ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Σας θυμίζει κάτι αυτή η πλατεία; Είναι πασίγνωστη

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Σας θυμίζει κάτι αυτή η πλατεία; Είναι πασίγνωστη
Παλιά Αθήνα
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Αν κοιτάξετε παλιές φωτογραφίες της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής, θα παρατηρήσετε ότι οι παλιές γειτονιές, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμη και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας ήταν κάποτε εντελώς διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα.

Με το πέρασμα των δεκαετιών, το αστικό τοπίο της Αθήνας έχει αλλάξει τόσο πολύ που μοιάζει αγνώριστο. Ακόμη κι αν θεωρείτε πως γνωρίζετε καλά την πόλη — είτε επειδή ζειτε εδώ χρόνια είτε γιατί έχεις εξερευνήσει τα γνωστά στέκια και τα στενά της — είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε πολλές περιοχές βλέποντας φωτογραφίες τραβηγμένες πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια.

Αναγνωρίζετε ποια πλατεία της Αττικής είναι στην φωτογραφία;

Kουίζ για την παλιά Αθήνα

– Ομονοίας
– Κλαυθμώνος
– Συντάγματος

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1957 βλέπετε τα έργα αναμόρφωσης της πλατείας Ομονοίας.

Το 1832, η Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος ανέθεσε στους αρχιτέκτονες Έντουαρτ Σάουμπερτ και Σταμάτη Κλεάνθη την χωροταξία της νέας πόλης των Αθηνών. Το 1833, τα πρώτα σχέδια προέβλεπαν την ανέγερση του βασιλικού παλατιού, καθώς και υπουργικών κτιρίων, στη θέση της σημερινής πλατείας. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είχε θετική κατάληξη.

Το 1834, ο Λέο φον Κλέντσε, επαναχρησιμοποιώντας τα σχέδια των Σάουμπερτ και Κλεάνθη, εξέτασε το ενδεχόμενο ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Λούντβιχ Λάνγκε αντιπρότεινε σχέδια του ιδίου για την ανέγερση επιβλητικής εκκλησίας αφιερωμένης στο Σωτήρα. Το υπέρογκο ποσό, όμως, που χρειαζόταν για την κατασκευή της οδήγησε στην ματαίωση του εγχειρήματος.

Η πλατεία η οποία χωροθετήθηκε το 1846 έλαβε την ονομασία Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος. Μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Όθωνα το 1862 ονομάστηκε Πλατεία Ομονοίας.

Εν αντιθέσει με την Πλατεία Συντάγματος, η οποία καθιερώθηκε από τη δημιουργία της, κιόλας, ως κεντρικό σημείο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, οι ψυχαγωγικής φύσεως χρήσεις της Πλατείας Ομονοίας έγιναν ευρύτερα γνωστές μόνον στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η περιοχή συνδέθηκε για πρώτη φορά με το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης το 1866, ενώ το τραμ ξεκίνησε να εξυπηρετεί την πλατεία το 1882. Το 1895, η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Πειραιά και Θησείου επεκτάθηκε έως την Ομόνοια μέσω υπόγειας σήραγγας.

Με σημείο εκκίνησης το 1904, οι ατμοκίνητες αμαξοστοιχίες αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικές αμαξοστοιχίες. Η πλατεία ασφαλτοστρώθηκε κατά τη διάρκεια του 1905, ενώ συνδέθηκε με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικού φωτισμού το 1910.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου