ΑΡΧΙΚΗ VIDEO

Όταν ο βουλευτής της νέας Δημοκρατίας κύριος Καιρίδης, έλεγε πως είμαστε όλοι παιδιά των Οθωμανών (βίντεο)

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Συζητήσεις έχει προκαλέσει δημόσια τοποθέτηση που αποδίδεται στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κυριάκο Καιρίδη, σχετικά με την ιστορική συγκρότηση των εθνών, τη νεωτερικότητα αλλά και τον ρόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ethnosellinon

@ethnosellinon Δημήτρης Καιρίδης: “Είμαστε παιδιά των Οθωμανών. Οι Έλληνες είναι τεχνητό έθνος. Δεν υπάρχει Ποντιακή γενοκτονία. Οι Έλληνες πολιτικοί λένε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής”. . . . #καιρίδης #tiktokgreece ♬ original sound – EthnosEllinon

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις και συζητήσεις, ο κ. Καιρίδης φέρεται να υποστήριξε ότι τα έθνη, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, δεν είναι διαχρονικές και αμετάβλητες οντότητες, αλλά προϊόντα της νεωτερικής εποχής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συγκρότηση των εθνών συνδέεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων 200 έως 300 ετών, μέσα από τη δημιουργία των σύγχρονων κρατών, του καπιταλισμού και των νέων πολιτικών θεσμών.

«Eίμαστε όλοι παιδιά των Οθωμανών»

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αναφορά και στη μακρά περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η φράση που αποδίδεται στον ίδιο, ότι «είμαστε όλοι παιδιά των Οθωμανών», χρησιμοποιείται ως μια ιστορικο-πολιτική προσέγγιση που επιχειρεί να αναδείξει τις πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές που διαμορφώθηκαν μέσα από αιώνες συνύπαρξης, διοίκησης και ανταλλαγών.

Οι συγκεκριμένες θέσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο ακαδημαϊκό πεδίο, όπου πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι τα έθνη δεν είναι «φυσικές» ή αιώνιες ταυτότητες, αλλά ιστορικές κατασκευές που διαμορφώνονται μέσα από διαδικασίες πολιτικής οργάνωσης, εκπαίδευσης και συλλογικής μνήμης.

Η άποψη αυτή έχει αναπτυχθεί εκτενώς στη σύγχρονη ιστοριογραφία και πολιτική επιστήμη, χωρίς ωστόσο να είναι καθολικά αποδεκτή, καθώς υπάρχουν και διαφορετικές σχολές σκέψης που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια των εθνικών ταυτοτήτων.

Διττή προσέγγιση στο κυπριακό ζήτημα

Ιδιαίτερη συζήτηση προκαλεί και η σύνδεση τέτοιων αναλύσεων με ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό. Στον δημόσιο λόγο, το Κυπριακό συχνά προσεγγίζεται μέσα από δύο βασικές αφηγήσεις: τη μία που το περιγράφει ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, και την άλλη που επιχειρεί να το εντάξει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διακοινοτικών συγκρούσεων και διεθνών ισορροπιών. Οι διαφορετικές αυτές οπτικές οδηγούν συχνά σε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στο δημόσιο διάλογο, οι τοποθετήσεις που αποδίδονται στον κ. Καιρίδη έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ορισμένοι τις ερμηνεύουν ως ακαδημαϊκή ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης των κοινωνιών, ενώ άλλοι τις θεωρούν αμφιλεγόμενες, καθώς αγγίζουν ζητήματα εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από την προέλευση των εθνών, την επίδραση της Οθωμανικής περιόδου και τη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα παραμένει ανοιχτή, αναδεικνύοντας πόσο περίπλοκη και πολυεπίπεδη είναι η σχέση ιστορίας και πολιτικής στο σήμερα.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου