Πολιτικός σεισμός: Η «απαγορευμένη» δημοσκόπηση που φέρνει την Καρυστιάνου στο 15% και τα μυστικά ραντεβού στο Μαξίμου

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας θυμίζει πλέον κινούμενη άμμο. Κάτω από την επιφάνεια της καθημερινής διαχείρισης, ισχυρά υπόγεια ρεύματα αναδιατάσσουν τις ισορροπίες, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στα παραδοσιακά κομματικά επιτελεία. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της σταθερότητας, οι μετρήσεις που φτάνουν στα «κλειστά» γραφεία της εξουσίας δείχνουν μια κοινωνία που βράζει και αναζητά νέα σύμβολα, μακριά από τους φθαρμένους μηχανισμούς του παρελθόντος. Δεν είναι απλώς μια περίοδος έντασης· είναι η στιγμή που το παλιό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με το απρόβλεπτο, με φιγούρες που δεν «χωρούν» στα κουτάκια των επικοινωνιολόγων.
Η άνοδος του «τρίτου πόλου» και το φαινόμενο της κοινωνικής οργής
Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ημερών δεν προέρχεται από κάποια επίσημη ανακοίνωση κόμματος, αλλά από τις μυστικές μετρήσεις που κυκλοφορούν σε στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους. Σε μια από αυτές τις έρευνες, που διεξήχθη με απόλυτη μυστικότητα για λογαριασμό ισχυρών παραγόντων, τα ευρήματα προκάλεσαν κυριολεκτικά «εγκεφαλικά». Το ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες αφορούσε την πιθανή εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών ή την επιστροφή προσώπων που συνδέονται με ισχυρά κοινωνικά αιτήματα.
Η Μαρία Καρυστιάνου, η γυναίκα που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με τον αγώνα για την αλήθεια στην τραγωδία των Τεμπών, εμφανίζεται να συγκεντρώνει ένα εκπληκτικό 15% στην πρόθεση ψήφου. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν καταγράφει απλώς μια συμπάθεια, αλλά μια βαθιά πολιτική ανάγκη της κοινωνίας για ηθική δικαίωση. Η δυναμική της Καρυστιάνου φαίνεται να «κλέβει» ακροατήριο από παντού, δημιουργώντας έναν πόλο που, αν ποτέ μετουσιωθεί σε κόμμα, θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια νύχτα.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει ότι η «σκιά» του παραμένει βαριά πάνω από την κεντροαριστερά. Με ένα σταθερό 10%, ο πρώην Πρωθυπουργός δείχνει ότι διαθέτει μια ισχυρή προσωπική βάση ψηφοφόρων που δεν ακολούθησε τις διασπάσεις και τις εσωτερικές έριδες του χώρου. Το πιο ανησυχητικό, όμως, για το υφιστάμενο σύστημα είναι η άνοδος των λεγόμενων «αντισυστημικών» δυνάμεων. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σταθεροποιούνται στο 7%, δείχνοντας ότι η οργή της βάσης μοιράζεται σε πρόσωπα με έντονο ρητορικό λόγο, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να παλεύει με μονοψήφια ποσοστά και εσωτερική εσωστρέφεια.
Όλες αυτές οι πληροφορίες, που διαρρέουν με το σταγονόμετρο από το Dark Room του Πρώτου Θέματος, το πιο καλά πληροφορημένο παρασκήνιο του Τύπου, δείχνουν ότι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, αν και παραμένει πρώτη με ποσοστά κοντά στο 30%, δεν είναι πλέον ανέφελη. Η ύπαρξη ενός «αόρατου» μετώπου που αθροιστικά ξεπερνά το 25% (Καρυστιάνου και Τσίπρας) δημιουργεί εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής σύγκλισης που θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα.
Δείτε παρακάτω και ανάλογη δημοσκόπηση από τον Alpha για την Μαρία Καρυστιανού:
Η απόβαση του Θύμιου στο Μαξίμου και ο «πάγος» του Νέζη
Ενώ οι δημοσκοπήσεις προκαλούν τρόμο, η καθημερινή διαχείριση στο Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και… γερά νεύρα. Χθες, οι περαστικοί από την Ηρώδου Αττικού είδαν μια γνώριμη φιγούρα να περνά την πύλη: τον Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ο ιστορικός συνδικαλιστής των ταξί, ο άνθρωπος που για δεκαετίες αποτελούσε τον «φόβο και τον τρόμο» των εκάστοτε κυβερνήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της εξουσίας για μια συνάντηση που είχε πολλά «γαλλικά» και ακόμα περισσότερη σημειολογία.
Ο Θανάσης Νέζης, ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τις ισορροπίες της «γαλάζιας» παράταξης, υποδέχθηκε τον Θύμιο με μια ατάκα που έκοψε τη φόρα του συνδικαλιστή: «Θύμιο, για να κάτσουμε να μιλήσουμε, ξέχνα τις βρισιές στον Κυρανάκη και άσε τα κομμουνιστικά στην είσοδο». Η αναφορά στον Κυρανάκη αφορούσε την κόντρα για τα ψηφιακά συστήματα στα ταξί, ένα μέτωπο που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πάση θυσία. Ο Λυμπερόπουλος, αν και ξεκίνησε επιθετικά, φαίνεται πως βρήκε κοινό έδαφος, αν και οι πληροφορίες λένε ότι η συνάντηση ήταν περισσότερο μια προσπάθεια «κατευνασμού» παρά μια οριστική συμφωνία.
Σχεδόν ταυτόχρονα, στο ίδιο κτίριο, βρέθηκε και ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Η παρουσία του δεν συνδέθηκε με κάποιο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, αλλά με στενούς συνεργάτες του επιτελείου του. Στον κόσμο των τραπεζών, αυτό μεταφράζεται ως προετοιμασία για κάποια μεγάλη κίνηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή για την οριστικοποίηση των όρων μιας νέας επενδυτικής βαθμίδας που θα «ξεκλειδώσει» κεφάλαια από το εξωτερικό.
Διπλωματικά παρασκήνια και η επιστροφή των «Αβερωφικών»
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η προετοιμασία για τη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο πρέσβης Νικολαΐδης, ο άνθρωπος που αποτελεί τη «σκιά» του Πρωθυπουργού στις διεθνείς επαφές, εθεάθη σε θερμή συνομιλία με την Κατερίνα Νασίκα. Η κ. Νασίκα, μετά τη θητεία της στην Ουάσινγκτον, θεωρείται κεντρικό πρόσωπο για τον συντονισμό των κινήσεων της Αθήνας, ειδικά τώρα που οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν χειρουργική ακρίβεια.
Την ίδια στιγμή, οι «γέφυρες» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να μείνουν όρθιες. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο άνδρες, που μοιράζονται κοινές ρίζες από την εποχή του Ευάγγελου Αβέρωφ, φαίνεται πως ετοιμάζουν μια κοινή εμφάνιση στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει να στείλει μήνυμα ενότητας στη βάση του κόμματος, την ώρα που οι δημοσκοπικές απώλειες προς τα δεξιά (Βελόπουλος) προκαλούν ανησυχία.
Billionaires, deals και η στροφή της Φράγκου στη Βραζιλία
Ενώ η πολιτική σκηνή αναζητά βηματισμό, η οικονομία κινείται σε ρυθμούς δισεκατομμυρίων. Οι Ρουμάνοι αδελφοί Παβάλ, οι ιδιοκτήτες της Paval Holdings που θεωρούνται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στα Βαλκάνια, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την Praktiker Hellas. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι το ρουμανικό κεφάλαιο βλέπει στην Ελλάδα ευκαιρίες που ο εγχώριος ανταγωνισμός δεν μπορεί πλέον να καλύψει. Οι Παβάλ, που ξεκίνησαν από ένα μικρό κατάστημα και έφτασαν να ελέγχουν μια αυτοκρατορία στο real estate και το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι η ελληνική αγορά DIY έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Στον αντίποδα, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας. Η Αγγελική Φράγκου, η γυναίκα που διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, έκανε μια στρατηγική κίνηση που συζητήθηκε πολύ: στρέφει τη Navios South American Logistics προς τη χρηματαγορά του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν περιορίζονται πλέον στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, αλλά αναζητούν καλύτερες αποτιμήσεις και στρατηγικές συνεργασίες στις αναδυόμενες αγορές του Νότου, εκεί που οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι ανάγκες σε logistics προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Η ηρεμία πριν την καταιγίδα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία, η παραδοσιακή πολιτική τάξη προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε εθνικά θέματα, τραπεζικά deals και συνδικαλιστικές πιέσεις. Από την άλλη, μια «κρυφή» δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το κοινωνικό σώμα έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τα γνωστά σχήματα, επενδύοντας τις ελπίδες του σε πρόσωπα που συμβολίζουν την ηθική ακεραιότητα και την αντίσταση.
Το 15% της Μαρίας Καρυστιάνου είναι η προειδοποιητική βολή. Αν το πολιτικό σύστημα δεν καταφέρει να απαντήσει στα αιτήματα για δικαιοσύνη και αλήθεια, τότε οι «απαγορευμένες» μετρήσεις του σήμερα θα γίνουν η σκληρή πραγματικότητα της κάλπης του αύριο. Μέχρι τότε, οι συναντήσεις στο Μαξίμου, οι τηλεφωνικές επαφές των πρώην Πρωθυπουργών και οι επενδυτικές κινήσεις των δισεκατομμυριούχων θα συνεχίσουν να συνθέτουν το παζλ μιας χώρας που περιμένει την επόμενη μεγάλη ανατροπή.






0 ΣΧΟΛΙΑ