ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνουν τους αγώνες οι αγρότες: Έφτασαν στο τελωνείο Προμαχώνα – Πού υπάρχουν μπλόκα, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλιμακώνουν τους αγώνες οι αγρότες: Έφτασαν στο τελωνείο Προμαχώνα – Πού υπάρχουν μπλόκα, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Έβρο, οι αποκλεισμοί σε δρόμους, κόμβους και συνοριακά σημεία έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, με τον αγροτικό κόσμο να δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Στον Προμαχώνα τα μπλόκα των αγροτών

Λίγο μετά τις 17:00 τα τρακτέρ έφτασαν στο τελωνείο του Προμαχώνα, αφού νωρίτερα οι αγρότες κατάφεραν να παρακάμψουν το μπλόκο της αστυνομίας στον κόμβο του Λευκώνα. Παρότι οι αρχές είχαν παρατάξει τρεις κλούβες κάθετα στο οδόστρωμα, οι αγρότες βρήκαν δίοδο μέσα από τα χωράφια και εμφανίστηκαν στο οδικό τμήμα πίσω από τον αστυνομικό φραγμό.

Νωρίτερα, η πορεία των αγροτών από τις Σέρρες προς τον Προμαχώνα σταμάτησε στο δεύτερο μπλόκο της αστυνομίας το οποίο βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο της διαδρομής Σιδηροκάστρου–Προμαχώνα, περίπου 20 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο, σε σημείο όπου ο κάθετος άξονας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Σερρών–Προμαχώνα ήταν κλειστός. Την ίδια ώρα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κορινθίας σε ανακοίνωση της για την παρουσία αγορών στον Κόμβο Κιάτου, δήλωσε ότι «με ομόφωνη απόφαση δημιουργείται μόνιμο μπλόκο στον Κόμβο Κιάτου, το οποίο θα λειτουργεί ως σταθερό σημείο αναφοράς για την Κορινθία. Οργανωμένο, θεσμικό, ανοιχτό σε κάθε παραγωγό που επιθυμεί να συμμετάσχει».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, την ίδια στιγμή ωστόσο στο μπλόκο της Νίκαιας βρίσκονται 1.300 τρακτέρ παρατεταγμένα ενώ καταφθάνουν και άλλα από χωριά των Τρικάλων. Αύριο προγραμματίζουν διαμαρτυρία συμπαράστασης στο δικαστικό μέγαρο Τρικάλων όπου αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι δύο αγρότες που συνελήφθησαν την Κυριακή στα επεισόδια. Σημειώνεται ότι για το διάστημα που θα παραμένει κλειστός ο κόμβος της Νίκαιας γίνεται παράκαμψη των οχημάτων μέσω του Πλατυκάμπου. Τα οχήματα που έρχονται από την Αθήνα εκτρέπονται από τον κόμβο του Κιλελέρ.

Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων

Λίγα λεπτά μετά τις 13:45 άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο και έκλεισαν περίπου στις 12 το μεσημέρι, αγρότες του δήμου Παιονίας και της ευρύτερης περιοχής. Ο αποκλεισμός αφορούσε τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο του τελωνείου, ενώ επιτρεπόταν η διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα, καθώς και οχημάτων για έκτακτες περιπτώσεις.

Έληξε και ο συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας που είχαν ξεκινήσει από τις 12.45 το μεσημέρι αγρότες του δήμου Χαλκηδόνας, που έχουν στήσει μπλόκο, από την 1η Δεκεμβρίου, στην είσοδο της περιοχής επί της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, αποκλείοντας τον κόμβο Πύργου, του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου.

Νωρίτερα, οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα Λεχαινά, στην Μαραθιά και στον Πύργο και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο του Πύργου, όπου έστησαν μπλόκο. Μάλιστα, μόλις έφθασαν στον κόμβο έριξαν γάλα στο οδόστρωμα και έκαψαν σανό. Στο μεταξύ, λόγω του αποκλεισμού, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου εκτρέπεται στον κόμβο της Αμαλιάδας.

Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στον κόμβο Νησελίου, επί της Εγνατίας Οδού, οι αγρότες της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και προχώρησαν στον αποκλεισμό του ρεύματος προς Βέροια. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξουμε τον δρόμο». Επισημαίνεται ότι, παρά τον αποκλεισμό, οι αγρότες διατηρούν ανοιχτή μία δίοδο αποκλειστικά για οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ υπενθυμίζεται πως από την 1η Δεκεμβρίου παρατάσσουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο της Αλεξάνδρειας.

Η εικόνα στα Μάλγαρα

Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας, αποκλεισμένο παραμένει από την 1η Δεκεμβρίου το ρεύμα προς Αθήνα και σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα του αγροτικού μπλόκου «δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι τη λήξη των κινητοποιήσεων». Η κατάσταση στα διόδια παρακολουθείται συνεχώς από την Τροχαία, καθώς η κυκλοφορία προς Αθήνα παραμένει αποκλεισμένη, ενώ το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις αποφάσεις των αγροτών.

Στις 5 το απόγευμα οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει συνέλευση στην Επανομή προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν και τον κόμβο στα Πράσινα Φανάρια. Στήριξη στις κινητοποιήσεις αναμένεται και από ψαράδες, οι οποίοι αύριο αναμένεται να βρεθούν στο μπλόκο όπου θα μοιράσουν ψάρια σε διερχόμενους οδηγούς ως ένδειξη συμπαράστασης.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα και επ’ αόριστον η διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών διεθνών μεταφορών στο Τελωνείο των Κήπων. Όπως έχει ανακοινώσει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν από χθες το απόγευμα σε διακοπή της εισόδου στη χώρα από την Τουρκία, αλλά και της εξόδου προς τη γείτονα των φορτηγών διεθνών μεταφορών. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία όλων των άλλων οχημάτων.

Εντάσεις στην Καρδίτσα

Στο μπλόκο του Ε65 παραμένουν οι αγρότες της Καρδίτσας, το οποίο ενισχύεται με τρακτέρ τόσο από άλλα χωριά του νομού Καρδίτσας, όσο και από γειτονικούς νομούς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, στο δημοτικό σχολείο Ματαράγκας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή, συλλαλητήριο – διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το δικαστικό μέγαρο Καρδίτσας, όπου δικάζονται αγρότες για περσινές κινητοποιήσεις, ενώ συμπαράσταση θα υπάρξει και αύριο στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο βρίσκονται 2.000 τρακτέρ σχηματίζοντας ουρά άνω των 2 χλμ. Σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στήθηκε νέο μπλόκο έξω από τον κόμβο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων. Συνολικά, μόνο στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από 4.000 τρακτέρ στον δρόμο, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Ειδικότερα, στις 12:00 αγρότες από την Πρέβεζα έκλεισαν την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Άρτας στον Λούρο, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αγρότες της Άρτας αναμένεται να βγουν στον κόμβο Κομποτίου πριν την Ιόνια Οδό στις 20:30, ενώ αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσουργοί των Ιωαννίνων θα κλείσουν και πάλι τον κόμβο στο Καλπάκι στις 19:00.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου