Γιώργος Τσαγκαράκης: «Προσωπική περιουσία οι πίνακες» – Η ανακοίνωση της γκαλερί και τα 200.000 ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν

Σε μια προσπάθεια να δώσει τη δική της εκδοχή για τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, η εταιρεία του γνωστού γκαλερίστα Γιώργου Τσαγκαράκη εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, τοποθετούμενη επί των ευρημάτων που οδήγησαν στη σύλληψή του. Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην ευρεία επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, κατά την οποία εντοπίστηκαν εκατοντάδες έργα τέχνης και ένα σπάνιο θρησκευτικό κειμήλιο. Η υπερασπιστική γραμμή που υιοθετείται εστιάζει στην προέλευση των αντικειμένων, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι οι πίνακες που βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρίας, «αποτελούν προσωπική περιουσία και προσωπική συλλογή του και προέρχονται από κληροδότημα από τους θανόντες γονείς του».
Με αυτόν τον τρόπο, η πλευρά του γκαλερίστα επιχειρεί να αποσυνδέσει τα εκατοντάδες έργα τέχνης από οποιαδήποτε πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα ή διακίνηση πλαστών πινάκων, ισχυριζόμενη πως τα αντικείμενα βρίσκονται στην κατοχή του πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται από πολλούς ως γενικόλογη, καθώς δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την έφοδο της ειδικής ομάδας του ελληνικού FBI, η οποία στελεχώνεται από αστυνομικούς εξειδικευμένους στην εξάρθρωση κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας. Επιπλέον, ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία της υπόθεσης, η ανεύρεση μετρητών που αγγίζουν τις 200.000 ευρώ, παραμένει πλήρως ασχολίαστο στην επίσημη τοποθέτηση της γκαλερί, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για την προέλευση του χρηματικού ποσού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της εταιρείας όσον αφορά το Ευαγγέλιο του 1745, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για τις έρευνες μετά την προβολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το αντικείμενο παραδόθηκε στις «αρμόδιες αρχές ώστε να αξιολογήσουν τη γνησιότητα, την χρονολογία του και την πιθανότητα αγοράς του από το ελληνικό δημόσιο».
Οι νομικοί παραστάτες του Γιώργου Τσαγκαράκη προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως «η εταιρεία έπραξε τα δέοντα προκειμένου να το παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να αξιολογήσουν τη γνησιότητα, την χρονολογία του». Εντούτοις, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να παραλείπει την ουσιώδη λεπτομέρεια ότι ο γκαλερίστας διαφήμιζε το Ευαγγέλιο προς πώληση σε δημόσια θέα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την παρουσίαση της παράδοσης ως μια οικειοθελή πράξη ελέγχου.
Η πρόθεση του συλληφθέντος να προτείνει την πώληση του κειμηλίου στο ελληνικό δημόσιο δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά, δεδομένου ότι η νομοθεσία για αντικείμενα αυτής της χρονικής περιόδου είναι εξαιρετικά αυστηρή. Πλέον, το βάρος της απόδειξης πέφτει στην έρευνα των αρμόδιων αρχών, οι οποίες καλούνται να διασαφηνίσουν τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες το θρησκευτικό κειμήλιο κατέληξε στην κατοχή του και αν πράγματι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας ή κλοπής από κάποιο μοναστήρι. Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές, καθώς η δικαιοσύνη θα αξιολογήσει τους ισχυρισμούς περί «κληροδοτήματος» έναντι των ευρημάτων της αστυνομικής έρευνας.
Διαβάστε επίσης
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας του Γιώργου Τσαγκαράκη
«Η εταιρεία ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΕΠΕ δεν εμπορεύεται τους συγκεκριμένους πίνακες ζωγραφικής που βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρείας, διότι αποτελούν προσωπική περιουσία και προσωπική συλλογή του κ. Τσαγκαράκη και προέρχονται από κληροδότημα από τους θανόντες γονείς του. Η κατοχή των συγκεκριμένων αλλά και των περισσότερων έργων τέχνης ανάγεται προ τεσσαρακονταετίας, ως προσωπικά και συλλεκτικά αντικείμενα της οικογένειας του κ. Τσαγκαράκη. Σχετικά με το Ευαγγέλιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η εταιρεία ήδη έπραξε τα δέοντα προκειμένου να το παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να αξιολογήσουν τη γνησιότητα, την χρονολογία του και την πιθανότητα αγοράς του από το ελληνικό δημόσιο, διότι η εταιρεία δεν διαθέτει έμπειρο γνώστη θρησκευτικών και άλλων παρόμοιων αντικειμένων».






0 ΣΧΟΛΙΑ