Λέσβος, ώρα μηδέν: Οι κάτοικοι μπροστά στα άδεια ράφια και οι έμποροι στο χείλος του γκρεμού!

Η Λέσβος βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς ο εμπορικός ιστός του νησιού βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Η συνεχιζόμενη αδυναμία προσέγγισης και αποβίβασης φορτηγών οχημάτων από τα πλοία της γραμμής, λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων του κτηνοτροφικού κλάδου, έχει επιφέρει ένα βίαιο σταμάτημα σε κάθε εμπορική δραστηριότητα.
Οι επιπτώσεις αυτής της ιδιότυπης πολιορκίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Δημοκρατία δεν είναι πλέον υποθετικές, αλλά ορατές στην καθημερινότητα κάθε κατοίκου, από τις προθήκες των καταστημάτων μέχρι τις τσέπες των εργαζομένων.
Άδεια ράφια και καταναλωτική αγωνία
Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης και των γύρω περιοχών προκαλεί σοκ. Η μαζική προσέλευση των πολιτών κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο, οι οποίοι έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φοβούμενοι τα χειρότερα, σε συνδυασμό με την πλήρη παύση των νέων παραλαβών, άδειασε τα ράφια.
Βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί, με τους καταναλωτές να αντικρίζουν κενές προθήκες. Η απόγνωση μεταφέρεται και στα συνοικιακά παντοπωλεία, όπου οι ιδιοκτήτες, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους τακτικούς τους πελάτες, περιγράφουν μια κατάσταση καθολικής αδυναμίας που πλήττει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.
Εστίαση και τεχνικός κλάδος σε αδράνεια
Το πρόβλημα λειτουργεί ως ντόμινο, επεκτεινόμενο ταχύτατα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Ο τομέας της εστίασης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, δέχεται καίριο πλήγμα.
Ταβέρνες και εστιατόρια στερούνται πλέον τις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη λειτουργία τους, γεγονός που καθιστά τη βιωσιμότητά τους αμφίβολη ακόμα και για το επόμενο εικοσιτετράωρο. Ταυτόχρονα, ο τεχνικός και κατασκευαστικός κόσμος έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια.
Εμπορικά καταστήματα υλικών και τεχνικά γραφεία που αναμένουν παραγγελίες από την κεντρική αγορά της Αθήνας βλέπουν τις εργασίες τους να «παγώνουν», καθώς χωρίς τα απαραίτητα υλικά είναι αδύνατη η πρόοδος οποιουδήποτε έργου.
Η απειλή της ανεργίας και η οικονομική ασφυξία
Ίσως η πιο εφιαλτική διάσταση της κρίσης είναι ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας. Η επιχειρηματική ασφυξία μετατρέπεται πλέον σε κοινωνικό κίνδυνο. Χωρίς εμπορική κίνηση και έσοδα, οι εργοδότες εκφράζουν σοβαρούς φόβους για το αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Η αβεβαιότητα για την καταβολή των μισθών είναι διάχυτη. Χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας τοπικού επιχειρηματία, ο οποίος δηλώνει αδυναμία να συντηρήσει τους 16 υπαλλήλους του, αναρωτώμενος πώς θα επιβιώσουν αυτές οι οικογένειες αν το λιμάνι παραμείνει κλειστό και η επιχείρησή του δεν λειτουργήσει.
Διαβάστε επίσης
Χονδρεμπόριο: Ακυρώσεις και άδειες αποθήκες
Στο ίδιο αδιέξοδο βρίσκονται και οι χονδρέμποροι του νησιού. Τα συμβόλαια τροφοδοσίας παραμένουν ανενεργά, οι παραγγελίες ακυρώνονται η μία μετά την άλλη και οι αποθήκες αδειάζουν επικίνδυνα.
Η ζημιά στον τομέα της χονδρικής διογκώνεται καθημερινά, καθώς η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των πελατών έχει μειωθεί δραματικά, συχνά κάτω από το 50% της κανονικής δυναμικής.Η Λέσβος εκπέμπει πλέον σήμα κινδύνου. Ο εμπορικός ιστός δέχεται μια πρωτοφανή πίεση που δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας.
Η ανάγκη για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης του ανεφοδιασμού είναι επιτακτική, καθώς κάθε ώρα που περνά φέρνει το νησί πιο κοντά σε μια μη αναστρέψιμη οικονομική καταστροφή. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες αναμένουν με κομμένη την ανάσα μια λύση που θα επιτρέψει στη Λέσβο να «αναπνεύσει» ξανά εμπορικά.






0 ΣΧΟΛΙΑ