ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Marfin: Οι φωτογραφίες από τις διακοπές των συλληφθέντων – Πως «έδεσαν» την υπόθεση

Δύο 42χρονοι άνδρες οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στον εμπρησμό της Marfin
Δύο 42χρονοι άνδρες οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στον εμπρησμό της Marfin
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο και φρικτό θάνατο τριών εργαζομένων: της 32χρονης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, η οποία κυοφορούσε το παιδί της, του 36χρονου Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της 35χρονης Παρασκευής Ζούλια. Οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο που τυλίχθηκε στις φλόγες από βόμβες μολότοφ, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό που για χρόνια φάνταζε αδύνατο να γεμίσει από τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, η επιμονή των αρχών και η τεχνολογική πρόοδος κατάφεραν τελικά να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ που έμοιαζε να έχει χαθεί στα ράφια των αρχείων.

Marfin: Που στηρίχθηκε η Αντιτρομοκρατική για τις συλλήψεις

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ξεκίνησε ουσιαστικά από ένα συνδυασμό τύχης και συστηματικής έρευνας. Παρά το γεγονός ότι από το 2019 η Ασφάλεια διέθετε φωτογραφικό υλικό, η χαμηλή του ποιότητα εμπόδιζε οποιαδήποτε ασφαλή ταυτοποίηση. Tο 2020, μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο Κουκάκι, όπου συνελήφθη γνωστός αντιεξουσιαστής στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά.

Στα ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν από εκείνη την επιχείρηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν φωτογραφίες από διακοπές, όπου οι ύποπτοι φορούσαν ρούχα που έμοιαζαν εντυπωσιακά με εκείνα των δραστών της επίθεσης στη Marfin. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία του οπτικού υλικού από τα γεγονότα εκείνης της μέρας, το οποίο ενισχύθηκε τεχνολογικά για να επιτρέψει λεπτομερείς συγκρίσεις, οι ειδικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένα ανώνυμο email που έφτασε στις αρχές, κατονομάζοντας τους δράστες, γεγονός που έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος να ζητήσει την ανασύρση της δικογραφίας. Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από την ανακρίτρια, εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκτελέστηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα.

Οι δύο 42χρονοι συλληφθέντες, ένας άνδρας από εύπορο περιβάλλον και ένας εργαζόμενος εναερίτης, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Κατά τη μεταγωγή τους, η παρουσία της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ υπενθύμιζε τη σοβαρότητα της στιγμής, με τους κατηγορούμενους να διατηρούν μια απόμακρη ψυχραιμία.

Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται πλέον και προς το εξωτερικό, καθώς αναμένεται η έκδοση διεθνούς εντάλματος για μια 46χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να ήταν μέλος της ίδιας ομάδας και να είχε υποστηρικτικό ρόλο στην επίθεση. Η γυναίκα, που ζει τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, επικαλείται οικονομικές δυσκολίες για την παραμονή της εκεί.

Οι δύο συλληφθέντες, από την πλευρά τους, αρνούνται τις κατηγορίες, περιμένοντας τη διαδικασία της απολογίας τους. Η δικογραφία, που βασίζεται σε οπτικό υλικό και εξειδικευμένες πραγματογνωμοσύνες, υποδεικνύει τον ρόλο του καθενός: από το σπάσιμο της βιτρίνας μέχρι την εκτόξευση των εμπρηστικών υλικών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου