Θρίλερ στην Κολομβία: Πάνω από 110 νεκροί και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τον φονικό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Σοκαριστικές εικόνες καταστροφής και κατάρρευση ναών

Η φύση έδειξε για άλλη μια φορά το πιο αμείλικτο και καταστροφικό της πρόσωπο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, βυθίζοντας ολόκληρη την Κολομβία στο πένθος και τον τρόμο. Ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε τη χώρα, προκαλώντας πρωτοφανείς υλικές καταστροφές, πανικό στους δρόμους και έναν δραματικά αυξανόμενο απολογισμό θυμάτων που ξεπερνά πλέον τους 70 ανθρώπους.
Η σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε το πρωί, στις 7:34 τοπική ώρα (15:34 ώρα Ελλάδας), είχε ως επίκεντρο την επαρχία Τσόκο, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, με εστιακό βάθος που υπολογίστηκε στα 115 χιλιόμετρα. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούσαν αρχικά πως το μεγάλο εστιακό βάθος ενδεχομένως να περιόριζε τις καταστροφικές συνέπειες, η πραγματικότητα στο πεδίο αποδείχθηκε εφιαλτική. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα —συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπογοτά, αλλά και του Κάλι— ενώ η ισχύς του ταξίδεψε και ταρακούνησε τα γειτονικά κράτη, γειτονική Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και τον Παναμά, προκαλώντας συναισθήματα φόβου σε εκατομμύρια πολίτες.
Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), λίγο μετά την πρώτη δόνηση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο η απουσία κινδύνου από τη θάλασσα δεν προσέφερε καμία παρηγοριά στους κατοίκους της ενδοχώρας, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια βιβλική καταστροφή στα αστικά κέντρα.
Δραματικός απολογισμός: Πάνω από 110 νεκροί και παιδικές ψυχές στα θύματα
Σύμφωνα με τα νεότερα και επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις κρατικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε από τους αρχικούς 47 στους περισσότερους από 110, καθιστώντας τον σεισμό αυτόν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών για τη χώρα. Οι θάνατοι και οι σοβαρότερες καταστροφές καταγράφονται στους νομούς Βάγιε δελ Κάουκα (Valle del Cauca), Τσόκο, Αντιόχια, Κάλντας και Ρισαράλντα.
Ιδιαίτερα σοκαριστική είναι η επιβεβαίωση από την κυβερνήτη του Valle del Cauca, Ντίλιαν Φραντσίσκα Τόρο, η οποία δήλωσε συντετριμμένη στο El Tiempo ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και τρία μικρά παιδιά. Τα άτυχα παιδιά έχασαν τη ζωή τους με τον πιο τραγικό τρόπο στην περιοχή Calima-El Darién, όταν ένας ογκόλιθος και τοίχος κτιρίου κατέρρευσαν καταπλακώνοντάς τα. Παράλληλα, στην περιοχή Ζαρζάλ καταγράφηκε τουλάχιστον ένας ακόμη θάνατος, ενώ στη Μπουεναβεντούρα οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θανατηφόρα περιστατικά εκεί.
Στην περιφέρεια Βάγιε δελ Κάουκα, όπου βρίσκεται το Κάλι —η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας—, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 27, ενώ οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τόνους μπετόν.
Η «εφιαλτική» εικόνα στις πληγείσες πόλεις: Περέιρα, Μανιζάλες και Κάλι
Οι δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές των μεγαλoupόλεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του εγκέλαδου περιγράφουν μια κατάσταση απόλυτης αποσάθρωσης. Ο δήμαρχος της Περέιρα, Μαουρίτσιο Σαλαζάρ, μιλώντας με τρεμάμενη φωνή στο Caracol Radio, επιβεβαίωσε έναν προκαταρκτικό απολογισμό 18 νεκρών και δεκάδων τραυματιών για την περιοχή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που μας συνέβη σήμερα είναι τραγικό. Δεν γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, την πραγματική έκταση των επιπτώσεων».
Στη γειτονική πόλη Μανιζάλες, περίπου 190 μίλια δυτικά της Μπογκοτά, ο δήμαρχος Χόρχε Εντουάρντο Ρόχας επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, προσθέτοντας ότι πάνω από δώδεκα κτίρια και περισσότερα από 20 σπίτια έχουν υποστεί ολική ή μερική καταστροφή. Η εικόνα στη Μανιζάλες σημαδεύτηκε από μια ανείπωτη αρχιτεκτονική καταστροφή: ο θόλος του ιστορικού Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού κατέρρευσε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της ισχυρής δόνησης, ενώ το υπόλοιπο κτίριο έχει γεμίσει επικίνδυνες, βαθιές ρωγμές που απειλούν με νέα κατάρρευση.
Στο Κάλι, η κατάσταση είναι εξίσου δραματική. Τουλάχιστον 20 κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Ο δήμαρχος της πόλης, Αλεχάντρο Έντερ, δήλωσε ότι ζήτησε επειγόντως την αποστολή εξειδικευμένων σωστικών συνεργείων από την Μπογοτά και το Μεντεγίν, ενώ οι ζημιές αξιολογούνται πλέον σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση τεχνολογίας drones.
Διαβάστε επίσης
Πανικός, τραυματίες και εκκενώσεις νοσοκομείων
Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των 7,4 Ρίχτερ θύμιζαν σκηνές από κινηματογραφική ταινία καταστροφής. Κόσμος έντρομος ξεχύθηκε στους δρόμους, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα κτίρια την ώρα που κομμάτια μπετόν, τούβλα και σπασμένα γυαλιά έβρεχαν το οδόστρωμα. Πυκνά σύννεφα σκόνης κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές, ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτύπωσαν γυναίκες να πέφτουν στο έδαφος από την τρομάρα και την ορμή του κόσμου, ή να είναι αγκαλιασμένες και σοκαρισμένες στη μέση του δρόμου.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι αρχές στο Κάλι διέταξαν την άμεση εκκενώσεις νοσοκομείων, φοβούμενες τυχόν καταρρεύσεις κτιρίων υγείας. Ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση ή ορούς, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε εξωτερικούς χώρους και προσωρινές σκηνές, με τους γιατρούς να συνεχίζουν την περίθαλψη κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.
Παράλληλα, η κολομβιανή αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία έξι αεροδρομίων της χώρας (Περέιρα, Μανιθάλες, Κίμπντο, Αρμένια, Καρτάγο και Μπουεναβεντούρα), καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στους διαδρόμους προσγείωσης και στις εγκαταστάσεις τους.
Κρατικός συναγερμός και διεθνής κινητοποίηση
Η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρντο ντε λα Εσπριέλα, ανέλαβε προσωπικά τον συντονισμό της κρίσης, δηλώνοντας μέσω ανάρτησής του στα social media ότι μεταβαίνει αεροπορικώς στις πληγείσες περιοχές. «Έχω αναλάβει άμεσα την ηγεσία της αντιμετώπισης… Δεν είστε μόνοι. Το Κράτος είναι παρόν και δρα», τόνισε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ενιαίου Σταθμού Επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Λάρα επιβεβαίωσε ότι τέσσερις ειδικές ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης (USAR) από την Μπογοτά, το Ενβιγκάδο, το Γιοπάλ και το Μεδεγίν έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και επιχειρούν στα συντρίμμια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντιπρόεδρος της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Ρεστρέπο έσπευσε στο πεδίο, δηλώνοντας πως «αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε ζωές, να διασώσουμε όσους παραμένουν παγιδευμένοι και να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια».
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι απόλυτα έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη στον λαό της Κολομβίας, προτρέποντας παράλληλα τους Αμερικάνους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της πρεσβείας.
Ο φόβος των μετασεισμών και η επόμενη μέρα
Η αγωνία στις πληγείσες περιοχές παραμένει στο κόκκινο, καθώς λιγότερο από μία ώρα μετά τον κύριο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5,0 βαθμών, εντείνοντας τον τρόμο των κατοίκων. Η κυβερνήτης της επαρχίας Τσόκο, Νούμπια Καρολίνα Κόρδομπα-Κούρι, δήλωσε πως οι αρχές φοβούνται νέες δονήσεις, ιδιαίτερα καθώς η πρωτεύουσα της επαρχίας, Κίμπντο, μετρά ήδη βαριές πληγές.
Ως μέτρο προφύλαξης, τα μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια σε πολλές περιοχές όπως η Μανιζάλες έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια. Για τους αστέγους και όσους τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα, οι τοπικές αρχές έχουν στήσει προσωρινά καταφύγια, όπως στο Coliseo Mayor, όπου προσφέρονται τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Το τραγικό αυτό συμβάν ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν της Λατινικής Αμερικής, έρχεται δε να προστεθεί στη μνήμη των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη γειτονική Βενεζουέλα στα τέλη Ιουνίου, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Η Κολομβία βιώνει τώρα τη δική της βιβλική δοκιμασία, με την ελπίδα να στρέφεται στα σωστικά συνεργεία που σκάβουν ακούραστα στα συντρίμμια, αναζητώντας τα σημεία ζωής που θα απαλύνουν τον πόνο ενός ολόκληρου έθνους.






0 ΣΧΟΛΙΑ