Ανησυχία στην Ισλανδία: Σολομοί «ζόμπι» σπέρνουν τον τρόμο – Είναι τυφλά και με δερματικά

Η εμφάνιση σολομού «ζόμπι» στην Ισλανδία έχει προκαλέσει ταραχή στη χώρα, καθώς το ψάρι αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και περιζήτητα στην αγορά. Πλέον, όμως, ο σολομός μπορεί να εμφανίζεται χωρίς το αριστερό του μάτι, αλλά με το δεξί να φαίνεται πως κοιτά απευθείας στον φωτογραφικό φακό. Η σάρκα γύρω από ένα στόμα ορθάνοιχτο να είναι απούσα ή παραμορφωμένη, φαγωμένη από βακτήρια και παράσιτα.
Δεν πρόκειται για πρόσφατο συναγερμό, αφού και πέρσι είναι απασχολήσει τη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι περιβαλλοντολόγοι, καθώς και η Ισλανδή τραγουδοποιός και ακτιβίστρια Björk, έχουν επισημάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επέκταση της εκτροφής σολομού στην ανοιχτή θάλασσα.
Θυσιάζεται η φύση στον βωμό του κέρδους
Οι διαδηλώσεις ξεκινούν από την πόλη Seyðisfjörður. Σολομοί εκτροφείων έχουν δραπετεύσει από τα δίχτυα και έχουν ζευγαρώσει με άγριο σολομό, δημιουργώντας ένα υβρίδιο με το παρατσούκλι «ζόμπι». Η Björk είχε ήδη χαρακτηρίσει ολόκληρη την ισλανδική αλιευτική βιομηχανία ως «μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν γρήγορα χρήματα θυσιάζοντας την φύση» το 2023.
Διαβάστε επίσης
Συγκεκριμένα, στο μήνυμα η καλλιτέχνης έγραψε: «Οι άνθρωποι στο φιόρδ Seyðisfjörður ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την έναρξη της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα θέλαμε να δωρίσουμε τις πωλήσεις του “The Lost Song” για να τους βοηθήσουμε με τα δικαστικά τους έξοδα και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους. Η βιομηχανική εκτροφή ισλανδικού σολομού έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και, επιπλέον, τα εκτρεφόμενα ψάρια υποφέρουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Και επειδή πολλά από αυτά έχουν δραπετεύσει, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το DNA του ισλανδικού σολομού προς το χειρότερο, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εξαφάνισή του».
Συνεπώς, η έκκληση που απευθύνεται στα ισλανδικά θεσμικά όργανα είναι να τεθεί τέλος στη διαφυγή σολομού ιχθυοτροφείου στην ανοιχτή θάλασσα και, με αυτόν τον τρόπο, να αποτραπεί η για πάντα απώλεια της γενετικής κληρονομιάς του πολύτιμου ψαριού.






0 ΣΧΟΛΙΑ