εκπομπή «LIVE NEWS», η πιθανότερη αιτία της καταστροφής εντοπίζεται σε κάποιο προϋπάρχον μικρό ρήγμα ή ρωγμή στον ένα από τους δύο πλωτήρες. Λόγω της συνεχούς καταπόνησης και των δυνατών χτυπημάτων στα κύματα, το χασμα αυτό διευρύνθηκε δραματικά. Στο πλωριό τμήμα του σκάφους φαίνεται πως δημιουργήθηκε και δεύτερη τρύπα, με αποτέλεσμα ο πλωτήρας να γεμίσει ταχύτατα με νερό. Η τεράστια ποσότητα νερού προσέθεσε ανεξέλεγκτο βάρος στη μία πλευρά, προκαλώντας επικίνδυνη κλίση και πλήρη απώλεια της ευστάθειας του καταμαράν.
Εγκατάλειψη από το πλήρωμα και απόλυτος πανικός
Στο εσωτερικό της καμπίνας επικράτησε ο απόλυτος πανικός. Οι 650 επιβαίνοντες αφέθηκαν παντελώς αβοήθητοι, καθώς δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή καθοδήγηση από τους υπευθύνους. Το 8μελές πλήρωμα του σκάφους, αντί να μοιράσει σωσίβια, να καθοδηγήσει τον κόσμο ή να ρίξει τις σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, το μόνο που φρόντισε να κάνει ήταν να εγκαταλείψει πρώτο το πλοίο για να σώσει τη ζωή του.
Όσοι από τους επιβάτες κατάφεραν να φορέσουν σωσίβια, τα προμηθεύτηκαν μόνοι τους μέσα στο χάος. Λίγο αργότερα, όταν κατέφθασαν στην περιοχή τα πρώτα παραπλέοντα σωστικά μέσων, το καταμαράν είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται αύτανδρο, παρασύροντας μαζί του τις ελπίδες για μια συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης.
Στα 514 μέτρα βάθος το κουφάρι του σκάφους
Η αυλαία της τραγωδίας έπεσε όταν το καταμαράν χαμένης ευστάθειας ανατράπηκε και κατέληξε στον βυθό της Θάλασσας της Λεβαντίνης, σε βάθος 514 μέτρων. Το τεράστιο αυτό βάθος καθιστά σχεδόν αδύνατη την όποια προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου ή ακόμα και την απλή προσέγγιση από δύτες.
Διαβάστε επίσης
Όπως επισημάνθηκε στο «LIVE NEWS», μόνο εξειδικευμένα βαθυσκάφη ή ειδικά υποβρύχια ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσεγγίσουν το σημείο, προκειμένου να ανασύρουν κάποια από τα όργανα ναυσιπλοΐας που θα ρίξουν φως στα ακριβή αίτια. Ωστόσο, η βασική αιτία της τραγωδίας παραμένει ολοφάνερη: οι εγκληματικές ευθύνες του καπετάνιου, η ανικανότητα του πληρώματος και η ακαταλληλότητα του ίδιου του σκάφους.






0 ΣΧΟΛΙΑ