Κρεμλίνο: Η πρώτη αντίδραση για τα drones στην Πολωνία

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η είσοδος ρωσικών drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, το Κρεμλίνο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά, διατηρώντας αποστάσεις από το περιστατικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα επικοινωνίας από τη Βαρσοβία και τόνισε πως το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Κρεμλίνου αλλά στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Η στάση του Κρεμλίνου
«Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα επικοινωνίας από τις πολωνικές αρχές στο πλαίσιο της κατάστασης με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτό είναι προνόμιο του Υπουργείου Άμυνας» πρόσθεσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν το περιστατικό «πρόκληση», ο Πεσκόφ απάντησε: «Οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγορούν καθημερινά τη Ρωσία για προκλήσεις».
Διαβάστε επίσης
Η στάση των ρωσικών ΜΜΕ
Στον Τύπο της Ρωσίας, η υπόθεση παρουσιάζεται με έντονο σκεπτικισμό. Η Komsomolskaya Pravda αμφισβητεί ευθέως την αυθεντικότητα των στοιχείων, γράφοντας πως «η Πολωνία βρήκε τον τρόπο να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ: Ρωσικά drone μας επιτέθηκαν!» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα συντρίμμια μπορεί να τοποθετήθηκαν επίτηδες. Ο πολεμικός ανταποκριτής Aleksander Kots σημείωσε ότι «Τόνοι [ρωσικών drones] βρίσκονται διάσπαρτοι στην Ουκρανία, και δεν είναι δύσκολο να μεταφερθούν μερικές εκατοντάδες κιλά στους Πολωνούς για να τα επιδείξουν σε συνέντευξη Τύπου».
Καταρρίφθηκαν τέσσερα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο κι έκλεισαν τέσσερα αεροδρόμια
Τη στιγμή, όπου υποτίθεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά κύριο λόγο εργάζονταν πάνω στην ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία δείχνει να απειλεί και την Πολωνία, καθώς ρωσικά drones καταρρίφθηκαν από πολωνικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της χώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο και προηγουμένως να έχει φανερώσει τις αληθινές προθέσεις του.
Για «πράξη επιθετικότητας που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η διοίκηση επιχειρήσεων του πολωνικού γενικού επιτελείου.
Περιγράφοντας τις «αμυντικές διαδικασίες» που ενεργοποιήθηκαν, το πολωνικό επιτελείο ανέφερε ότι «πολωνικά και συμμαχικά μέσα παρακολούθησαν δεκάδες αντικείμενα με ραντάρ και, λαμβάνοντας υπόψη εκείνα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή, ο Επιχειρησιακός Διοικητής των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να τα εξουδετερώσει. Ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο μας καταρρίφθηκαν. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και την εύρεση των πιθανών σημείων πρόσκρουσης αυτών των αντικειμένων.






0 ΣΧΟΛΙΑ