Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και αποφάσεις στη Νίκαια

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια διατηρούν σταθερά τα μπλόκα τους, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη πανελλαδική συνάντηση για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. Παρόλο που οι συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους συνεχίζονται, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κοινή συνισταμένη στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Οι κινητοποιήσεις αποκτούν ποικίλες μορφές σε όλη την Ελλάδα. Στην Καβάλα, οι παραγωγοί πραγματοποίησαν έντονη διαμαρτυρία, πετώντας προϊόντα όπως γάλα, άχυρα, σταφύλια και ντομάτες στην είσοδο του του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, συμβολίζοντας την οικονομική δυσπραγία. Αντίστοιχα, στη Θεσπρωτία, σημειώθηκε συμβολικός αποκλεισμός μίας λωρίδας κυκλοφορίας στο διεθνές λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, οι παραγωγοί έκλεισαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ στην κεντρική Εύβοια, οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς, διακόπτοντας την κυκλοφορία στη νέα γέφυρα της Χαλκίδας τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.
Στο επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Η κλιμάκωση των δράσεων κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες του νομού σχεδιάζουν για σήμερα συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της πόλης, χρησιμοποιώντας τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική των αιτημάτων τους. Η μαζική προσέγγιση προς το λιμάνι αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 το πρωί, με στόχο την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.
Ιδιαίτερη ένταση παρατηρείται και στον Προμαχώνα. Εκεί, οι αγρότες συνεχίζουν για ένατη συνεχόμενη ημέρα τον αποκλεισμό, προκαλώντας τεράστιες ουρές από ακινητοποιημένες νταλίκες και λεωφορεία, γεγονός που αναδεικνύει τις οικονομικές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων πέρα από τα εγχώρια σύνορα.
Τα «αγκάθια» του διαλόγου: Αιτήματα και κυβερνητικές θέσεις
Παρά τις επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντική.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών επικεντρώνονται σε:
- Εξίσωση τιμών των αγροτικών προϊόντων με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης.
- Διόρθωση αδικιών από προηγούμενα προγράμματα και εξίσωση δικαιωμάτων.
- Ριζική μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
- Επαναπροσδιορισμός των δικαιούμενων ποσοτήτων αγροτικού πετρελαίου, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης καλλιέργειας.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τονίζει τη διάθεσή της για συνεχή διάλογο, αλλά θέτει όρια, δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί «ασυδοσία» ή παρατεταμένη ταλαιπωρία της κοινωνίας και της οικονομίας. Στο πλαίσιο των οικονομικών λύσεων, προωθείται η σύνδεση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ με την αποτελεσματικότερη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Διαβάστε επίσης
Ημέρα αποφάσεων: Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, όπου το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων. Αναμένεται συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 35 με 40 αγροτικές εστίες διαμαρτυρίας. Στόχος είναι η λεπτομερής αποτίμηση της πορείας των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα και, κυρίως, η λήψη κοινών αποφάσεων για την περαιτέρω κλιμάκωση των δράσεων τις επόμενες ημέρες. Αβεβαιότητα επικρατεί για τη συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης, καθώς οι συζητήσεις τους με την κυβέρνηση συνεχίζονται, με την ενεργή παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.
Τέλος, στο μέτωπο των αποζημιώσεων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας ανακοίνωσε την επικείμενη καταβολή 120 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από τις παγωνιές του 2025. Οι αγρότες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα βασικά τους αιτήματα, οι κινητοποιήσεις τους θα γίνουν ακόμα πιο έντονες.






0 ΣΧΟΛΙΑ