Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1962: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με έναν πρωθυπουργό και έναν μέλλοντα βασιλιά στις εξέδρες

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1962, όταν η ΑΕΚ γιόρτασε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό με ένα εντυπωσιακό φιλικό παιχνίδι. Το γήπεδο πήρε την ονομασία «Νίκος Γκούμας» το 1991, προς τιμήν του πρώην προέδρου της ομάδας.
Η ανακαίνιση είχε περιλάβει εκ βάθρων ανακατασκευή, ανέγερση του βορείου πετάλου και τοποθέτηση χλοοτάπητα. Επίσημη καλεσμένη ήταν η Μπαρτσελόνα, με παίκτες όπως οι Εβαρίστο, Κότσις και Περέδα, η οποία «έκλεψε την παράσταση» νικώντας την ΑΕΚ με 6-0.
Η Μπαρτσελόνα αμοιφθήκε περίπου 700.000 δραχμές, ενώ τα εισιτήρια απέφεραν συνολικά 1.418.000 δραχμές (31.960 εισιτήρια, 40 δραχμές το απλό και 60 το αριθμημένο). Η σύνθεση της ΑΕΚ ήταν: Σεραφείδης (Φακής) – Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος), Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης), Σταματιάδης (Δεμίρης), Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος.
Στις εξέδρες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου
Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές, ανάμεσά τους ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου δον Χουάν Κάρλος, πλάι στη μέλλουσα σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας.
Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είχε πρωτολειτουργήσει το 1930, φιλοξενώντας αγώνες με υποτυπώδη περίφραξη και αποδυτήρια χωρίς εξέδρες. Στις 2 Νοεμβρίου 1930 έγιναν τα πρώτα εγκαίνια με 5.000 θεατές, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε ισόπαλο 2-2 ματς.
Η κατεδάφιση και το νέο γήπεδο
Με τα χρόνια, το ιστορικό γήπεδο κατεδαφίστηκε το 2003, και η ΑΕΚ πέρασε δύσκολες στιγμές, φτάνοντας ακόμη και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Ωστόσο, η ομάδα επανήλθε δυναμικά με το νέο γήπεδο-στολίδι «Αγιά Σοφιά», τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, χωρίς όμως φιλικό αγώνα – η Ιστορία είχε διδάξει.






0 ΣΧΟΛΙΑ