ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τι «έφερε» η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: «Το 95% του σχεδίου για το τέλος του πολέμου έχει συμφωνηθεί»

Τραμπ - Ζελένσκι
Συναντήθηκαν Τραμπ - Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σημάδια προόδου στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι οι συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρνουν πιο κοντά από ποτέ μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Παρά το θετικό κλίμα, το ζήτημα των εδαφικών διεκδικήσεων εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό σημείο τριβής.

Αισιοδοξία για το Ντονμπάς και σύγκλιση στις εγγυήσεις ασφάλειας

Μετά τη συνάντησή τους στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εξαιρετικά θετικές», σημειώνοντας πως καταγράφηκαν σημαντικά βήματα προόδου. Αντίστοιχα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν δύσκολα ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το καθεστώς του Ντονμπάς, με τον Τραμπ να εκτιμά ότι Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε μια φόρμουλα λύσης, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται. Όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο «αγκάθια», τα οποία όμως θεωρεί ότι μπορούν να ξεπεραστούν. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η σύγκλιση στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προσδιόρισε το επίπεδο σύμπτωσης απόψεων στο 95%. Το θέμα αυτό φαίνεται να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά τη συνάντηση, Τραμπ και Ζελένσκι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες, ενημερώνοντάς τους για την πορεία των διαβουλεύσεων. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας τη σύγκληση συνόδου των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι. Στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί με σαφήνεια η συμβολή κάθε κράτους στις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά το Κίεβο, σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Την ανάγκη για ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις από την πρώτη ημέρα υπογράμμισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ ώστε να παγιωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου