«Ξεκίνησε το πραξικόπημα του Μητσοτάκη»: Απίστευτη ένταση στην Βουλή με ΠΑΣΟΚ και Φάμελλο για το ζήτημα της πλειοψηφίας που έβαλε η ΝΔ

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης μετατράπηκε η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Το φυτίλι της έντασης άναψε η Νέα Δημοκρατία, θέτοντας ζήτημα απόλυτης πλειοψηφίας (151 ψήφων) για την έγκριση της επιτροπής, ανατρέποντας τον μέχρι πρότινος πήχη των 120 ψήφων που ισχύει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ μετά την απόρριψη της προανακριτικής για την υπόθεση Λιβανού-Αραμπατζή. Ο Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, κατέθεσε παρεμπίπτων ζήτημα, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία με το χαμηλό όριο των 120 «ναι» προσκρούει στο Σύνταγμα.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε αιφνιδιασμό, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος φώναζε στους διαδρόμους πως «ξεκίνησε το πραξικόπημα».
Η μετωπική επίθεση Ανδρουλάκη: «Ο Νίξον της Ελλάδας» και η κακοποίηση της Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε μια από τις πιο σκληρές ομιλίες του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμικό κατήφορο. «Κακοποιούν τη δημοκρατία για να κρατήσουν την εξουσία», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Νίξον της Ελλάδας» που επιλέγει να κρύβεται αντί να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, εγκάλεσε τον Νικήτα Κακλαμάνη για κυβίστηση, υπενθυμίζοντας τη διαμετρικά αντίθετη στάση που είχε κρατήσει το 2022 σε ανάλογη εξεταστική.Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα που, όπως υποστήριξε, αγγίζουν τα όρια της «εθνικής προδοσίας»:
- Πότε ακριβώς ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για το Predator και τι εντολές έδωσε;
- Έγινε αποτίμηση κινδύνου για διαρροή διαβαθμισμένων κρατικών πληροφοριών;
- Ενημερώθηκε το ΚΥΣΕΑ ή η κυβέρνηση επέλεξε την επιχειρησιακή αδράνεια;
Ηχηρή αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και η απάντηση Φλωρίδη
Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στα κυβερνητικά στελέχη και στα «τρολ του διαδικτύου», λέγοντας με νόημα: «Ας μείνει πρωθυπουργός ένας διεφθαρμένος ψεύτης που σας επιτρέπει να υπονομεύετε τον κοινοβουλευτισμό».
Κλείνοντας, δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «α λα καρτ» εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ο υπουργός τόνισε, ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, με τον Άρειο Πάγο να έχει εκδώσει δύο πορίσματα.
Μάλιστα, εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για θεσμική εκτροπή, καθώς το αίτημά τους να κληθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη Βουλή για εξηγήσεις υποσκάπτει, όπως είπε, το κράτος δικαίου κάθε φορά που μια δικαστική απόφαση δεν είναι αρεστή στα κόμματα.
Ντόμινο εξελίξεων: Εκτός αίθουσας και το ΚΚΕ, στο βήμα ο Σαμαράς
Το κλίμα αποσύνθεσης της συνεδρίασης συνεχίστηκε, καθώς αμέσως μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, και το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ολομέλεια, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η πολιτική ένταση, ωστόσο, αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχει ζητήσει τον λόγο, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.






0 ΣΧΟΛΙΑ