ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο του Ισραήλ – Πληροφορίες για τρεις νεκρούς

Πυροβολισμοί έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Πυροβολισμοί έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 7/4 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση από το προξενείο του Ισραήλ. Οι αναφορές για το περιστατικό έθεσαν αμέσως τις τουρκικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού, προκαλώντας κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στο σημείο.

Πυροβολισμοί έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ αστυνομίας και αγνώστων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά , νεκροί είναι οι δύο δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ένοπλοι ήταν τρεις και φέρονται να έχουν «εξουδετερωθεί» σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Στο Χ έχουν δημοσιευθεί βίντεο στα οποία φέρεται να ακούγεται η στιγμή της ανταλλαγής των πυροβολισμών. Όλη η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, οι δύο τραυματισμένοι δράστες είναι αδέρφια και φέρονται να ήρθαν από τη Σμύρνη με ενοικιαζόμενο όχημα. Οι ίδιοι φέρονται να έχουν δεσμούς με ISIS ή θρησκευτική οργάνωση.

Το χρονικό

Δημοσιογράφος του CNN Turk, Tamer Oskay, έδωσε πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι δράστες προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και να κινηθούν προς τον 7ο όροφο, όπου βρίσκεται το προξενείο, με τους φύλακες ασφαλείας να αντιλαμβάνονται την κατάσταση.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους ενόπλους να σταματήσουν, εκείνοι δεν υπάκουσαν και έτσι ξεκίνησε η ανταλλαγή των πυροβολισμών. Ο ένας από τους τρεις δράστες σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ οι άλλοι δύο κρύφτηκαν πίσω από ένα όχημα και συνέχισαν να πυροβολούν προς τους φύλακες.

Τελικά, ο τρίτος ένοπλος τραυματίστηκε από την ανταλλαγή των πυρών.

Στα «ύψη» το πετρέλαιο λίγο πριν από τη λήξη της διορίας του Τραμπ προς το Ιράν

Tην ίδια ώρα, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς πλησιάζει η λήξη του τελεσιγράφου που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς το Ιράν για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ. Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς αγορές ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το βαρέλι Brent κινείται κοντά στα 111 δολάρια, παραμένοντας σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων από το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες αυτές τιμές τείνουν να θεωρούνται πλέον συνηθισμένες, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος τιμής ανά βαρέλι την προηγούμενη χρονιά ανερχόταν μόλις στα 69 δολάρια, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της ανόδου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με το ουσιαστικό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, τα οποία ελέγχονται από το Ιράν και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διόδους παγκοσμίως. Μέσω της συγκεκριμένης οδού διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε διαταραχή κρίσιμη για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ορισμένα ασιατικά πλοία έχουν καταφέρει να περάσουν, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινίσει τον τρόπο διέλευσης ή αν καταβλήθηκαν διόδια.

Η ένταση κλιμακώνεται περαιτέρω, καθώς απομένουν λιγότερες από 18 ώρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας οδού. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα εξαπολύσει «κόλαση» στο Ιράν, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, ενώ σε ανάρτησή του το Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι θα καταστρέψει ενεργειακές υποδομές και γέφυρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν «μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ένα βράδυ και αυτό το βράδυ μπορεί να είναι το αυριανό», υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας η χώρα θα επιστρέψει στη «Λίθινη Εποχή». Επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να στοχοποιήσει πολιτικές υποδομές, ενώ ανέφερε ότι «λογικοί» ηγέτες στο Ιράν διαπραγματεύονται «με καλή πίστη», αλλά η πρόταση εκεχειρίας που κατατέθηκε από διαμεσολαβητές «δεν είναι αρκετά καλή».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου