ΑΡΧΙΚΗ VIDEO

Ο υπέροχος Μπενίνι για τον πόλεμο λέει αυτά που σκεφτόμαστε όλοι

Τρομερός Ρομπέρτο Μπενίνι
Το ξέσπασμα που κάνει τον γύρο του κόσμου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Με φόντο τις συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, με το γνώριμο πάθος και την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, συγκλόνισε για ακόμη μια φορά το κοινό στην εκπομπή του Φάμπιο Φάτσιο, παραδίδοντας ένα αντιπολεμικό μανιφέστο που έγινε αμέσως viral. Ο Ιταλός δημιουργός δεν στάθηκε μόνο στην τραγικότητα της απώλειας, αλλά επιτέθηκε στην ίδια τη φύση του πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τον ως την απόλυτη «χυδαιότητα».

Η «σπατάλη» της ανθρώπινης ιδιοφυΐας

Ο ηθοποιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια αφοπλιστική απορία: πώς είναι δυνατόν, στον 21ο αιώνα, η ανθρωπότητα να θεωρεί ακόμα τον πόλεμο ως μια βιώσιμη επιλογή; Στηλιτεύοντας την τεχνολογική πρόοδο που τίθεται στην υπηρεσία του θανάτου, σημείωσε με πίκρα:

@vagelis19781 Συγκλονιστικός ο Μπενίνι λεει αυτά που σκεφτόμαστε όλοι για τον πόλεμο.. #war #benini ♬ πρωτότυπος ήχος – Βαγγέλης Γερογιάννης

«Υπάρχουν άνθρωποι, ιδιοφυΐες, που κατασκευάζουν όπλα. Αντί αυτές οι ιδιοφυΐες να απασχολούνται για τη δική μας ευτυχία, κατασκευάζουν εργαλεία που μας σκοτώνουν. Τα όπλα θα έπρεπε να τοποθετούνται σε μουσεία και να επιδεικνύονται ως όργανα βασανιστηρίων, κι όμως εκείνοι φτιάχνουν όλο και περισσότερα».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κριτική του στην ορολογία του σύγχρονου πολέμου. Ο Μπενίνι κατήγγειλε την υποκρισία πίσω από τις προσπάθειες να «εξανθρωπιστεί» η σφαγή μέσω της τεχνολογίας.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να εξανθρωπίζεται, πρέπει να καταργηθεί»

«Μιλάνε για έξυπνες βόμβες, θέλουν να τις κάνουν λιγότερο σκληρές, θέλουν να “εξανθρωπίσουν” τον πόλεμο. Μα είναι δυνατόν να εξανθρωπίσεις το πιο απάνθρωπο πράγμα στον κόσμο; Ο πόλεμος δεν πρέπει να εξανθρωπίζεται, πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να τελειώνουμε μαζί του».

Για τον σκηνοθέτη της «Ζωής είναι Ωραία», ο πόλεμος δεν διαθέτει καν τη σκοτεινή γοητεία του κακού, αλλά είναι κάτι πολύ πιο ταπεινό: μια έλλειψη αισθητικής και πνεύματος.

«Κοιτάξτε, ο πόλεμος δεν είναι απλώς κάτι “κακό”, γιατί τα κακά πράγματα καμιά φορά έχουν μια γοητεία. Ο πόλεμος είναι χυδαίος. Είναι μια απέραντη χυδαιότητα. Οι άνθρωποι που τον διεξάγουν είναι χυδαίοι».

Κλείνοντας, ο Μπενίνι έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση, καλώντας σε μια παγκόσμια συνταγματική επανάσταση. Αναφερόμενος στο άρθρο 11 του Ιταλικού Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η χώρα «αποκηρύσσει τον πόλεμο», ζήτησε αυτή η φράση να γίνει ο κοινός παρονομαστής όλων των εθνών.

«Αυτό το “αποκηρύσσω” θα έπρεπε να υιοθετηθεί από κάθε κράτος. Η Ρωσία αποκηρύσσει τον πόλεμο, η Αμερική αποκηρύσσει… ο κόσμος πρέπει να τον αποκηρύξει για πάντα. Είναι μια απρέπεια, μια φρικτή και απέραντη χυδαιότητα».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου