ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δρακόντειοι έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων – Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

4.585 έλεγχοι σε επιχειρήσεις
Έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων και καταναλωτικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας. Με εντολή του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, τα αρμόδια κλιμάκια έθεσαν σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων, εστιάζοντας τόσο σε καταστήματα τροφίμων όσο και σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ένδυσης και παροχής υπηρεσιών.

Οι έλεγχοι που οδήγησαν σε πρόστιμα

Από την 1η Δεκεμβρίου έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.585 έλεγχοι, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν 628 παραβάσεις και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 324.400 ευρώ. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, με 2.274 ελέγχους σε επιχειρήσεις λιανικής, σφαγεία, εγκαταστάσεις τροφίμων και λαϊκές αγορές. Στα πλαίσια αυτών των ελέγχων κατασχέθηκαν συνολικά 12 τόνοι αλλοιωμένων ή ακατάλληλων προϊόντων, περιλαμβανομένων μπιφτεκιών, κρεάτων και παρασκευασμάτων φυτικής προέλευσης. Παράλληλα, έγιναν 292 συστάσεις συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις.

Συστάσεις συμμόρφωσης σε εκατοντάδες επιχειρήσεις
Κατασχέθηκαν 12 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων
Προληπτικοί έλεγχοι για την αποφυγή κινδύνων
Σοβαρά προβλήματα σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης
Έλεγχοι σε καταστήματα
Συνεχής παρουσία ελεγκτικών κλιμακίων σε όλες τις γειτονιές

Σημαντική ήταν και η δραστηριότητα στους ελέγχους πρατηρίων καυσίμων, όπου σε 56 εγκαταστάσεις διαπιστώθηκαν 10 παραβάσεις, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ. Επιπλέον, η Περιφέρεια έλεγξε 259 λαϊκές αγορές, 254 συνοικιακά παντοπωλεία, 168 καταστήματα εστίασης, 130 αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, 98 σούπερ μάρκετ, 81 καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, 68 καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία κ.ά.) και 48 φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών.

Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής συμπλήρωσαν την εικόνα, με 852 επισκέψεις σε επιχειρήσεις, όπου εντοπίστηκαν 25 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ παράλληλα δόθηκαν 512 συστάσεις συμμόρφωσης.

Έντονοι έλεγχοι στην εορταστική αγορά της Αττικής
Κατασχέσεις σε κρεατικά, μπιφτέκια και παρασκευάσματα

292 συστάσεις συμμόρφωσης προς επιχειρήσεις
512 συστάσεις από Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των πολιτών: «Στην Περιφέρεια Αττικής δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο για επικίνδυνα παιχνίδια, ούτε με την υγεία, ούτε με την τσέπη των συμπολιτών μας. Και αυτές τις γιορτές, τα ελεγκτικά μας κλιμάκια είναι συνεχώς έξω, στο πεδίο, σε κάθε αγορά, σε κάθε γειτονιά, παρακολουθώντας στενά τη διακίνηση των προϊόντων και την τήρηση όλων των προβλέψεων του νόμου. Κανείς δεν θα κερδίσει εις βάρος των οικογενειών που παλεύουν καθημερινά. Κανείς δεν θα ρισκάρει την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Η εντολή είναι αδιαπραγμάτευτη: όποιος επιχειρεί παρανομίες, θα βρίσκει μπροστά του τον νόμο — άμεσα, αυστηρά, χωρίς εξαιρέσεις. Γιατί οι γιορτές πρέπει να είναι περίοδος χαράς, όχι ανησυχίας. Και εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, ώστε κάθε καταναλωτής να αισθάνεται απόλυτη σιγουριά στις επιλογές του. Προχωράμε δυναμικά, με στόχο μια αγορά που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου